Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Kom naar het Jaarevent Deltaplan Dementie

vrouw met microfoon in zaal met mensen

Onder het motto 'De Kunst van Samen' vindt op maandag 19 november de 5e editie van het Jaarevent Deltaplan Dementie plaats. Ook dit jaar bent u welkom in het Beatrix Theater in Utrecht voor een veelzijdig dagprogramma, met dit jaar extra aandacht voor kunst en cultuur.

Meer informatie en aanmelden

21 september 2018: Wereld Alzheimer Dag

Portretten van onderzoekers die geïnterviewd zijn

Deze onderzoekers werken ook op Wereld Alzheimer Dag samen om meer te weten te komen over de oorzaken van dementie, behandelingen te vinden en de zorg te verbeteren. Lees hun interview om te weten hoe ze dat doen en wat ze hopen te bereiken.

Lees de interviews

Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar

Charlotte Teunissen sprak op 21 september 2018 haar inaugurale rede uit bij Amsterdam UMC. 'Binnen een jaar zijn er biomarkers beschikbaar om in bloed de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. We kunnen straks alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vaststellen.' Op 18 september vertelde zij hierover in het televisieprogramma Pauw. Teunissen is in Europa de eerste vrouw op de leerstoel neurochemie. Lees meer in het persbericht van het VUMC.

 

Lees het interview

Actueel

Volg via RSS

Ouderen adviseren over ouderenzorg

Niet praten óver ouderen, maar mét ouderen. Dat is een belangrijk uitgangspunt van het Pact voor de Ouderenzorg. Om daar invulling aan te geven is vandaag de Raad van Ouderen opgericht. De Raad van Ouderen adviseert het ministerie van VWS en andere partijen die actief zijn in de ouderenzorg en vraagt aandacht voor relevante thema's.

Nieuws

De meerwaarde van groene dagbesteding

Door groene dagbesteding kunnen mensen met dementie zinvol bezig zijn en structuur aanbrengen in de dag. Bovendien brengt dit mantelzorgers rust. Het RIVM en Wageningen University & Research (WUR) deden onderzoek naar groene dagbesteding en de meerwaarde hiervan.

Nieuws

Vouchers: Human Brain Project

Het Human Brain Project (HBP) heeft sinds kort een call voor infrastructuurvouchers. Op deze wijze kunnen Nederlandse onderzoekers die nog niet betrokken zijn bij HBP gedurende 6-12 maanden samenwerken met een van de HBP platforms.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Jaarevent Deltaplan Dementie

Onder het motto 'De Kunst van Samen' vindt de 5e editie van het Jaarevent Deltaplan Dementie plaats. Het ZonMw-programma Memorabel, een van de pijlers van het Deltaplan Dementie, levert hier een bijdrage aan.        

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website