Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Dementie in Onderzoek

twee handen die een ouderwets horloge vasthouden

Er gebeurt veel op het gebied van dementieonderzoek. Daarom hebben we de actuele stand van zaken voor u op een rijtje gezet.

 

Dementie in Onderzoek

Het gezicht van dementieonderzoek

portret van Erik Boddeke en Elly Hol

Erik Boddeke: ‘Ik heb het gevoel dat we de laatste tijd grote stappen in de goede richting zetten’

In de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer reageren de zogeheten gliacellen op de samenklontering van het schadelijke eiwit amyloïd-bèta. Maar hoe leidt dit tot dementie? En kunnen we hier iets aan doen? Het antwoord komt wellicht van prof. dr. Erik Boddeke en prof. dr. Elly Hol.

Lees het artikel

Waarom wordt de een wel dement en de ander niet?

Prof. dr. Geert Jan Biessels

Mensen die al elders in het lichaam diabetes gerelateerde schade hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld in de ogen of de nieren, blijken meer kans te hebben om dementie te krijgen. Neuroloog Biessels ontwikkelde een risicomodel dat op het risico op dementie kan schatten bij mensen met ouderdomsdiabetes. Dit model kan worden gebruikt om op efficiëntere wijze preventieve behandeling te ontwikkelen.

In dit filmpje vertelt prof. dr. Geert Jan Biessels over zijn project

Dementie en palliatieve zorg

In de beginfase van dementie praten mensen liever niet over hun levenseinde, in een later stadium kúnnen ze het vaak niet meer. 

Meer over dit onderwerp

Actueel

Volg via RSS

Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie wint Medische Inspirator prijs 2017

Na een intensieve periode waarin veel campagne is gevoerd voor de Medische Inspirator prijs en de drie genomineerde onderzoeksprojecten, is donderdag 23 november op het VSNU Impact festival de winnaar bekend gemaakt. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Dit project ontvangt € 75.000 om te besteden aan hun onderzoek.

Nieuws

Wat hebben farmaceutische bedrijven aan onderzoek naar gliacellen?

Prof.dr. Elly Hol zoekt samen met prof.dr. Erik Boddeke uit wat er precies gebeurt in de verschillende typen gliacellen tijdens het proces van dementie. Elly Hol vertelt wat farmaceutische bedrijven daar aan hebben. En wat haar onderzoek uiteindelijk betekent voor mensen met dementie.

Elly Hol vertelt over haar onderzoek
Nieuws

Mediator Special Ethiek: Ethische discussies veranderen voortdurend

Op 20 november is de Special Ethiek en Gezondheid, een uitgave van het digitale magazine Mediator van ZonMw, verschenen. Deze uitgave maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Jaarevent Deltaplan Dementie 2017

Het Jaarevent Deltaplan Dementie 2017 vindt plaats op maandag 13 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Het Deltaplan Dementie organiseert deze vierde editie in nauwe samenwerking met Alzheimer Nederland, PGGM, Vilans en ZonMw.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website