Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

‘Ik hoop dat er een domino-effect ontstaat, waarmee DemenTalent zich door heel Nederland verspreidt’

Portret Droës

Mensen met dementie die als vrijwilliger aan de slag gaan: dankzij DemenTalent kan het op steeds meer plekken in Nederland. Hoe effectief is deze vorm van ondersteuning? En kan DemenTalent worden toegevoegd aan het aanbod van de ontmoetingscentra voor mensen met dementie en hun mantelzorgers? 

Lees het interview met Prof. dr. Rose-Marie Droës

Mix&Match Memorabel: De toekomst van dementieonderzoek

2 mensern in gesprek

Op 1 juni vertelden 4 wetenschappers over hun onderzoek en hun verwachtingen over dementieonderzoek. In 8 workshops werden specifieke onderwerpen rond dementieonderzoek uitgelicht.

Lees de keynotes en Do's en Don'ts uit de workshops

Kennis over zorgboerderijen

oudere dames werken in een tuin

Het relatief kleine programma Landbouw en Zorg (2011-2017) geeft een grote impuls aan de zorglandbouw. Zorgboerderijen bieden waardevolle, kwalitatief hoogwaardige zorg aan verscheidene doelgroepen. 'Hier kan de zorgsector van leren'.

Evaluatie programma Landbouw en Zorg

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe genetische oorzaak ontdekt van de ziekte van Parkinson en Lewy Body dementie

Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van Prof. Vincenzo Bonifati van het ErasmusMC, ontdekte een ziekteveroorzakende variant van het ‘LRP10’-gen, bij patiënten met de ziekte van Parkinson of Lewy Body dementie. De onderzoekers hopen met deze ontdekking vervolgonderzoek naar mogelijke behandeling van deze ziekten een nieuwe impuls te geven.

Nieuws

NWO-Vidi subsidie voor behandeling van hoge bloeddruk om dementia te voorkomen

Dr. E (Edo) Richard (m) van het RadboudUMC is een van de onderzoekers die een NWO-Vidi beurs ontvangt. Hij gaat onderzoeken waardoor hoge bloeddruk het risico op dementie verhoogt en hoe persoonsgerichte behandeling dementiekan helpen voorkomen. Hij gebruikt hiervoor gegevens van tienduizenden mensen van over de hele wereld die decennia gevolgd zijn, en zal ook hun hersenen onderzoeken na overlijden.

 

Elders gezien

Opnemen van effectieve innovaties in het onderwijs

Hoe zorg je ervoor dat innovaties worden ingebed in het onderwijs aan (toekomstige) professionals in de ouderenzorg en welzijn? Over deze vraag bogen stakeholders uit het onderwijsveld zich, tijdens een bijeenkomst op 5 april jl. De aanleiding voor deze bijeenkomst is de ontwikkeling van 14 onderwijsproducten, die effectief blijken in het verbeteren van de kennis en vaardigheden van (toekomstige) professionals.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website