VRelax: ontspanning middels virtual reality bij psychiatrische ziekten

Inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg
Stress en slaapproblemen hebben invloed op het ontstaan of verergeren van psychiatrische klachten. Ontspanning lijkt klachten te verlichten. Hoofdaanvrager Catheleine van Driel onderzoekt het effect van de Virtual Reality app ‘VRelax’ die je meeneemt naar rustige natuuromgevingen. Wat is het effect hiervan op patiënten? En is ontspanning middels VR effectiever dan reguliere ontspanningsoefeningen?

“We richten ons in dit onderzoek op mensen met depressieve-, angst-, bipolaire- of psychotische stoornissen, of mensen die last hebben van burn-out klachten”, vertelt Catheleine

Reguliere ontspanningsoefeningen kosten mogelijk te veel concentratie en aandacht

Het ervaren van veel stress en verstoring van de slaap zijn bekende factoren die meespelen in het ontstaan of verergeren van psychiatrische klachten. Tot nu toe is er nog niet voldoende structurele aandacht voor het verbeteren van deze factoren in de GGZ.

Catheleine: “Reguliere ontspanningsoefeningen lijken voor verbetering te zorgen, maar kosten in de huidige vorm veel concentratie en aandacht. Juist die vaardigheden zijn vaak verstoord bij mensen met een psychisch probleem”.

Virtual reality app ‘VRelax’ neemt je mee naar de natuur

“Met onze virtual reality app (VRelax) worden je zintuigen meegevoerd naar rustige natuuromgevingen en heb je het gevoel echt even “helemaal weg” te zijn. Door het gebruik van virtual reality kost ontspannen relatief weinig concentratie en aandacht”.  

Afbeelding
Vrelax programma overzicht leefstijlgeneeskunde
In dit filmpje krijg je een idee van de app beleving

Zelfstandig te gebruiken, zonder tussenkomst therapeut

VRelax kan bijdragen aan het overkomen van de huidige problemen en barrières in de GGZ. De app is namelijk zelfstandig te gebruiken, zonder tussenkomt van een therapeut. Daarmee krijgt de patiënt de regie weer in handen en kan deze interventie in de vertrouwde thuisomgeving gebruikt worden. Ook kan de app helpen om de druk op de GGZ te verlichten.

Samenwerking

Catheleine: “Wij werken samen met meerdere GGZ-instellingen in Noord- en Midden-Nederland (UCP Groningen, Lentis, Forte GGZ, Argo GGZ) en huisartsen in Noord-Nederland. Daarnaast werken we samen met de Universiteit Twente voor het implementeren van compassievolle techniek in de gezondheidszorg”.  

De inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg

Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten alsmedicijn? Om dit te achterhalen, doen 10 projecten klinisch medisch onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Dit doen ze vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma).