Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging 2024

Dinsdagmiddag 4 juni 2024 in Eenhoorn Meeting Center in Amersfoort
Het thema van onze netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging is dit jaar 40 jaar verplegingswetenschap. We blikken terug met verschillende generaties verplegingswetenschappers en kijken wat de geschiedenis kan opleveren voor de toekomst. Kom je ook inspiratie opdoen en kennis delen? Schrijf je nu in!

Na de inlooplunch neemt dagvoorzitter Lisette Schoonhoven ons mee in 40 jaar verplegingswetenschap. Wat kunnen we leren van de geschiedenis, hoe werkt die door in het nu en wat kan dit opleveren voor de toekomst? Zij gaat onder andere in gesprek met Pieterbas Lalleman over het beeld van de verpleging en verzorging. 

Interview

‘Alleen door onderzoek te blijven doen én leiderschap te tonen, kunnen we ervoor zorgen dat ons vak aan-trekkelijk blijft met alles wat er op ons af komt. We kunnen nog veel vaker onze rol pakken in beleid en politiek.’

> Lees het interview met Lisette

 

Afbeelding
Lisette Schoonhoven

Paneldebat

Conservator en onderzoeker Hugo Schalkwijk blikt met een paneldebat met verschillende generaties verplegingswetenschappers terug op de afgelopen 40 jaar. ‘Dat doen we met verplegingswetenschappers die er zelf bij waren, want het gaat om geschiedenis die je (nog) niet kunt opzoeken in boeken. Het wordt een bijzondere dialoog tussen vroeger en nu.'

Deelnemers aan het paneldebat zijn Aart Eliens,  Els Haverkate, Jan Hamers, Harm van Noort, Nienke Bleijenberg, Peter Koopman, Renata Klop en Suzanne Verschueren.

Interview

Nu alvast meer weten over 40 jaar verplegings wetenschap? Lees dan het interview met Hugo  Schalkwijk: 

> Verleden als inspiratie voor de toekomst

Sessies

'Het is een strijd geweest om te komen waar we nu zijn. En het is aan de verplegingswetenschappers van nu om die stijgende lijn door te trekken, om die centrale plek van verpleegkundig onderzoek te blijven opeisen.', geeft Hugo Schalkwijk aan. Maar hoe pak je dat aan? In 5 sessies verdiepen we ons in belangrijke onderwerpen voor de toekomst: 

Afbeelding

Beter Laten Beter Doen

Met de Beter Laten en Beter Doen lijsten kunnen we aan de slag met passende zorg voor iedere patiënt/cliënt. Dat is nodig met de huidige en toekomstige uitdagingen in de praktijk. Hoe draag jij hier als professional aan bij? We gaan met elkaar in gesprek met voorbeelden uit alle sectoren om zo te leren van en met elkaar.
Afbeelding

Implementatie van slimme inco: praktijkvoorbeelden

Hoe implementeer en borg je persoonsgerichte continentiezorg met behulp van slimme inco én hoe breng je de kosten en baten in kaart? In deze interactieve sessie delen we de implementatielessen. Dit doen we aan de hand van ervaringen uit zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg.
Afbeelding

Praktische inzichten voor behoud van zorgprofessionals

Hoe kun je zorgteams ondersteunen bij het bespreken van belangrijke werkwaarden? En waarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor de balans tussen werk en mantelzorg in organisaties? Deze sessie biedt praktische lessen om de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers te bevorderen.
Afbeelding

Proactieve passende zorg bij dementie

Als zorgverlener kun je passende zorg en ondersteuning bij dementie bieden door in gesprek te gaan met patiënten, cliënten en naasten over hun waarden, wensen en behoeften en welke zorg passend is voor nu en in de toekomst. Maar hoe voer je zulke gesprekken? En welke hulpmiddelen zijn er?
Afbeelding

Succesvol stimuleren van e-health implementatie

Hoe schaal je bestaande e-health toepassingen binnen zorgorganisaties op? Tijdens deze sessie delen het ondersteuningsprogramma 'SET-up' en projecten die subsidie kregen vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) hun inzichten van de afgelopen 5 jaar.

Netwerken en borrel

Uiteraard is er in het programma volop ruimte om te netwerken en van gedachten te wisselen. We eindigen de middag met een afsluitende borrel.

Afbeelding

Verpleging en verzorging

Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis door en voor deze beroepsgroepen. Bekijk hoe we dat doen.

Charlie Plane

Programmasecretaris
verplegingenverzorging [at] zonmw.nl