Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Acht jaar dementieonderzoek

portret van Marianne de Visser en Saskia Danen

Afgelopen jaren financierde het programma Memorabel onderzoek naar dementie. Zo willen we dementie leren begrijpen, en in de toekomst dementie kunnen voorkomen en genezen. Bovendien is er in tientallen projecten gewerkt aan het verbeteren van de zorg.

Lees meer over de projectresultaten

Eerste genetische oorzaak semantische dementie gevonden

Onderzoekers van Swieten en van Rooij

Onderzoekers van het Erasmus MC Alzheimer Centrum hebben de eerste genetische oorzaak ontdekt van semantische dementie. Ze vonden een genetische afwijking in het brein van twee overleden patiënten met deze ziekte. Waar normaal het DNA in iedere cel van het lichaam hetzelfde is, kwam de gevonden genetische afwijking alleen in het brein voor. Lees meer over dit onderzoek dat door ZonMw werd gefinancierd.

Ga naar het nieuwsbericht

Tien jaar durend onderzoeksprogramma naar dementie aangekondigd

Blije oudere mensen

Een wereld zonder dementie, dat is het ultieme doel van nieuwe Nationale Dementiestrategie 2021-2030. Minister Hugo de Jonge kondigt vandaag een langlopend en omvangrijk onderzoeksprogramma gericht op dementie aan. Veronique Timmerhuis, algemeen directeur ZonMw: ‘Deze forse investering is geweldig goed nieuws en noodzakelijk om daadwerkelijk doorbraken te kunnen realiseren in het voorkomen en het behandelen van dementie.’ 

Lees het nieuwsbericht

Actueel

Alzheimermedicijn goedgekeurd in Amerika

Een hoopvolle doorbraak: het medicijn Aducanumab is goed gekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika. Terwijl bestaande Alzheimer medicijnen enkel de symptomen verlichten, is dit het eerste medicijn met effect op het ziekteproces. ZonMw zet zich in om meer onderzoek te faciliteren naar preventie, diagnostiek en behandeling van dementie, waaronder medicatie-onderzoek.

Nieuws

NTVG-artikel over dementieonderzoek

NTVG publiceerde onlangs het artikel ‘ Meer geld, minder Alzheimer?’ Diverse hoogleraren reflecteren op de koers van dementieonderzoek voor de komende 10 jaar. Mooie input voor de gesprekken die ZonMw voert met vertegenwoordigers van ervaringsdeskundigen, wetenschappers, zorgaanbieders, onderwijspartijen, fondsen en kennisorganisaties bij de vormgeving van het onderzoeksprogramma van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030.

Elders gezien

Een fijne dag voor elke verpleeghuisbewoner

Wie als verzorgende in het verpleeghuis werkt, heeft dagelijks te maken met bewoners in hun laatste levensfase. Daarbij staat iemand een fijne dag bezorgen vooral centraal. Hoe pak je dat aan? En hoe werken we samen aan verdere professionalisering en versterking van verzorgenden hierin? Verzorgende Mariëlle Verstegen en Anja Guldemond van V&VN vertellen.

Gecombineerde portretfoto's van Mariëlle Verstegen en Anja Guldemond
Pagina

Unieke samenwerking paramedische beroepsgroepen bij richtlijnontwikkeling

Richtlijnen zijn belangrijk voor een goede kwaliteit van zorg. De paramedische beroepsgroepen starten daarom met het gezamenlijk ontwikkelen van richtlijnen. Zij hebben subsidie gekregen voor 3 projecten: een knelpuntenanalyse voor kwetsbare ouderen, een knelpuntenanalyse voor mensen met dementie en het opzetten van een learning community voor het vergroten en borgen van gezamenlijke kennis over richtlijnontwikkeling.

Illustratie paramedici
Pagina
Toon meer

Agenda

AAL Forum 2021

Houd jij jezelf bezig met technologie voor ouderen? En wil je kennis uitwisselen op internationaal niveau? Dan is het AAL Forum wat voor jou!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmamanager

+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website