Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

'Onderzoek naar de relatie tussen sociale gezondheid en de hersenen is nog een ondergeschoven kindje’

Portret van Prof. dr. Martien Kas

Wie een actief leven leidt en veel sociale contacten heeft, leeft over het algemeen langer. Maar wat is de relatie tussen deze zogeheten sociale gezondheid en het ontstaan van dementie? En welke interventies kunnen je sociale gezondheid verbeteren? Prof. dr. Martien Kas, hoogleraar neurobiologie van gedrag bij de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), hoopt over vier jaar een antwoord te hebben op deze vragen.

Lees het interview met Prof. dr. Martien Kas

‘De diagnose van mijn beste vriendin heeft de kijk op mijn werk drastisch veranderd’

projectleider Charlotte Teunissen

Het onderscheiden van de verschillende vormen van dementie is ingewikkeld. Recent ontdekte biomarkers (signaalstoffen) in hersenvocht en bloed kunnen hier bij helpen. Op basis van deze biomarkers ontwikkelt een onderzoeksteam van het VUmc nieuwe tests waarmee een snelle en nauwkeurige diagnose mogelijk wordt.

Lees het interview met projectleider Charlotte Teunissen

Kennis over zorgboerderijen

oudere dames werken in een tuin

Het relatief kleine programma Landbouw en Zorg (2011-2017) geeft een grote impuls aan de zorglandbouw. Zorgboerderijen bieden waardevolle, kwalitatief hoogwaardige zorg aan verscheidene doelgroepen. 'Hier kan de zorgsector van leren'.

Evaluatie programma Landbouw en Zorg

Subsidieoproep: Praktijkvragen rondom welzijn en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

handen die een horloge vasthouden

Kon u niet bij onze matchmakersbijeenkomst zijn? En zoekt u nog wel een samenwerkingspartner op een projectidee mee in te dienen voor deze subsidieoproep? Lees dan ons verslag en laat ons weten wat voor partner u zoekt, dan helpen wij u er een te vinden.

Ga naar het verslag

Mix&Match met Memorabel

Alzheimer Nederland en ZonMw organiseren op 1 juni 2018 een bijeenkomst voor alle dementieonderzoekers in Nederland: Mix&Match met Memorabel.

Meer informatie

Actueel

Volg via RSS

Beter thuis met Dementie

Op 3 april 2018 zond Brandpunt (KRO-NCRV) de reportage 'Wie zorgt er voor de Mantelzorger?' uit. Hierin worden mantelzorgers gevolgd die samenwonen met iemand met dementie. Tijdens een cursusweek krijgen zij les over alles wat te maken heeft met het leven met en zorgen voor iemand met dementie. Binnen het ZonMw-programma Memorabel wordt onderzocht of deze, van oorsprong Australische, interventie ook in Nederland effectief is.

Elders gezien

Zorginhoudelijke modules over communicatie met mensen met dementie

Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. In het begrijpen van iemands wensen en behoeften speelt communicatie een belangrijke rol. De aard van de ziekte maakt dat communicatie met iemand met dementie niet altijd even makkelijk en eenduidig is. Om verpleegkundigen en verzorgende hierin te ondersteunen, worden Zorginhoudelijke modules ontwikkeld. Deze zijn begin 2020 gereed.

Elders gezien

E-learning Mbo-studenten dementievriendelijk

De e-learning 'Mbo-studenten dementievriendelijk' zorgt ervoor dat studenten al in hun opleiding leren hoe ze om kunnen gaan met mensen met dementie. Er zijn aparte lespakketten voor supermarkten, winkels, de horeca en persoonlijke verzorging.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Praktijkvragen rondom welzijn en zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Onderwerpen

Deze subsidieronde valt onder thema 3: Behandeling en preventie en thema 4: Doelmatige zorg en ondersteuning van het programma Memorabel.

Per thema zijn prioriteiten benoemd. Projectideeën moeten aansluiten bij tenminste één van de prioriteiten binnen deze thema’s (zie hiervoor het Overzicht prioriteiten Memorabel thema 3 en 4).

Onderdeel van programma

Onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel

Geplaatst op

7 februari 2018

Deadline

8 mei 2018,
14.00 uur

Bekijk

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website