Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Betere zorg voor jonge mensen met dementie bij probleemgedrag

oudere en jongere vrouw

Onbegrepen gedrag of probleemgedrag komt vaak voor bij dementie. Ook jonge mensen met dementie hebben hiermee te maken. Onderzoekers van het Radboudumc proberen een antwoord te vinden op de vraag hoe zorgverleners het beste kunnen omgaan met probleemgedrag in het verpleeghuis.

Lees het interview

Vrijwilligerswerk doen is beter voor mensen met dementie én hun mantelzorgers

droes in studio

Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Bovendien heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast.

Ga naar het item over dit ZonMw-project

Parel voor dementieonderzoek: wetenschappelijke kennis over diagnostiek naar de spreekkamer

Regelmatig verlaten mensen een geheugenpoli met de diagnose ‘MCI’: milde cognitieve klachten. Een onzekere omschrijving, omdat de kans op het ontwikkelen van dementie dan ongeveer fifty-fifty is. Een groep internationale onderzoekers ontwikkelde een manier om het individuele risico op de ziekte van Alzheimer te berekenen.

Bekijk de video en lees het nieuwsbericht

Actueel

Extra geld voor creatieve oplossingen coronavirus (COVID-19)

Het ministerie van VWS stelt extra geld beschikbaar om creatieve oplossingen te faciliteren met betrekking tot het coronavirus (COVID-19). De pandemie heeft een grote impact op de zorg en samenleving. Op korte termijn zijn daarom oplossingen nodig voor praktische problemen in en buiten ziekenhuizen. Heeft u een creatieve oplossing die hieraan bijdraagt? Vraag dan nu een financiële impuls aan bij ZonMw.

Nieuws

Feedback gevraagd: handreiking over communicatie bij dementie

Het afgelopen jaar is gewerkt aan een praktische handreiking om verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden te ondersteunen in de communicatie met mensen met dementie, hun naasten en andere zorgprofessionals rondom de persoon met dementie. Wat vind jij van de handreiking en de bijbehorende tips? Geef jouw feedback uiterlijk 3 april 2020 door. Je vindt de handreiking met gespreksleidraden en animaties op de website van V&VN.

Zorgprofessionals en patiënten werken aan kwaliteitsstandaarden
Elders gezien

Samen beslissen met mensen met verminderde gezondheidsvaardigheden

Hoe kun je als zorgverlener of zorginstelling beter omgaan en communiceren met mensen met verminderde gezondheidsvaardigheden? Janneke Noordman en Jany Rademakers (Nivel) delen hun bevindingen en geven tips en tools voor samen beslissen waar je direct mee aan de slag kunt. ‘Het begint met de afspraakbrief. Als deze niet begrijpelijk is, gaat het al mis.’

Jany Rademakers en Janneke Noordman
Pagina

Gemeente Amsterdam zet in op sociale benadering dementie

De Gemeente Amsterdam ziet dementie als een sociale opgave met als doel: het gewone dagelijks leven van mensen met dementie zo lang mogelijk in stand houden. Met een dementiebrigade en de ‘Sociale Benadering Dementie’ (SBD) van professor Anne-Mei The werkt Amsterdam met succes aan deze opgave. ‘Mensen kiezen niet voor een verpleeghuis met de beste geriater, maar voor het verpleeghuis met het gezelligste restaurantje.’

Elders gezien
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmamanager

+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website