Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Daarom ondersteunt ZonMw gemeenten bij het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijk, betaald werk en het terugdringen van armoede en problematische schulden. Daarnaast richt ZonMw zich op het stimuleren van gezondheid op de werkplek. Specifieke aandacht gaat uit naar het bevorderen van de gezondheid van werkenden met een lage sociaaleconomische status waaronder mensen met een chronische aandoening.

Uitgelicht

Meteen aan de slag of eerst meer taal en werkervaring

Wat is de beste manier om vluchtelingen met een verblijfsvergunning snel te laten integreren? Zo snel mogelijk aan het werk of meer ruimte om eerst de Nederlandse arbeidsmarkt te leren kennen, de taal beter onder de knie te krijgen en relevante werkervaring op te doen? Drie onderzoeksteams proberen meer zicht te krijgen op de meest effectieve aanpak.

Lees het artikel in 'Trots op je vak'

Hulp aan vluchtelingen

Vluchtelingen kwamen in de afgelopen paar jaar vaker naar Nederland. ZonMw heeft verschillende onderzoeken laten doen naar psychosociale problemen, arbeidsparticipatie en de problemen waar de jongere vluchteling mee kampt.

In 2016 is in opdracht van ZonMw een inventarisatie psychosociale zorg in Nederland aan vluchtelingen uitgevoerd, waarbij de uitkomsten in het rapport “Veerkracht en vertrouwen” staan beschreven. In het najaar van 2017 is de stand van zaken opgemaakt. Aanvullend op deze update is in het kader van Vakkundig aan het Werk de rol van psychische gezondheid bij participatie en arbeidstoeleiding van statushouders door middel van twee focusgroepen in beeld gebracht. Lees hier meer over het rapport en de update.

Lees meer over vluchtelingen in gezondheidsonderzoek

De projecten van Vakkundig aan het werk

Wat is de onderzoeksvraag? Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? Wat is het resultaat en hoe kan dit in de praktijk worden toegepast? Antwoord op deze vragen vindt u in deze projectencatalogus.

Bekijk de projectencatalogus van Vakkundig aan het werk

Wat kan een gemeente inzetten bij armoedebestrijding?

Dat is 1 van de vragen die centraal staan in de artikelen over de onderzoeken van Vakkundig aan het werk. In de onderzoeken gaan we op zoek naar welke methode op het gebied van re-integratie effectief is. Of wat de beste manier is om armoede te bestrijden. Over de resultaten van de projecten van Vakkundig aan het werk verschenen artikelen in het magazine ‘Trots op je vak’. Hierin staan bijvoorbeeld tips of aanbevelingen voor gemeenten die met deze uitdagingen te maken hebben.

Neem eens een kijkje!

Gezinnen in armoede

Eén op de 3 huishoudens puzzelt elke maand hoe ze de rekeningen moeten betalen. Vaak is er minder geld voor gezonde voeding, gezondheidszorg en sociale activiteiten, zoals sport, muziek en feestjes. ZonMw zet in op kennis om deze gezinnen te ondersteunen naar een betere situatie.

Lees meer hierover

Vakkundig aan het werk in Sociaal Bestek

Clientenparticipatie in onderzoek. Column van Branko Hagen: Beleidsmedewerker van de Landelijke Cliëntenraad, oktober 2017

Interesse in eerder verschenen artikelen/columns Social Bestek over Vakkundig aan het werk? Kijk in het archief

Lees de column in Sociaal Bestek

Kennissynthese Werk(en) is gezond

Welke kennis en interventies zijn nog nodig om de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische status te verbeteren? Wat hebben chronisch zieke werknemers nodig op het gebied van gezondheid?

Lees de inventarisatie van aandachtspunten

Impuls voor re-integratie

Anneke van der Giezen

‘Er zijn heel veel aanvragen binnengekomen in de eerste twee rondes. Daaraan zien we ook: dit
onderwerp leeft', zegt Anneke van der Giezen in Magazine Re-integratie 

Download het artikel over Vakkundig aan het werk

Tips voor gemeenten

Deze brochure geeft tips en voorbeelden van wat onderzoek in uw gemeente kan betekenen voor de praktijk. 

Download de tips voor gemeenten

Magazine met uitkomsten programma Arbeidsparticipatie en gezondheid

U leest over de ervaringen op de werkvloer met onderzoek naar duurzame inzetbaarheid en wat gezond en duurzaam werken voor werkgevers en werknemers betekent.

Lees het magazine

Actueel

Volg via RSS

Nieuw onderzoek naar werk en gezondheid

Hoe bevorderen we de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische positie? En hoe zit dit precies in elkaar, wat is effectief, voor wie en waarom? Dat zijn de vragen waar onderzoekers een antwoord op zoeken in 20 nieuwe projecten over gezondheid en werk.

Nieuws

Subsidie voor gemeente voor inrichten gezondheidsbeleid

Bent u bezig met gezondheidsbevordering in uw gemeente? Wanneer u wilt werken aan effectief preventief gezondheidsbeleid kunt u bij ZonMw subsidie aanvragen. Het geld is bestemd voor inzet van erkende interventies. Zodat u weet dat uw aanpak effectief is.

Nieuws

Heilige boontjes wint prijs

Heilige Boontjes biedt ex-gedetineerde jongeren in de leeftijd tot 27 jaar in een leer-werktraject een perspectief op de arbeidsmarkt. In een koffiebar in Rotterdam leren de jongeren arbeids- en sociale vaardigheden. Het project klinkt veelbelovend, maar is de aanpak ook effectief? De gemeente Rotterdam heeft de Hogeschool Rotterdam gevraagd om onderzoek te doen naar de werkzame elementen. ZonMw financierde het onderzoek via het programma...

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Week van de overgang

Vrouwen die nu in de overgang komen, weten vaak niet wat hen te wachten staat. Om bewustwording rond de overgang te creëren, zijn er diverse activiteiten gedurende deze week.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Femke Reijenga

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 50 76
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website