Sessie succesvol stimuleren van e-health implementatie

Hoe schaal je bestaande e-health toepassingen binnen zorgorganisaties op? Tijdens deze sessie deelden het ondersteuningsprogramma 'SET-up' en projecten die subsidie kregen vanuit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) hun inzichten van de afgelopen 5 jaar.

Sprekers

Mieke Klerkx, SET-projectleider Wally Keijzer en moderator Rik Wisselink

Succesvol stimuleren van e-health implementatie

De zorgsector staat onder enorme druk. Om de zorg binnen onze maatschappij houdbaar te houden, moeten we zorg slimmer inrichten. E-health kan daarbij een oplossing bieden. Met subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) schalen zorgorganisaties bestaande e-health-toepassingen op. Zo kunnen kwetsbare mensen met een grotere kwaliteit van leven langer thuis blijven wonen.

Tijdens deze sessie delen SET-projecten en het ondersteuningsprogramma 'SET-up' hun inzichten van de afgelopen 5 jaar in een inspirerende subsessie, waarbij ze lessen delen die ze hebben geleerd tijdens de implementatie van e-health-toepassingen.

Sessie e-health op netwerkbijeenkosmt V&V 2024
1 / 1

In de sessie werd deels teruggekeken op 5 jaar SET en SET-up . In de SET-projecten stond het toepassen van bestaande e-health centraal. In de verschillende SET-projecten zijn in totaal maar liefst zo’n 65.000 cliënten bereikt. 

Vitavalley heeft een leernetwerk opgezet voor alle SET-projecten waarin het uitwisselen van ervaring en kennis centraal stond. In dit leernetwerk werd ingespeeld op de vragen die bij de projecten speelden. Eén van de belangrijkste lessen die in de sessie naar voren kwam is het belang van de eerste week van implementatie. 

'We concludeerden dat het vooral belangrijk is om samen met de directe gebruikers (dus zorgverlener én client) te spreken over twijfels, kansen en mogelijkheden en op basis hiervan een actieve stimulans voor het gebruiken van technologie voor de eigen zorg toe te passen. Let hierbij ook op borging: maak je voor innovatie niet te veel afhankelijk van subsidies en externe adviseurs. Benut het eigen arbeidspotentieel, er is veel expertise al aanwezig!', vertel Mieke Klerkx op LinkedIn

Vanuit het SET-project Zo-dichtbij werd verteld over de ervaringen en geleerde lessen binnen dit project. Het doel van Zo-dichtbij was om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en het aantal uren dat wordt besteed aan diverse intakes bij cliënten terug te dringen. Dit gebeurde door alle benodigde informatie op te slaan in een digitale kluis waar zowel de cliënt als zorgverlener bij kunnen. De informatie is zo voorafgaand aan een intakegesprek al beschikbaar. Niet alleen cliënten en zorgverleners zijn gebaat bij deze digitale kluis, maar ook de zorgverzekeraars. 

Download de presentatie

ZonMw en e-health

Met de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) investeerden we in de opschaling van bestaande e-health toepassingen. Zo kunnen kwetsbare mensen met een grotere kwaliteit van leven langer thuis blijven wonen. Het doel van de SET is het realiseren van meer gebruikers, structurele inbedding en duurzame bekostiging van e-health in ondersteuning of zorg thuis. Zo zorgen we samen dat kwetsbare mensen met een grotere kwaliteit van leven langer thuis kunnen wonen. Bekijk inspirerende resultaten