Hoe kun je zorgteams ondersteunen bij het bespreken van belangrijke werkwaarden? En waarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor de balans tussen werk en mantelzorg in organisaties? Deze sessie biedt praktische lessen om de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers te bevorderen.
Ontdek de waardevolle inzichten van 2 ZonMw-projecten:
Aandacht voor Werk als Waarde in de zorg: doorontwikkeling en implementatie van de Werk als Waarde gespreksmethodiek voor zorgteams om gezond en bevlogen te (blijven) werken
Er gaan veel zorgprofessionals het vak uit om verschillende redenen zoals werkdruk en minder plezier in het werk. Gebleken is dat mensen die hun werk waardevol vinden mentaal en fysiek gezonder zijn, productiever zijn, minder verzuimen en minder geneigd zijn om op zoek te gaan naar ander werk. Leidinggevenden hebben hierin een cruciale rol.
Patricia van Casteren vertelde over de implementatie van een ‘Werk als waarde gespreksmethodiek’ die de duurzame inzetbaarheid van professionals in de zorg vergroot. Op basis van 7 werkwaardes gaat de leidinggevende het gesprek met haar teamleden om erachter te komen wat het team belangrijk vindt en hoe dit gefaciliteerd kan worden. Bij de implementatie van deze gespreksmethode is het niet alleen belangrijk om de leidinggevenden binnen de organisatie hier intensief op te trainen, maar ook moeten integraal alle relevante stakeholders (HR-medewerkers, managers, zorgprofessionals et cetera) binnen een organisatie worden betrokken. Ook is het inzetten van enthousiaste ambassadeurs (zorgprofessionals uit de eigen organisatie) onmisbaar gebleken bij de implementatie van deze methode.
Marja Veenstra ging in op haar onderzoek naar mantelzorg in combinatie met werken als zorgprofessional in 3 Limburgse zorgorganisaties. Met mantelzorg wordt bedoeld ‘het onbetaald zorgen voor iemand met gezondheidsproblemen uit zijn of haar sociale omgeving’. Ze geeft aan dat ruim 26% van de werkende Nederlanders mantelzorgtaken uitvoert. Het verzuim veroorzaakt door mantelzorg ligt rond de 18%: ‘Mantelzorgers blijken zich vaker ziek melden ten opzichte van hun niet-mantelzorgende zorgcollega’s en ervaren 2x zoveel stressklachten. Echter, het verlenen van mantelzorgers wordt ook als positief ervaren: ‘Het geeft een gevoel van waardering, zingeving en het versterkt de familiebanden’. Een van de belangrijkste tips om mantelzorg te combineren met werk is dat zorgprofessionals vooral in gesprek moeten gaan met hun leidinggevenden, mensen uit hun het eigen sociale netwerk en er kan ook contact worden gezocht met het steunpunt mantelzorg. Leidinggevenden moeten op hun beurt begrip tonen voor de situatie van de zorgprofessional en samen naar oplossingen zoeken (bijvoorbeeld optie zorgverlof). Kortom, ga in gesprek met elkaar en zoek samen naar oplossingen!
Preventieve interventies zijn niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. Maar hoe zorg je ervoor dat kennis uit onderzoek écht gebruikt wordt in de praktijk? En dat nieuw onderzoek verder gaat op de resultaten en opgedane kennis uit eerder onderzoek? Daarvoor investeert ZonMw in één van de programmalijnen van het Preventieprogramma 2019-2022 in kennisbenutting en implementatie.