Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen.

Uitgelicht

Verslag themabijeenkomst Rouw bij dementie

overzicht van de zaal

Rouw is een proces waar je in veel situaties mee te maken kunt krijgen. Ook dementie is een proces van rouw, zowel voor degene die het heeft als voor de naasten. Toch wordt er nog te weinig over rouw gesproken. Om daar verandering in te brengen, organiseerden het Deltaplan Dementie en ZonMw op 15 november jl. in Den Haag een themabijeenkomst over rouw.

Lees het verslag

Vrijwilligerswerk doen is beter voor mensen met dementie én hun mantelzorgers

droes in studio

Minder emotionele problemen zoals angst, apathie, depressie en agitatie. Dat zijn de effecten wanneer mensen met dementie vrijwilligerswerk doen. Bovendien heeft het een positief effect op de algehele stemming van mensen met dementie én voelen mantelzorgers zich minder emotioneel belast.

Ga naar het item over dit ZonMw-project

Parel voor dementieonderzoek: wetenschappelijke kennis over diagnostiek naar de spreekkamer

Regelmatig verlaten mensen een geheugenpoli met de diagnose ‘MCI’: milde cognitieve klachten. Een onzekere omschrijving, omdat de kans op het ontwikkelen van dementie dan ongeveer fifty-fifty is. Een groep internationale onderzoekers ontwikkelde een manier om het individuele risico op de ziekte van Alzheimer te berekenen.

Bekijk de video en lees het nieuwsbericht

Actueel

Verslag jaarevent Deltaplan dementie 2019: ‘De dynamiek rond dementie’

Op 10 december 2019 werd de nieuwste kennis en ervaring gedeeld op het gebied van dementie. Resultaten uit onderzoek kwamen onder andere aan bod tijdens de plenaire presentaties. Prof. dr. Rose-Marie Droës, hoogleraar psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie, vertelde over het succes van de ontmoetingscentra en DementTalent. Dr. Daniel Bos, Epidemioloog vertelde over 'Population Imaging, een onderzoekstechniek binnen het...

Dr. Daniël Bos
Elders gezien

Terugblik op Voorbij de verwarring

We kijken terug op een mooie dag vol verhalen en oplossingen voor samenwerken rond kwetsbare mensen, onder wie personen met verward gedrag. Naast een compilatiefilm en vele foto’s zijn hier ook de meeste presentaties van de lezingen en workshops te vinden.

Elders gezien

Groot onderzoek naar preventie dementie

In 2040 zal het aantal Nederlanders met dementie naar verwachting gestegen zijn naar 520.000. Daarmee groeit de impact van dementie op de samenleving en gezondheidszorg aanzienlijk. Daarom is het nieuwe Nederlands Consortium van Dementie Cohorten (NCDC) een onderzoek gestart naar preventie van dementie.

Nieuws
Toon meer

Subsidieoproepen

Novel imaging and brain stimulation methods and technologies related to Neurodegenerative Diseases

Onderwerpen

  • Transnational research.
  • Focus on neurodegenerative diseases (one or several of following; SCA, SMA, Alzheimer’s, Parkinson’s, Prion, Motor neuron or Huntington disease)  
  • Imaging technologies, such as MRI, PET or super-resolution microscopy and molecular imaging techniques.
  • Brain stimulation techniques, such as DBS, TMS or tDCS.

Onderdeel van programma

EU Joint Programme - Neurodegenerative Disease Research (JPND)

Geplaatst op

7 januari 2020

Deadline

3 maart 2020,
15.00 uur

Bekijk

Agenda

Symposium Dedicated

Symposium over kwaliteitsverbetering van palliatieve zorg voor mensen met dementie en hun naasten.

Lees meer

Openingsmanifestatie e-healthweek 2020

Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

portret Marjolein Scholten

Marjolein Scholten

Programmamanager

+31 70 349 53 35
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website