Alcohol
Kennis over alcohol en alcoholpreventie
Bijna de helft van de minderjarige jongeren drinkt wel eens en 9% van de volwassenen drinkt zwaar of overmatig. En dat terwijl het drinken van alcohol schadelijk is: zo bestaat er het risico op kanker. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat mensen zich nog te weinig bewust zijn van dit risico.
De afgelopen jaren is veel kennis ontwikkeld, bijvoorbeeld over problematisch alcoholgebruik. Nu staat vooral alcoholpreventie centraal. Samen met het Trimbos-instituut en experts uit het veld signaleren we welke kennis hierover nog ontbreekt. We vragen onderzoekers deze kennis te ontwikkelen en geven een impuls aan de kennisinfrastructuur om de kennisuitwisseling op het gebied van alcoholpreventie te verbeteren.
Alcoholpreventie: kennis ontwikkelen en uitwisselen
Welke kennis ontbreekt nog over alcohol(preventie)? En hoe kunnen we de kennisinfrastructuur verstevigen? Deze 10 projecten ontwikkelen kennis op alcoholpreventie. Ze zijn aan de slag met onderzoeksthema’s en kennisvragen uit de Kennisagenda Alcoholpreventie 2023 van het Trimbos-instituut. Met als doel: wetenschappelijke kennis opbouwen op het gebied van alcoholpreventie.
Ook zorgen deze projecten voor het verstevigen van de kennisinfrastructuur. Ze geven hieraan een impuls door waar mogelijk aan te sluiten op bestaande netwerken, waarin ze de kennisuitwisseling verstevigen.
Kennisagenda Alcoholpreventie 2023
Deze 10 projecten ontwikkelen kennis op alcoholpreventie
Onderzoek naar alcoholmarketing
Problematisch alcoholgebruik is schadelijk. Daarom moeten reclames over alcohol, hier vooral níet aan bijdragen.
Onderzoekers hebben bestaande kennis over alcoholmarketing systematisch geordend en in kaart gebracht welke kennis nog ontbreekt. Hieruit blijkt dat alcoholmarketing in het algemeen leidt tot meer alcoholgebruik, ook bij minderjarigen. Ook is alcoholmarketing (bijvoorbeeld op televisie en social media, etc.) in Nederland zeer aanwezig is en bereikt het ook minderjarigen.
De Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken biedt houvast voor adverteerders om zo verantwoord mogelijk te adverteren. In opdracht van STIVA en het ministerie van VWS is onderzocht of er genoeg duidelijke kaders zijn voor adverteerders en of er voldoende draagvlak is.
Sekse- en genderverschillen bij de behandeling van alcoholverslaving
Veel mensen met een alcoholverslaving vallen binnen een half jaar na de start van een behandeling terug in de verslaving. Wat zijn de sekse- en genderverschillen in terugval in het gebruik van alcohol? En welke sekse- en genderspecifieke voorspellers zijn er in de behandeling van verslaving? In de toekomst zouden behandeling zich hier dan specifiek op kunnen gaan richten.
Problematisch alcoholgebruik ouderen: wat werkt in interventies?
Door vergrijzing komen er meer ouderen, waarbij problematisch alcoholgebruik veel voorkomt. Zij kampen met pijn, verlies van dierbaren, eenzaamheid of gaan meer drinken als invulling van hun tijd na hun pensioen. Het lichaam van ouderen breekt de alcohol minder af en zij combineren vaak alcohol- en medicijngebruik, wat slecht is voor de gezondheid.
Hoe kan, met behulp van werkzame elementen uit bestaande interventies, dit problematische alcoholgebruik bij ouderen verminderd worden?
Omgang met ouders die verslaafd zijn aan alcohol
Ouders die verslaafd zijn aan alcohol willen wel degelijk geholpen worden. Ze willen alleen niet worden aangesproken op hun drankgebruik, maar op de achterliggende problemen. Die benadering opent ook de weg naar hulp voor hun kind.
Kennissynthese alcoholmarketing
Evaluatie Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken
Preventieonderzoek
Met preventieonderzoek zorgt ZonMw voor innovatieve kennis over preventie en gezondheidsbevordering, zodat iedereen zo gezond mogelijk kan leven in een gezonde leefomgeving. Dit doen we door in te zetten op leefstijl, leefomgeving en sociaaleconomische gezondheidsverschillen.