Onderzoek levert kennis op over werk, inkomen en gezondheid. Bijvoorbeeld voor gemeenten; hoe zij hun dienstverlening kunnen verbeteren. Maar ook voor arbeidsorganisaties en professionals: kennis over het stimuleren van gezondheid op de werkplek en over het verbeteren van het re-integratieproces van zieke werknemers.
Wil jij aan de slag met het organiseren van kennisactiviteiten of het (door)ontwikkelen van kennisnetwerken die direct of indirect bijdragen aan de verbetering van het poortwachtersproces (het re-integratieproces van een zieke werknemer)? Bekijk dan de subsidieoproep ter verbetering van de kwaliteit van het poortwachtersproces.
Zijn medewerkers die roken goed geholpen met een stoppen-met-roken training met financiële beloning? En hoe zorg je ervoor dat Nederlandse bedrijven bekend raken met deze training en dat zij hun medewerkers enthousiasmeren om deel te nemen? Floor en Gera vertellen je meer over de implementatie van deze training (met beloning) op het werk.
Voor vrouwen die (ex)partnergeweld hebben meegemaakt, is de drempel naar werk vaak erg hoog. Hoe helpt De Nieuwe Toekomst, een interventie op het snijvlak van zorg en re-integratie, deze vrouwen op weg?
Bij de meeste mensen met een arbeidsbeperking maar met arbeidsmogelijkheden ligt de arbeidsparticipatie eind 2021 weer hoger dan voor de coronapandemie. Alleen bij Wajongers met arbeidsvermogen ligt de arbeidsparticipatie iets onder het niveau van 2019.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Op dinsdag 4 april is van 9.30 tot 10.30 uur een online informatiebijeenkomst over de subsidieoproep. Tijdens de bijeenkomst zal een korte toelichting worden gegeven op de oproep en kunt u vragen stellen over de inhoud en het proces van de ronde.