Kennisbenutting en implementatie
Aanleiding
Preventieve interventies zijn niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Eerdere preventieprogramma’s hebben laten zien dat de integrale aanpak werkt en moet worden doorgezet. Daarom zetten we hier ook nu, in Preventieprogramma 2019-2022 op in.
Doel
Met deze programmalijn willen we ervoor zorgen dat kennis ook echt wordt gebruikt en geïmplementeerd in de praktijk. Het gaat dan met name om kennis die is opgedaan in eerdere preventieprogramma’s (Preventieprogramma 5, Preventieprogramma 4).
In de projecten binnen deze programmalijn zijn praktijk en zorgprofessionals actief aan de slag met wetenschappelijk onderbouwde kennis. Zo verrijken ze de kennis en maken het beter toepasbaar. Onderzoek en (zorg)praktijk leveren gezamenlijk een bijdrage aan het behoud en de bevordering van gezondheid van burgers.
Samenwerking
In de verschillende subsidieronden staan kennisbenutting en samenwerken centraal. Op het gebied van preventie is deze praktijk heel divers; professionals vanuit verschillende expertises werken samen aan de gezondheid van burgers. Om de kennis op passende wijze aan te bieden aan professionals, zijn er subsidierondes gericht op:
- gemeenten
- (zorg)praktijk
- opleidingen
- richtlijnen en zorgstandaarden
Rondes binnen deze programmalijn
- De ronde Versterken preventie in de eerste lijn versterkt de verbinding tussen eerstelijnszorg, publieke gezondheidszorg en sociaal domein. De projecten dragen bij aan een succesvol samenhangend en toegankelijk aanbod van preventie in de wijk.
- In de ronde Implementatie-impulsen werken onderzoek-, praktijk- en zorgorganisaties samen om resultaten en opbrengsten uit eerder onderzoek (binnen het doorlopende Preventieprogramma) beter te benutten in de (zorg)praktijk. En in de ronde Implementatie en samenwerking werken projecten samen met (andere) praktijkpartners. Een lerende aanpak staat hierbij centraal, en ook het versteken van het evidence-based handelen van professionals.
- In de ronde Gemeenten Samen Gezond werken gemeenten, kennispartners, GGD'en, bewoners(organisaties) en andere partijen nauw samen in implementatieprojecten voor gezondheidsbevordering in gemeenten.
- De rondes op onderwijsvernieuwing en samenwerking tussen onderwijsinstellingen zijn een impuls voor de preventie infrastructuur, zodat professionals elkaar goed weten te vinden en de mens centraal staat. De ene ronde richt zich op initieel onderwijs, de andere op post-initieel onderwijs en bij- en nascholing binnen een regionale context.
- Het project Rookvrij Kennemerland is gehonoreerd voor het versterken van de lokale infrastructuur rond stoppen met roken op buurt- of wijkniveau. Deze aanvullende opdracht komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord en draagt bij aan de ambitie om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren.
Preventieprogramma 2019-2022
In het Preventieprogramma 2019-2022 zijn we integraal en met kennis aan de slag gegaan. Om praktijkrelevante kennis over wat werkt op innovatieve wijze te genereren. Dit doen we binnen de programmalijnen: Kennisbenutting en implementatie, Innovatie, Effectiviteitsonderzoek en het deelprogramma Vroege opsporing.
Het Preventieprogramma is een doorlopend programma. In elke nieuwe periode bouwen we voort op datgene wat in de vorige periode al is gestart of de resultaten daarvan.