Leefstijl in de zorg
Aanleiding
1,2 miljoen Nederlanders hebben te maken met diabetes type 2 en 1,7 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. De ziektelast neemt toe en zo ook de zorgkosten. Leefstijl als (onderdeel van een) behandeling is een belangrijke oplossingsrichting om deze last en kosten te verminderen.
Het belang van leefstijlinterventies wordt ook onderschreven door het Integraal Zorg Akkoord 2022 (IZA). Daar is afgesproken dat VWS vanaf 2023 middelen beschikbaar stelt voor de brede coalitie Leefstijl in de Zorg. Deze wil bereiken dat vanaf 1 januari 2025 leefstijl integraal onderdeel is van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte.
Doel
Via kennisontwikkeling dragen we bij aan het doel van de coalitie om de implementatie van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg te versterken en versnellen. We willen bereiken dat zorgverleners in het ziekenhuis, huisartsen en/of paramedici vaker een leefstijlinterventie gaan aanbieden. Deze leefstijlinterventies moeten leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten binnen de curatieve zorg.
Het gaat om onderzoek dat nodig is om leefstijl breed in de zorg te implementeren inclusief onderzoek naar achterliggende mechanismes en de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies. Naast kennisontwikkeling stimuleert het programma kennisbenutting en implementatie die moet leiden tot inbedding van leefstijlinterventies in de zorgpraktijk en daardoor bijdragen aan passende zorg voor patiënten
Samenwerking
Programmeren voor de praktijk vraagt om samenwerken met beleid en praktijk. Wij werken daarom nauw samen met de coalitie Leefstijl in de Zorg. Partijen uit het veld (zoals TNO, Arts en Leefstijl, VWS, Patientenfederatie Nederland, ZonMw, en NFU) inventariseerden binnen deze coalitie wat er aan kennis nodig is om leefstijl te integreren in de curatieve zorg en kwamen zo tot de strategische kennisagenda Leefstijl in de Zorg (4 december 2023). Deze kennisagenda is richtinggevend voor onze tweede subsidieoproep.
In de eerste subsidieronde werken we nauw samen met de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en Health~Holland. Deze oproep voor onderzoek hebben we gezamenlijk ontwikkeld en voeren we samen uit.
Twee subsidierondes
- Begin 2024 zijn de projecten gehonoreerd van onze eerste subsidieronde 'Leefstijl in de Zorg', gericht op de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies in de zorg. Deze ronde doen we samen met Samenwerkende GezondheidsFondsen (SGF) en Health~Holland). Op 19 september 2024 was de startbijeenkomst met als onderwerp: de inzet van co-creatie.
- Interdisciplinaire samenwerkingsverbanden konden recent in onze tweede subsidieronde 'Leefstijl in de Zorg: implementatie en impact' subsidie aanvragen voor implementatieonderzoek binnen het thema leefstijl in de zorg. Zo willen we komen tot breed toepasbare kennis om leefstijl effectief en duurzaam in te bedden in de zorgpraktijk en om beter inzicht te krijgen in effectieve implementatiestrategieën en de werkingsmechanismen van deze strategieën.
Gehonoreerde projecten
Co-creatie
Commissieleden
Commissieleden Leefstijl in de zorg
Voorzitter
- Dr. I.J.M. (Ivo) Smeele
Vice Voorzitter
- Dr. K. (Karine) van ‘t Land
Leden
- Prof. dr. A.J. (Amanda) Kiliaan
- Prof. dr. A.V. (Adelita) Ranchor
- Dr. B.G.M. (Berna) Sol-de Rijk
- Prof. dr. E. (Emelien) Lauwerier
- Dr. K. (Katja) van Vliet
- Prof. dr. M.Y. (Marjolein) Berger
- Prof. dr. M. (Michel) Wensing
- Prof. dr. N.H. (Niels) Chavannes
- Prof. dr. N. (Nick) Verhaeghe
- Prof. dr. ir. P.J.M. (Peter) Weijs
- Prof. dr. R.A.C. (Rob) Ruiter
- Prof. dr. ir. E.E. (Ellen) Blaak
- Prof. ir. R. (Ruben) Deneer
- Prof. dr. S.J.L. (Stephan) Bakker
- Dr. P.D.C. (Christiaan) Vis
- Prof. dr. M. (Marcus) Leys
- Prof. dr. M. (Mieke) Vermandere
Waarnemers
- J.H. (Juliët) Martinière-Hoff – Ministerie van VWS
- M. (Max) van den Bergh – Ministerie van VWS