Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Betere zorg voor jonge mensen met dementie bij probleemgedrag

oudere en jongere vrouw

Onbegrepen gedrag of probleemgedrag komt vaak voor bij dementie. Ook jonge mensen met dementie hebben hiermee te maken. Onderzoekers van het Radboudumc proberen een antwoord te vinden op de vraag hoe zorgverleners het beste kunnen omgaan met probleemgedrag in het verpleeghuis.

Lees het interview

Coronavirus (COVID-19) en subsidieoproepen

corona

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Wij hebben de belangrijkste maatregelen, vragen en antwoorden en subsidieoproepen m.b.t. het coronavirus verzameld op een pagina. 

Lees meer

Meedenken in Beter Samen: ‘Het biedt de kans om je waarde weer te laten zien’

Binnen Beter Samen werken onderzoekers met mensen met dementie, mantelzorgers en naaste familie. Projectleider Laura Vermeulen: ‘Ervaringen van betrokkenen vormen het hart van het onderzoek.’
Lees dit artikel en meer in onze Participatiespecial

Ga naar het artikel

Actueel

Oudere en kwetsbare burgers langer vitaal

Oudere en kwetsbare burgers die zelfstandig thuiswonen, kunnen beter meedoen binnen hun gemeente als zij zo vitaal mogelijk blijven. Hoe pak je dat als gemeente aan?

Nieuws

Werk en mantelzorg: maak het bespreekbaar

In Nederland combineert 1 op de 4 werkenden zijn of haar baan met mantelzorgtaken. De combinatie van werk en mantelzorg komt met name vaak voor in de groep 45-65 jarigen. Naar verwachting zal het aantal dat werk met mantelzorgtaken combineert in de komende jaren fors toenemen. Het geven van mantelzorg kan zorgen voor stress, een hoger risico op depressie en een toename in ziekteverzuim, vooral wanneer de benodigde mantelzorg lastig te combineren...

Elders gezien

Beter voorspellen van individuele kans op dementie - promotie Ingrid van Maurik

Ingrid van Maurik onderzocht patiënten met ‘milde cognitieve klachten’ (MCI). Ze keek hoe diagnostische testen, zoals MRI-scans en alzheimereiwitten in het hersenvocht, te gebruiken zijn om bij individuele patiënten de kans op dementie te bepalen. De resultaten van deze diagnostische tests voor dementie konden bij patiënten met MCI al een aanwijzing zijn voor het risico om dementie te krijgen.

Elders gezien

‘Mensen met dementie beseffen dat hun partner of kind niet geweest is’

Op deze bijzondere Dag van de Verpleging bedanken we alle verpleegkundigen! Lees meer over hun enorme inzet en betrokkenheid. Onder andere in het interview met Linda Riethoff: 'Achteraf herinneren mensen met dementie zich vaak niet dat hun partner of kind op bezoek was, maar nu vragen ze wel steeds naar deze familieleden. Er is dus wel degelijk een besef dat hun partner of kind niet geweest is.’

Portretfoto Linda Riethoff
Pagina
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmamanager

+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website