Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Webinar over zinvolle daginvulling voor mensen met dementie

Wat is er nodig om zinvolle daginvulling voor thuiswonende mensen met dementie te versterken in gemeenten? Deze vraag staat centraal tijdens dit webinar op 1 december van 15.30 – 17.00 uur, georganiseerd door Movisie. Tijdens deze inspiratiebijeenkomst zullen we stilstaan bij inzichten uit recent onderzoek.

Schrijf je in voor het webinar

Grootste krachtenbundeling in dementieonderzoek

Binnen het Onderzoeksprogramma Dementie hebben partijen in het dementieveld de krachten gebundeld. ZonMw honoreert vier multidisciplinaire onderzoeks-consortia. Zij zoeken antwoord op vragen als: hoe kunnen we dementie voorkomen en hoe verbeteren we de kwaliteit van leven voor mensen met dementie?

Lees meer

ZonMw Parel voor virtuele assistent Anne

Door geheugenproblemen verliezen mensen soms de controle over hun eigen leven. Virtuele assistent Anne ondersteunt bij de dagstructuur, zodat mensen zoveel mogelijk zelf de regie blijven behouden. Voor de ontwikkeling van deze avatar ontving bedenker Annemarie Johannes op 2 februari 2022 een ZonMw Parel. De Parelcommissie is onder de indruk van Annes veelzijdigheid en functionaliteit.

Lees meer over Anne

Inspiratiewijzer 'Dagactiviteiten voor mensen met dementie'

Cover Inspiratiewijzer dementie

Koffiedrinken in een Alzheimer Café of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving. Daardoor blijven zij langer actief, gezond én in contact met anderen. Wil jij als gemeenten of hun partners het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie versterking? In deze inspiratiewijzer lees je hoe dit werkt en hoe je dit in jouw gemeente kunt aanpakken aan de hand van voorbeelden en praktische tools.

Bekijk de inspiratiewijzer

Acht jaar dementieonderzoek

portret van Marianne de Visser en Saskia Danen

Afgelopen jaren financierde het programma Memorabel onderzoek naar dementie. Zo willen we dementie leren begrijpen, en in de toekomst dementie kunnen voorkomen en genezen. Bovendien is er in tientallen projecten gewerkt aan het verbeteren van de zorg.

Lees meer over de projectresultaten

Actueel

Verschillen tussen mannen en vrouwen met de ziekte van Alzheimer

Mannen en vrouwen met Alzheimer laten verschillende symptomen zien, zo blijkt uit onderzoek. De resultaten nodigen uit om in de zorg aan te sluiten op die verschillen en daarmee passende zorg te geven. Willem Eikelboom licht opvallende verschillen toe en geeft tips.

Elders gezien

Hoe help je mantelzorgers met een migratieachtergrond om zorg te delen?

Bij het organiseren van hulp en ondersteuning voor mantelzorgers met een migratieachtergrond is het belangrijk om verder te kijken dan de culturele verschillen, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Menal Ahmad. 'Wat helpt is een open en nieuwsgierige houding.' Het onderzoek is gefinancierd vanuit het Memorabel programma van ZonMw.

Elders gezien

Grote Nederlandse betrokkenheid bij internationaal dementie- en Parkinsononderzoek

Bij de helft van de gehonoreerde consortia van het internationale EU Joint Programme Neurodegenerative Diseases (JPND) zijn Nederlandse onderzoekers betrokken. Zo wordt met financiering van ZonMw en Alzheimer Nederland gewerkt aan kennis over niet-farmacologische interventies voor mensen met neurodegeneratieve ziekte. Ook wordt het internationale netwerk van Nederlandse onderzoekers versterkt.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Evenement Nationaal Plan Hoofdzaken

Onder voorzitterschap van Inge Diepman, en in het bijzijn van ambassadeurs, ondersteuners en initiatiefnemers van Hoofdzaken, nemen we u graag mee in wat er bereikt is en wat er voor het komende jaar op stapel staat. Daarnaast bieden we voldoende ruimte om tijdens deze middag te netwerken.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Marlies van den Oever

Programmamanager

+31 70 349 54 70
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website