Het sociaal domein staat voor de opgave een inclusieve samenleving te creëren waarin iedereen mee kan doen. Participatie is een mooie, maar ingewikkelde opgave. Inmiddels is er al veel bekend over hoe bijvoorbeeld vluchtelingengezinnen ondersteund kunnen worden, hoe mensen met een beperking mee kunnen doen en hoe eigen kracht ingezet kan worden.

Uitgelicht

Economische zelfstandigheid kan herhaald partnergeweld voorkomen

Voor vrouwen die (ex)partnergeweld hebben meegemaakt, is de drempel naar werk vaak erg hoog. De Nieuwe Toekomst, een interventie op het snijvlak van zorg en re-integratie, helpt deze vrouwen op weg naar meer economische zelfstandigheid.

Lees over de effecten van De Nieuwe Toekomst

Onbegrepen leed bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel

Achter de voordeur van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) speelt zich veel onbegrepen leed af, ook na multidisciplinaire revalidatiebehandeling in een klinische setting. Dit actieonderzoek verbetert de zorgondersteuning van NAH-getroffenen en hun naasten.

Lees meer over dit project

6 vragen aan Yumen Bionics, winnaar challenge E-Sport

Met het project Game On! won Yumen Bionics de Sportinnovator innovatiechallenge om E-sport inclusiever te maken. Zij ontwikkelde samen met Duchenne Parent Project een aangepaste gamecontoller voor mensen met de spieraandoening duchenne.

Lees het interview

Nieuw instrument jeugdhulp vluchtelingenkinderen

Wat zijn de succesfactoren voor een effectief jeugdhulpaanbod voor vluchtelingenkinderen? Deze zijn samengevat in een digitaal instrument voor jeugdhulpaanbieders en organisaties die werken met vluchtelingenkinderen. Het instrument biedt daarnaast praktische tips en een screeningsinstrument.

Lees meer over het project

Inclusie van (psychisch) kwetsbare mensen

Onder de noemer ‘Beweging in kwetsbaarheid’ hebben we het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Dat deden we met talkshows, podcasts en publicaties. Van de 6 talkshows is een compilatie gemaakt.

Bekijk de compilatievideo

Inclusie bij sport en bewegen

Binnen het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen lopen enkele projecten waarin inclusie centraal staat. Bijvoorbeeld het project Calibrating Inclusive Sporting Encounters waarbij eenzaamheid onder kwetsbare mensen wordt onderzoek. Ook wordt onderzoek gedaan naar de impact en organisatie van sportprogramma’s, zoals in het project Engaging socially vulnerable adults through sports.

Actueel

Deadline subsidierondes MDT-kort voor gemeenten en onderwijsinstellingen uitgesteld

De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. Gemeenten en onderwijsinstellingen die willen ervaren wat MDT voor hen kan betekenen, kunnen subsidie aanvragen om een kort MDT-project te organiseren. Om meer gemeenten en onderwijsinstellingen de mogelijkheid te geven om een subsidieaanvraag in te dienen, is de...

Nieuws

Stel jongeren centraal in uw gemeente met de maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT) geeft jongeren de kans om hun talenten te ontdekken, iets te doen voor de samenleving en anderen te ontmoeten. Zo maken we de samenleving sterker. MDT stelt jongeren centraal en kan hiermee bijdragen aan een positief en preventief jeugdbeleid. Wilt u ervaren wat MDT voor uw gemeente kan betekenen? ZonMw biedt subsidiemogelijkheden om een kort MDT-project te organiseren.

Nieuws

‘Welkome Wijk’ bijeenkomsten leren wijkbewoners meer over psychische kwetsbaarheid

Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten brengen daar verandering in. Lees wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt. En hoe u als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag kunt met de Welkome Wijk aanpak.

Elders gezien

Anne-Mei The benoemd tot hoogleraar Langdurige zorg en Sociale Benadering Dementie

Op 3 oktober is Anne-Mei The benoemd tot bijzonder hoogleraar Langdurige zorg en Sociale Benadering Dementie op de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit heeft zij gedaan door het uitspreken van de rede ‘Dementie, Diversiteit & Inclusie; van breindefecten en migranten naar beeldvorming en ‘de ogen van de ander’. Ze vertelde over over het nut en de noodzaak van de Sociale Benadering Dementie voor alle mensen met dementie, met of zonder...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website