Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Het gezicht van dementieonderzoek

projectleider Janke de Groot

Mensen met dementie die in een verpleeghuis wonen, kunnen vaak niet vrij naar buiten. Maar wat gebeurt er met de kwaliteit van leven als zij wél die vrijheid krijgen?

Lees het interview met projectleider Janke de Groot

Subsidieoproep programma JNPD: neurodegeneratieve ziektes

handen die een horloge vasthouden

De oproep betreft projecten waarin verschillende landen over disciplines heen samenwerken op het gebied van gezondheidszorg en begeleiding in het sociale domein. 

Nederland neemt deel aan deze subsidieoproep vanuit het programma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie. Alzheimer Nederland draagt bij aan deze subsidieronde.

Bekijk de subsidieoproep

Het gezicht van dementieonderzoek

Susan van Hooren

Susan van Hooren: ‘Bij muziektherapie ligt de nadruk vooral op wat iemand met dementie nog wél kan’

Lees het interview

Kennis over zorgboerderijen

oudere dames werken in een tuin

Het relatief kleine programma Landbouw en Zorg (2011-2017) geeft een grote impuls aan de zorglandbouw. Zorgboerderijen bieden waardevolle, kwalitatief hoogwaardige zorg aan verscheidene doelgroepen. 'Hier kan de zorgsector van leren'.

Evaluatie programma Landbouw en Zorg

Dementie in Onderzoek

Er gebeurt veel op het gebied van dementieonderzoek. Daarom hebben we de actuele stand van zaken voor u op een rijtje gezet.

 

Dementie in Onderzoek

Onderwijsproducten Ouderen - voor (toekomstige) zorg & welzijn professionals

Vanuit de programma's Memorabel en NPO (Nationaal Programma Ouderenzorg) zijn een 14-tal onderwijsproducten ontwikkeld. Deze zijn gericht op de verbetering van de zorg en ondersteuning voor ouderen en mensen met dementie.

Lees meer over de onderwijsproducten

Dementie en palliatieve zorg

In de beginfase van dementie praten mensen liever niet over hun levenseinde, in een later stadium kúnnen ze het vaak niet meer. 

Meer over dit onderwerp

Actueel

Volg via RSS

Ervaringen met de dementiebril

Het afgelopen jaar is ervaring opgedaan met de Dementiebril. Een virtual reality film en e-learning over dementie bedoeld voor mantelzorgers. Ook in een van de onderwijsprojecten van de ZonMw programma’s Nationaal Programma Ouderenzorg en Memorabel is over dit product meegedacht en ervaring opgedaan: Meer aandacht voor inlevingsvermogen in mensen met dementie in regio West-Brabant.

Elders gezien

Drie internationale subsidieoproepen op het gebied van hersenonderzoek

Human Brain Project heeft 3 internationale subsidieoproepen open staan op het gebied van hersenonderzoek. De subsidieoproepen gaan over ‘Testing pathophysiological models of brain diseases’, 'Federated analysis of human intracerebral stimulation and recording data’ en ‘Comprehensive ontologies for brain diseases’. De deadline voor deze subsidieoproepen is 15 maart 2018.

Elders gezien

Off Road subsidieronde 2018 biedt extra ruimte voor 2 projecten over dementie

Het programma Off Road geeft ruimte aan jonge onderzoekers voor baanbrekend, onconventioneel onderzoek (out of the box) en is daardoor potentieel risicovol. Naast de open competitie, heeft het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie budget beschikbaar gesteld voor aanvragen op het onderwerp dementie (€200.000 euro; 2 projecten van max €100.000).

Nieuws

Gezocht: uw praktijkvraag over dementie

ZonMw nodigt organisaties voor en door mensen met dementie en onderzoekers uit om samen een projectidee in te dienen. U kunt subsidie aanvragen voor projecten die zich richten op praktijkproblemen rondom het welzijn van en de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie, hun mantelzorgers of professionals.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Praktijkvragen rondom welzijn en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Onderwerpen

Deze subsidieronde valt onder thema 3: Behandeling en preventie en thema 4: Doelmatige zorg en ondersteuning van het programma Memorabel.

Per thema zijn prioriteiten benoemd. Projectideeën moeten aansluiten bij tenminste één van de prioriteiten binnen deze thema’s (zie hiervoor het Overzicht prioriteiten Memorabel thema 3 en 4).

Onderdeel van programma

Onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel

Geplaatst op

7 februari 2018

Deadline

8 mei 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Agenda

Memorabel matchmakingbijeenkomst

Het ZonMw-programma Memorabel heeft samen met het programma Dementiezorg voor elkaar, een subsidieronde opengesteld. Deze ronde biedt de mogelijkheid om voor actuele praktijkproblemen op het gebied van het welzijn van en/of de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie, hun mantelzorgers of praktijkprofessionals nieuwe kennis te ontwikkelen. Praktijkorganisaties worden opgeroepen om sámen met kennisorganisaties projectideeën in te dienen...

Lees meer

Bijeenkomst ‘onderwijsinnovaties in de ouderenzorg’

Aanleiding van deze bijeenkomst is de afronding van de 14 projecten van de subsidieronde “Onderwijs omtrent wonen, welzijn en zorg” begin 2018. De resultaten hiervan hebben zowel betrekking op het initiële onderwijs als op de bij- en nascholing.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website