Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

‘Met ons boek bieden wij een handvat om onderwerpen rondom advance care planning bespreekbaar te maken’

portret paul jeroen verkade

Paul-Jeroen Verkade, regiomanager en casemanager dementie bij Geriant, werkt al 18 jaar in de zorg voor mensen met dementie. Daardoor weet hij als geen ander wat er nodig is om ondanks de diagnose dementie een goede kwaliteit van leven te behouden.

Lees het interview

Onderzoek naar verbindingsnetwerk in de hersenen

vrouw wijst naar computerbeeldscherm

Yael Reijmer richt zich met haar onderzoek op het verbindingsnetwerk in de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de hersenen goed met elkaar kunnen samenwerken. Reijmer onderzoekt of het mogelijk is om op basis van de zichtbare schade in de hersenen te voorspellen wie er problemen in het denken ontwikkelen en wie niet en welke processen de schade in de hersenen veroorzaken, zodat we die mogelijk kunnen behandelen.

Bekijk de video

Binnen een jaar bloedtest alzheimer beschikbaar

Charlotte Teunissen sprak op 21 september 2018 haar inaugurale rede uit bij Amsterdam UMC. 'Binnen een jaar zijn er biomarkers beschikbaar om in bloed de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. We kunnen straks alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vaststellen.' Op 18 september vertelde zij hierover in het televisieprogramma Pauw. Teunissen is in Europa de eerste vrouw op de leerstoel neurochemie. Lees meer in het persbericht van het VUMC.

 

Lees het interview

Actueel

Volg via RSS

Subsidieoproep fellowships dementieonderzoek

Heeft u een idee voor dementieonderzoek met grote potentiële wetenschappelijke en/of maatschappelijk impact? Vraag dan nu subsidie aan. Het programma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie, stimuleert met persoonsgebonden subsidies innovatief, creatief en grensverleggend onderzoek.

Programmabeeld Memorabel
Pagina

Vooraankondiging: JPND-call Precision medicine

Het EU Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND) stelt samen met de Europese Commissie een nieuwe gezamenlijke subsidieoproep open gericht op precision medicine.

Nieuws

Online applicatie Myinlife helpt om zorg rond mensen met dementie te faciliteren

Mantelzorgers van mensen met dementie hebben een risico om overbelast te worden en in een sociaal isolement te raken. Myinlife is een online applicatie die is ontwikkeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers om mensen uit het sociale netwerk met elkaar te verbinden en vraag en aanbod van hulp af te stemmen. In een project van het ZonMw-programma Memorabel, voerde de Universiteit van Maastricht een effectevaluatie uit. Hieruit blijkt dat...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website