Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

e-healthweek: Tinybot Tessa en andere voorbeelden

tinybot tessa

In januari 2019 vond de e-healthweek plaats, die dit jaar in het teken stond van 'doorpakken en opschalen'. Want er zijn heel veel initiatieven op het gebied van e-health, maar die worden nog niet altijd goed ingezet. In deze publicatie vindt u 3 goede voorbeelden van toepassingen van e-health, die tijdens deze week werden gepresenteerd. Zoals tinybot Tessa, die mensen met dementie helpt een dagritme vast te houden. 

Ga naar de publicatie

Onderzoek naar verbindingsnetwerk in de hersenen

vrouw wijst naar computerbeeldscherm

Yael Reijmer richt zich met haar onderzoek op het verbindingsnetwerk in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen goed met elkaar kunnen samenwerken. Reijmer onderzoekt of het mogelijk is om op basis van de zichtbare schade in de hersenen te voorspellen wie er problemen in het denken ontwikkelen en wie niet en welke processen de schade in de hersenen veroorzaken, zodat we die mogelijk kunnen behandelen.

Bekijk de video

Onderzoekers: Eén tegen dementie

Drie dementieonderzoekers, 3 verschillende specialismen. Deze onderzoekers gingen met elkaar in debat tijdens één van de sessies van het jaarevent van het Deltaplan Dementie, op 19 november 2018. Dr. Betty Tijms,  prof. dr. Peter De Deyn, prof. dr. Myrra Vernooij-Dassen gingen onder leiding van dr. Hanneke Hulst in gesprek over de verbindingen zijn tussen hun onderzoekslijnen, wat de uitdagingen zijn als het om samenwerking gaat, en wat het oplevert.

Lees het artikel

Actueel

Volg via RSS

Health Tuesdays in het teken van implementatie van innovaties

Nieuwe technologieën, zoals robotica, slimme speakers en sensoren, maken het mogelijk om langer zelfstandig te leven en thuis te wonen, ondanks ouderdomsgebreken of de beperkingen van een ziekte of handicap. Overheden, gebruikers(organisaties), onderzoekers en bedrijfsleven werken volop aan de ontwikkeling hiervan.

Nieuws

5 internationale dementieprojecten van start

Vijf nieuwe internationale projecten gaan zich richten op het verbeteren van begrip van de factoren die bijdragen aan sociale inclusie, burgerparticipatie, waardigheid en kwaliteit van leven voor mensen met een neurodegeneratieve aandoening en hun naasten.

Nieuws

Subsidieoproep ‘Ontwikkelsubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg – Fase I’ opengesteld

Het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) heeft een nieuwe subsidieoproep opengesteld: ‘Ontwikkelsubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg – Fase I’. Met deze subsidie kunnen netwerken van professionals die welzijn, ondersteuning en zorg bieden aan thuiswonende ouderen samen met een extern adviseur het netwerk verder ontwikkelen en verstevigen. Zodat ouderen met de juiste hulp langer thuis kunnen blijven wonen.

Nieuws

Nieuwe genetische oorzaken voor Alzheimer ontdekt

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar Danielle Posthuma van de VU in Amsterdam, verbreedt de genetische kennis over het risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen. Door genetische data op een grootschalige manier samen te voegen ontdekte het team nieuwe genetische factoren en biologische mechanismen, die bijdragen aan het ontstaan van de ziekte. Het onderzoek is 7 januari gepubliceerd in 'Nature Genetics'.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Informatiebijeenkomst Stimuleringsregeling E-health Thuis

Bent u aanbieder of inkoper van ondersteuning of zorg en wilt u een e-health toepassing(en) opschalen en borgen? Dan is de Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET) wellicht iets voor uw samenwerkingsverband.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website