Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Terugkijken: Online bijeenkomst versterking aanpak dagactiviteiten voor mensen met dementie

Waarom is het zo belangrijk om dagactiviteiten te organiseren voor mensen met dementie? Wat weten we al? Wat kan jij als gemeente of aanbieder van dagactiviteiten doen om het aanbod te vergroten en beter aan te laten sluiten op de behoefte? Deze vragen stonden centraal tijdens de online bijeenkomst op 30 januari 2023. Wil je ook aan de slag met dagactiviteiten? Je kunt nu de bijeenkomst terugkijken!

Bekijk de online bijeenkomst hier terug

Webinar over zinvolle daginvulling voor mensen met dementie

Wat is er nodig om zinvolle daginvulling voor thuiswonende mensen met dementie te versterken in gemeenten? Deze vraag staat centraal tijdens dit webinar op 1 december van 15.30 – 17.00 uur, georganiseerd door Movisie. Tijdens deze inspiratiebijeenkomst zullen we stilstaan bij inzichten uit recent onderzoek.

Schrijf je in voor het webinar

Grootste krachtenbundeling in dementieonderzoek

Binnen het Onderzoeksprogramma Dementie hebben partijen in het dementieveld de krachten gebundeld. ZonMw honoreert vier multidisciplinaire onderzoeks-consortia. Zij zoeken antwoord op vragen als: hoe kunnen we dementie voorkomen en hoe verbeteren we de kwaliteit van leven voor mensen met dementie?

Lees meer

ZonMw Parel voor virtuele assistent Anne

Door geheugenproblemen verliezen mensen soms de controle over hun eigen leven. Virtuele assistent Anne ondersteunt bij de dagstructuur, zodat mensen zoveel mogelijk zelf de regie blijven behouden. Voor de ontwikkeling van deze avatar ontving bedenker Annemarie Johannes op 2 februari 2022 een ZonMw Parel. De Parelcommissie is onder de indruk van Annes veelzijdigheid en functionaliteit.

Lees meer over Anne

Inspiratiewijzer 'Dagactiviteiten voor mensen met dementie'

Cover Inspiratiewijzer dementie

Koffiedrinken in een Alzheimer Café of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving. Daardoor blijven zij langer actief, gezond én in contact met anderen. Wil jij als gemeenten of hun partners het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie versterking? In deze inspiratiewijzer lees je hoe dit werkt en hoe je dit in jouw gemeente kunt aanpakken aan de hand van voorbeelden en praktische tools.

Bekijk de inspiratiewijzer

Acht jaar dementieonderzoek

portret van Marianne de Visser en Saskia Danen

Afgelopen jaren financierde het programma Memorabel onderzoek naar dementie. Zo willen we dementie leren begrijpen, en in de toekomst dementie kunnen voorkomen en genezen. Bovendien is er in tientallen projecten gewerkt aan het verbeteren van de zorg.

Lees meer over de projectresultaten

Actueel

Verslag slotbijeenkomst ADMD: gemeenten aan de slag voor mensen met dementie

Wat zijn de projectresultaten en ervaringen van de 23 gemeenten die hebben meegedaan aan het ZonMw-programma 'Versterking aanbod dagactiviteiten voor thuiswonende mensen met dementie' (ADMD)? Tijdens deze bijeenkomst kwamen projectleiders en overige betrokkenen bij elkaar om hun opbrengsten te presenteren en elkaar zo te inspireren en te motiveren. In de middag konden anderen online aansluiten bij een tafelgesprek over vragen als hoe je...

Pagina

Onderzoekdata opnieuw benutten voor neurowetenschappelijk onderzoek

Onderzoekers kunnen subsidie aanvragen voor preklinisch en klinisch neurowetenschappelijk onderzoek waarin data herbruikt wordt. De subsidieoproep maakt deel uit van het EU FLAG-ERA-initiatief en sluit op 1 juni 2023. Het doel van de subsidieronde is het bevorderen van het hergebruik van data om innovaties in de gezondheidszorg te stimuleren.

Nieuws

Symposium Vrijheid en Veiligheid

In het project 'Freedom and Safety. Analysis of the balance between freedom of movement and safety and the use of technology in the care for people with dementia' binnen het programma Ethiek en Gezondheid is de Waardenladder ontworpen.

 

Nieuws

Subsidie beschikbaar voor dementieonderzoekers

Er zijn (persoonsgebonden) subsidies beschikbaar voor dementieonderzoek. ZonMw hoopt met het openstellen van deze subsidiemogelijkheid nieuwe, creatieve en grensverleggende ideeën te stimuleren die bijdragen aan het voorkomen en behandelen van dementie en aan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten.

Nieuws
Toon meer

Agenda

Meet & Connect: netwerkbijeenkomst dementieonderzoek

Op vrijdag 16 juni organiseert Alzheimer Nederland samen met ZonMw de eerste Meet & Connect bijeenkomst. Dit is de nieuwe netwerkbijeenkomst voor alle dementieonderzoekers in Nederland. De Meet & Connect is de opvolger van de jaarlijkse Mix en Match bijeenkomst. Naast alle succesvolle onderdelen van de Mix en Match, zijn er meer mogelijkheden voor uitwisseling tussen junior- en senioronderzoekers en is er meer aandacht voor de consortia die de...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Marlies van den Oever

Programmamanager

+31 70 349 54 70
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website