Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

ZonMw Parel voor virtuele assistent Anne

Door geheugenproblemen verliezen mensen soms de controle over hun eigen leven. Virtuele assistent Anne ondersteunt bij de dagstructuur, zodat mensen zoveel mogelijk zelf de regie blijven behouden. Voor de ontwikkeling van deze avatar ontving bedenker Annemarie Johannes op 2 februari 2022 een ZonMw Parel. De Parelcommissie is onder de indruk van Annes veelzijdigheid en functionaliteit.

Lees meer over Anne

Inspiratiewijzer 'Dagactiviteiten voor mensen met dementie'

Cover Inspiratiewijzer dementie

Koffiedrinken in een Alzheimer Café of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving. Daardoor blijven zij langer actief, gezond én in contact met anderen. Wil jij als gemeenten of hun partners het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie versterking? In deze inspiratiewijzer lees je hoe dit werkt en hoe je dit in jouw gemeente kunt aanpakken aan de hand van voorbeelden en praktische tools.

Bekijk de inspiratiewijzer

Acht jaar dementieonderzoek

portret van Marianne de Visser en Saskia Danen

Afgelopen jaren financierde het programma Memorabel onderzoek naar dementie. Zo willen we dementie leren begrijpen, en in de toekomst dementie kunnen voorkomen en genezen. Bovendien is er in tientallen projecten gewerkt aan het verbeteren van de zorg.

Lees meer over de projectresultaten

Actueel

Dementie mogelijk minder groot probleem dan gedacht

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren minder hard stijgen dan eerder werd aangenomen, stellen onderzoekers van het Erasmus MC. Zij gebruiken een nieuw, gedetailleerd computermodel dat verder kijkt dan de vergrijzing van de bevolking. Dit onderzoek is gefinancierd via een Veni subsidie.

Elders gezien

Actieonderzoek Innovatieve Zorg: 11 nieuwe projecten van start

Om de zorg goed, toegankelijk, betaal- en bemensbaar te houden, investeren we in het leer- en verbeterpotentieel in zorgorganisaties. 11 actieonderzoeken gaan experimenteren met vernieuwing van zorgprocessen waarin wordt samengewerkt tussen zorgorganisaties. Het gaat om optimaal op de wensen van de patiënt afgestemde zorg, die aansluit bij de capaciteiten van zorgprofessionals en past binnen de kaders van bestuurders, verzekeraars en overheid.

Zorgprofessionals werken op verschillende manieren aan innovatie van zortgprocessen
Nieuws

Rapport: gezond leven en de kans op dementie

Het rapport ‘Risicoreductie en Primaire Preventie van Dementie’ geeft een overzicht van het internationale onderzoek naar het voorkomen van dementie en de campagnes die zijn opgezet om deze kennis te vertalen in acties. Dit rapport is door een team van onderzoekers van het Alzheimer Centrum Limburg gemaakt, in opdracht van Alzheimer Nederland.

Elders gezien

Patiënt-eigen celmodellen genereren

Renzo Riemens is projectleider van het project 'Cell-specific molecular profiling of patient-derived neuronal cultures in sporadic Alzheimer’s disease'. Wat gaat hij onderzoeken en waarom? Op welke wijze gaat het onderzoek uitgevoerd worden? En welke resultaten hoopt hij te behalen? Op deze vragen geeft hij ons antwoord.

Nieuws
Toon meer

Contact

Marlies van den Oever

Programmamanager

+31 70 349 54 70
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website