Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

e-healthweek: Tinybot Tessa en andere voorbeelden

tinybot tessa

In januari 2019 vond de e-healthweek plaats, die dit jaar in het teken stond van 'doorpakken en opschalen'. Want er zijn heel veel initiatieven op het gebied van e-health, maar die worden nog niet altijd goed ingezet. In deze publicatie vindt u 3 goede voorbeelden van toepassingen van e-health, die tijdens deze week werden gepresenteerd. Zoals tinybot Tessa, die mensen met dementie helpt een dagritme vast te houden. 

Ga naar de publicatie

Regionale samenwerking bij zorg kwetsbare ouderen

2 ouderen lachen en pellen een banaan

Dat netwerkzorg juist voor kwetsbare ouderen belangrijk is, daarover is intussen iedereen het eens. De vraag is: hoe krijg je het van de grond? Tijdens een conferentie over dit thema worden voorbeelden uitgewisseld en lessen getrokken. Weg met de verborgen agenda’s: ‘Uiteindelijk gaat het om vertrouwen.’

Ga naar de publicatie

Onderzoekers: Eén tegen dementie

Drie dementieonderzoekers, 3 verschillende specialismen. Deze onderzoekers gingen met elkaar in debat tijdens één van de sessies van het jaarevent van het Deltaplan Dementie, op 19 november 2018. Dr. Betty Tijms,  prof. dr. Peter De Deyn, prof. dr. Myrra Vernooij-Dassen gingen onder leiding van dr. Hanneke Hulst in gesprek over de verbindingen zijn tussen hun onderzoekslijnen, wat de uitdagingen zijn als het om samenwerking gaat, en wat het oplevert.

Lees het artikel

Actueel

Volg via RSS

‘Ondersteun mensen vooral bij het maken van keuzen’

Zelfmanagement kan ingewikkeld zijn. Zeker aan het einde van het leven of bij dementie. Online tools kunnen je hierbij helpen, vertelt Anneke Francke, hoogleraar Verpleging en Verzorging. Lees het 5e artikel, verschenen in onze artikelenreeks Tussen Weten en Doen. In deze reeks laten we zien hoe de onderzoeksresultaten jou - als verpleegkundige of verzorgende - helpen in je professioneel handelen.

Elders gezien

Ziekenhuiszorg ondermaats voor mensen met dementie

De zorg in het ziekenhuis voor mensen met dementie is ondermaats. Dat concludeert Alzheimer Nederland naar aanleiding van onderzoek onder mantelzorgers. Slechts 4 van de 10 mantelzorgers beveelt hun ziekenhuis aan voor mensen met dementie. Dit, terwijl naar schatting 1 op de 3 ziekenhuisbedden wordt bezet door iemand met dementie. Alzheimer Nederland roept ziekenhuizen op met verbeterplannen te komen.

 

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en Gezondheid – Implementatieronde II

Onderwerpen

  • Sekse- en gendergerelateerde verschillen in gezondheid en zorg
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Toepassing van kennis in de praktijk
  • Verbetering kwaliteit professioneel handelen

Onderdeel van programma

Gender en Gezondheid

Geplaatst op

20 februari 2019

Deadline

7 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk

Off Road 2019

Onderwerpen

  • Baanbrekend
  • Hoog risico
  • Onconventioneel
  • High Risk - High Gain
  • Memorabel (dementie)

Onderdeel van programma

Off Road

Geplaatst op

15 april 2019

Deadline

18 juni 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Mix&Match met Memorabel

Alzheimer Nederland en ZonMw nodigen dementie-onderzoekers uit om kennis te delen en te netwerken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst Mix&Match met Memorabel.

Lees meer

Slotbijeenkomst Kwaliteit van leven en Gezondheid

Samen met NWO organiseren we de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma 'Kwaliteit van Leven en Gezondheid'. Deze dag biedt u een unieke kans om de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit eerste hand te vernemen, met wetenschappers en professionals in gesprek te gaan en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.  

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website