Leefstijlinterventie bij stabiele vernauwing kransslagader
Operatie en/of medicijnen vaak als eerste behandeloptie
Patiënten met een stabiele vernauwing in de kransslagader (stabiele angina pectoris) hebben last van pijn op de borst. Om de vernauwing te verhelpen, kiezen artsen in de eerste plaats voor een operatie of medicijnen als behandeloptie.
‘Maar het lange termijn effect van zo’n chirurgische behandeling kan nadelige risico’s geven voor de patiënt. Denk aan complicaties die kunnen ontstaan tijdens zo’n chirurgische behandeling’, vertelt Dick. ‘In sommige gevallen kan je met een leefstijlinterventie ook groot gezondheidseffect behalen. Dat is interessant, omdat leefstijlinterventies niet de nadelige risico’s geven van een operatie of medicatie’.
Gezondheidseffect leefstijlinterventie bij stabiele angina pectoris
Dick: ‘In onze PRO-FIT studie gaat het om een langdurige leefstijlinterventie van 12 maanden. Doordat de interventie langer duurt, willen we de patiënten écht helpen met een duurzame leefstijlverandering.
- we onderzoeken wat voor effect zo’n 12 maanden leefstijlinterventie heeft op de gezondheid van patiënten met een stabiele angina pectoris en
- we vergelijken het gezondheidseffect van de leefstijlinterventie met het gezondheidseffect van een chirurgische behandeling. Naast gezondheid, vergelijken we ook de kosteneffectiviteit’
Vergelijking leefstijlinterventie met chirurgische ingreep
‘In onderzoek wordt slechts zelden een directe vergelijking gemaakt tussen de effecten van leefstijlinterventies en chirurgische interventies’ vervolgt Dick. ‘In onze studie doen we dit wél. Dit type onderzoek is daarom enorm belangrijk. We vergelijken de gezondheidseffecten én de kosteneffectiviteit van zowel de 12-maanden leefstijlinterventies als de chirurgische behandeling’.
Samenwerken met cardiologen en eerstelijn zorgverleners
Dick: ‘Wij werken samen met 11 afdelingen Cardiologie van academische en niet-academische ziekenhuizen, waaronder:
- het Radboudumc, Nijmegen
- Maxima Medisch Centrum
- Veldhoven/Eindhoven
- Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
- Maastricht UMC+, Maastricht
- Elkerliek Medisch Centrum, Helmond
- Medisch Spectrum Twente, Enschede
- Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rotterdam
- Diakonessenhuis, Utrecht; Amsterdam UMC (locatie AMC), Amsterdam
- Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam
- Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam
Ook werken wij nauw samen met Chronisch ZorgNet. Dit is een landelijk netwerk van 1ste lijn zorgverleners gespecialiseerd in leefstijlinterventies.
Daarnaast werken wij samen met initiatiefnemers rondom e-Health-oplossingen, zoals GameBus’.
De inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg
Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, doen 10 projecten klinisch medisch onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Dit doen ze vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma).