Onderzoek levert kennis op over werk, inkomen en gezondheid. Bijvoorbeeld voor gemeenten; hoe zij hun dienstverlening kunnen verbeteren. Maar ook voor arbeidsorganisaties en professionals: kennis over het stimuleren van gezondheid op de werkplek en over het verbeteren van het re-integratieproces van zieke werknemers.
Voor vrouwen die (ex)partnergeweld hebben meegemaakt, is de drempel naar werk vaak erg hoog. Hoe helpt De Nieuwe Toekomst, een interventie op het snijvlak van zorg en re-integratie, deze vrouwen op weg?
Bij de meeste mensen met een arbeidsbeperking maar met arbeidsmogelijkheden ligt de arbeidsparticipatie eind 2021 weer hoger dan voor de coronapandemie. Alleen bij Wajongers met arbeidsvermogen ligt de arbeidsparticipatie iets onder het niveau van 2019.
Maar liefst 17 projecten binnen het werkveld van o.a. onderwijs, zorg en welzijn, overheid gaan ermee aan de slag. Bijvoorbeeld een traject in Rotterdam, met aandacht voor persoonlijk inzicht, regie en teamsamenwerking.
Alle projecten zetten in op innovatieve interventies op organisatieniveau met als doel werkenden weer mentaal sterk en fit te laten voelen en blijven voelen.
Hoe kunnen werkgevers en werknemers de mogelijkheden voor de re-integratie van zieke werknemers bij een andere werkgever beter benutten? En welke concrete praktische handvatten helpen daarbij? Daar gaan de7 gehonoreerde projecten van het programma ‘Verbetering re-integratie 2e spoor' mee aan de slag.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.