Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. De gezondheid van veel Nederlanders kan verbeteren. Gezonde voeding is goed voor iedereen, niet alleen voor mensen met overgewicht. En als minder mensen roken, zijn er minder meerokers.
Problematisch alcoholgebruik heeft grote consequenties. Niet alleen voor de gebruiker heeft het schadelijke gevolgen, maar ook voor de directe omgeving en voor de maatschappij.
Overgewicht is een complex probleem en het terugdringen ervan is niet eenvoudig. Onderzoek geeft inzicht in het aanpakken van overgewicht en het stimuleren van een gezonde leefstijl.
Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte. Onderzoek kan bijdragen aan een samenleving waarin niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken.
Met de Hartstichting vergaren we kennis over nieuwe manieren om langdurig gezond te leven. Om bij te dragen aan gezondheid én aan een gezond hart en gezonde vaten.
Een zorggroep of huisartsorganisatie kan samen met een onderzoeksorganisatie en een gemeente subsidie aanvragen voor een project dat bijdraagt aan het verduurzamen en versterken van effectief leefstijladvies in de huisartsenpraktijk. Tot 2 augustus 2022 kan een projectidee worden ingediend voor de vandaag geopende subsidieoproep ‘Versterken preventie in de eerste lijn’. Op 2 juni is een digitale vragenbijeenkomst over deze oproep.
Waar liggen kansen en uitdagingen op het gebied van Leefstijlgeneeskunde? En hoe kunnen we dit verder brengen in de toekomst? Lifestyle4health ging in gesprek met Wilke van Ansem (senior programmamanager, afdeling Gezondheidsbescherming ZonMw) en Fleur Boulogne (clusterhoofd, afdeling Preventie ZonMw) over hoe ze tegen leefstijlgeneeskunde aankijken en welke plaats het zou moeten innemen in de nabije toekomst.
Het verkleinen van gezondheidsverschillen vraagt om samenwerking tussen het sociaal- en zorgdomein. En met mensen uit de wijk. 'Maar doen we wel genoeg om deze mensen te bereiken?', vraagt Patricia Heijdenrijk van Pharos zich af in een interview met magazine Sprank. ‘Het verkleinen van de gezondheidskloof is complex en taai. Dat vraagt om een doordachte, meervoudige insteek vanuit de overheid. Je kan niet zeggen: alle ballen op volksgezondheid.’
Zowel in de Achterhoekse gemeente Montferland als Oost Gelre zijn in januari lokale wandelcompetities met de wandelapp Ommetje van start gegaan. Deze wandelcompetities zijn een samenwerking tussen de gemeenten en de Hersenstichting. Ook zijn er verschillende lokale samenwerkingspartners aangesloten binnen het ‘living lab vitale medewerkers in de Achterhoek’, die dit initiatief tot een succes maken. Het lab is een van de twaalf living labs sport...
Bent u geïnteresseerd om subsidie aan te vragen voor innovatieve interventies voor het versterken van de mentale vitaliteit van werknemers? Maar zit u nog met vragen over deze subsidieronde? Kom dan op 14 juni 2022 naar de online informatiebijeenkomst. U hoort daar meer over de procedure (wie, wat, wanneer en hoe) en heeft u uitgebreid de gelegenheid vragen te stellen.
Bent u geïnteresseerd om een voucher aan te vragen om de mentale vitaliteit van werknemers te versterken? Maar zit u nog met vragen over deze subsidieronde? Kom dan op 14 juni 2022 naar de online informatiebijeenkomst. U hoort daar meer over de procedure (wie, wat, wanneer en hoe) en heeft u uitgebreid de gelegenheid vragen te stellen.