Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

‘Onderzoek naar de schadelijke eiwitten amyloïd-bèta en tau vult elkaar aan in de zoektocht naar een behandeling voor Alzheimer’

Portret Ossenkoppele

De opstapeling van de schadelijke eiwitten amyloïd-bèta en tau in de hersenen is kenmerkend voor de ziekte van Alzheimer. Onderzoek naar medicijnen die amyloïd-bèta uit het brein kunnen verwijderen, leverde tot nu toe nog geen effectieve behandeling op. Is tau een betere kanshebber? We vragen het aan dr. Rik Ossenkoppele, neurowetenschapper bij het VUmc.

Lees het interview met Dr. Rik Ossenkoppele

Special dementie en palliatieve zorg

portret anne mei the

Anne-Mei The is bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de UvA. Voor de nieuwsbrief special 'Dementie en palliatieve zorg' gaf zij een interview. Vooral de relationele dimensie is cruciaal in palliatieve zorg bij dementie, vindt zij.

Lees meer over palliatieve zorg en dementie

Mix&Match Memorabel: De toekomst van dementieonderzoek

2 mensern in gesprek

Op 1 juni vertelden 4 wetenschappers over hun onderzoek en hun verwachtingen over dementieonderzoek. In 8 workshops werden specifieke onderwerpen rond dementieonderzoek uitgelicht.

Lees de keynotes en Do's en Don'ts uit de workshops

Actueel

Volg via RSS

Onderzoek naar bloeddruk en dementie

Hoge bloeddruk op middelbare leeftijd geeft een verhoogd risico op dementie op latere leeftijd. Het is onbekend hoe dit precies komt en waarschijnlijk is de optimale bloeddruk voor iedereen verschillend. Op oudere leeftijd geeft juist ook een lage bloeddruk een verhoogd risico op dementie. Dr. Edo Richard (Radboudumc) gaat met de beurs uitzoeken wat voor ieder persoon de beste bloeddruk is om de kans op dementie zo klein mogelijk te maken.

Elders gezien

GOUDmantel: inspiratiegids voor en door mantelzorgers

(Oud)mantelzorgers beschikken vaak over waardevolle kennis en tips die andere mantelzorgers kan ondersteunen. In het GOUDmantel-project is deze kennis beschreven in een inspiratiegids: waar liepen ze tegenaan in de zorg voor hun naasten met dementie en hoe zijn ze hiermee om gegaan? Dit leverde veel creatieve oplossingen op!

Elders gezien

Update JPND onderzoeksdatabase over neurodegeneratieve ziekten beschikbaar

Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) lanceerde een update van een database die inzicht biedt in de onderzoeksinfrastructuur en de gerelateerde investeringen op het terrein van neurodegeneratieve ziekten. De database bevat nu gegevens over meer dan 3.100 projecten afkomstig uit Australië, Canada en alle Europese lidstaten van het JPND.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Praktijkvragen rondom welzijn en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Onderwerpen

Deze subsidieronde valt onder thema 3: Behandeling en preventie en thema 4: Doelmatige zorg en ondersteuning van het programma Memorabel.

Per thema zijn prioriteiten benoemd. Aanvragen moeten aansluiten bij tenminste één van de prioriteiten binnen deze thema’s (zie hiervoor het Overzicht prioriteiten Memorabel thema 3 en 4).

Onderdeel van programma

Memorabel

Geplaatst op

27 juni 2018

Deadline

18 september 2018,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Jaarevent Deltaplan Dementie

Vertegenwoordigers van bedrijven en onderwijsinstellingen, beleidsmakers, zorgprofessionals, onderzoekers, zorgverzekeraars en aankomende professionals ontmoeten elkaar op deze dag, doen kennis op, delen kennis, halen resultaten op, inspireren elkaar en vinden samenwerkingsvormen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website