Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Inspiratiewijzer 'Dagactiviteiten voor mensen met dementie'

Cover Inspiratiewijzer dementie

Koffiedrinken in een Alzheimer Café of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving. Daardoor blijven zij langer actief, gezond én in contact met anderen. Wil jij als gemeenten of hun partners het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie versterking? In deze inspiratiewijzer lees je hoe dit werkt en hoe je dit in jouw gemeente kunt aanpakken aan de hand van voorbeelden en praktische tools.

Bekijk de inspiratiewijzer

Subsidieoproep JPND open

Mevrouw in rolstoel ontvangt bord met voedsel

De subsidieoproep van het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) staat open voor aanvragen over onderzoek naar de mechanismen van niet-farmacologische interventies. Het begrijpen van deze mechanismen kan bijdragen aan een persoonsgerichte behandeling voor mensen met een neurodegeneratieve aandoening, zoals Alzheimer en Parkinson. De deadline voor indienen is 1 maart 2022.

Lees meer over de subsidieoproep

Subsidie voor gemeenten om het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie te versterken

Het programma Aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie (ADMD) heeft een subsidieoproep geopend waarmee gemeenten kunnen werken aan het doorontwikkelen van hun aanbod van dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie. Met deze subsidie kunnen zij een regiobeeld maken van de sociale en gezondheidssituatie van de doelgroep in hun gemeente en een behoefteanalyse doen.

Lees meer over de subsidieoproep

Acht jaar dementieonderzoek

portret van Marianne de Visser en Saskia Danen

Afgelopen jaren financierde het programma Memorabel onderzoek naar dementie. Zo willen we dementie leren begrijpen, en in de toekomst dementie kunnen voorkomen en genezen. Bovendien is er in tientallen projecten gewerkt aan het verbeteren van de zorg.

Lees meer over de projectresultaten

Actueel

Inspiratiewijzer voor gemeenten die hun aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie willen versterken

Vandaag publiceren wij de inspiratiewijzer Dagactiviteiten voor mensen met dementie. Dit e-magazine bevat aansprekende voorbeelden en praktische tools voor gemeenten en hun partners, die willen werken aan het versterken van hun aanbod van dagactiviteiten. De inspiratiewijzer is onderdeel van het gelijknamige programma, waarvan sinds 6 december 2021 een subsidieoproep open staat.

Nieuws

Subsidieoproep JPND open over de mechanismen van niet-farmacologische interventies

De subsidieoproep van het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) staat open voor aanvragen over onderzoek naar de mechanismen van niet-farmacologische interventies. Het begrijpen van deze mechanismen kan bijdragen aan een persoonsgerichte behandeling voor mensen met een neurodegeneratieve aandoening, zoals Alzheimer en Parkinson. De deadline voor indienen is 1 maart 2022.

Nieuws

Lees meer over onderzoek naar dementie en paramedische zorg.
Tweet

Hoe verder naar de diagnose van een zeldzame vorm van dementie?

De ziekte van Alzheimer is veruit de meest voorkomende vorm van dementie. Er zijn ook zeldzame vormen die met heel andere symptomen dan geheugenverlies en oriëntatieproblemen gepaard gaan. Het Verwey-Jonker Instituut heeft in opdracht van ZonMw onderzoek gedaan naar de behoeften van patiënten die aan deze zeldzame vormen van dementie lijden, hun mantelzorgers en zorgprofessionals. Welke ondersteuning en informatie hebben zijn nodig? Het onderzoek...

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Understanding the mechanisms of non-pharmacological interventions

Onderwerpen

  • Alzheimer’s disease and related disorders
  • Improving the understanding of the mechanisms and biological substrates that underlie non-pharmacological interventions.
  • A holistic personalized treatment approach

Onderdeel van programma

EU Joint Programme - Neurodegenerative Disease Research (JPND)

Geplaatst op

11 januari 2022

Deadline

1 maart 2022,
15.00 uur

Bekijk

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmamanager

+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website