Inzetten van de gecombineerde leefstijl voor patiënten met knie artrose en overgewicht
‘Huisartsen kunnen patiënten met knieklachten én overgewicht of obesitas sinds 2019 doorverwijzen naar de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Dit doen zij dan in aanvulling op de gebruikelijke zorg. Wij onderzoeken nu de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de GLI in vergelijking met reguliere zorg voor patiënten met knieklachten en overgewicht’ vertelt projectleider Marienke.
Gezonde leefstijl belangrijk aandachtspunt bij knieartrose
Knieartrose komt steeds vaker voor. Overgewicht is één van de factoren die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van knieartrose.
‘Uit ons eerdere onderzoek is al gebleken dat vijf procent gewichtsverlies kan bijdragen aan het voorkomen van knieartrose. Aangezien overgewicht en obesitas in Nederland nog steeds toe neemt, maakt een gezonde leefstijl voor ons een zeer belangrijk aandachtspunt voor artrose’ vervolgt de projectleider Marienke van Middelkoop.
‘Een gezonde leefstijl bereik je door te werken aan gezonde voeding, gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Dat is ingewikkelder dan het lijkt. Want voor veel mensen met knieartrose is het extra uitdagend om voldoende te bewegen. Wij vinden het daarom belangrijk dat wij deze doelgroep passende zorg kunnen bieden’.
Behandelen al bij vroege vorm van knieartrose
Artrosezorg en onderzoek is met name gericht op mensen met vergevorderde knieartrose. Echter is er steeds meer aandacht voor het belang van behandelen van mensen met een vroege vorm van knieartrose. ‘Vooralsnog is er weinig bekend over deze doelgroep’ vertelt Marienke.
‘We willen inzicht krijgen in hoe we deze mensen met een vroege vorm van knie artrose kunnen behandelen om verergering van het artrose proces te voorkomen. Vaak zijn zij aangewezen op pijnstillende medicatie. Door hen te helpen aan een gezonde(re) leefstijl, hopen we het verloop van artrose gunstig te beïnvloeden en zo de zorg voor hen te verbeteren’.
Samenwerking
Wij werken samen met de afdelingen Interne Geneeskunde en Musculoskeletale Radiologie van het Erasmus MC, de afdeling Gezondheidswetenschappen van Vrije Universiteit Amsterdam en met de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast werken we ook samen met leefstijlcoaches en huisartsen die betrokken zijn bij het onderzoek.
De inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg
Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, doen 10 projecten klinisch medisch onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Dit doen ze vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma).