Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Daarom ondersteunt ZonMw gemeenten bij het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijk, betaald werk en het terugdringen van armoede en problematische schulden. Daarnaast richt ZonMw zich op het stimuleren van gezondheid op de werkplek. Specifieke aandacht gaat uit naar het bevorderen van de gezondheid van werkenden met een lage sociaaleconomische status waaronder mensen met een chronische aandoening.

Projecten

Vakkundig aan het werk

Hoe gemeenten de transformatie waarmaken

Op de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein hebben diverse gemeenten laten zien hoe ze invulling geven aan de transformatie van het sociaal domein. Benieuwd naar de verhalen of op zoek naar inspiratie? Bekijk het online magazine en bezoek de parade in Zwolle (8 oktober).

Naar het magazine

Werk in Uitvoering

Hoe kunnen gemeenten stimuleren dat zoveel mogelijk mensen zo regulier mogelijk werk vinden? Wat kunnen gemeenten doen aan het terugdringen van armoede en problematische schulden? Wat werkt wel en wat werkt niet?

Kennisateliers Vakkundig aan het Werk

In april 2019 organiseert het kennisprogramma Vakkundig aan het werk 3 regionale kennisateliers voor iedereen die binnen gemeenten actief is op het terrein van Werk en Inkomen. In de kennisateliers staat de volgende vraag centraal: Hoe kunnen we zorgen dat de kennis die we ontwikkelen ten goede komt aan het versterken en versnellen van de lerende uitvoeringspraktijk en daarmee aan een betere dienstverlening door gemeenten? Meer informatie lees je hier.

Gezonde werknemers

Nieuw onderzoek naar werk en gezondheid

Hoe bevorderen we de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische positie? En hoe zit dit precies in elkaar, wat is effectief, voor wie en waarom? Dat zijn de vragen waar onderzoekers een antwoord op zoeken in 20 nieuwe projecten over gezondheid en werk.

20 projecten toegelicht

Resultaten afgerond programma Arbeidsparticipatie en gezondheid

U leest over de ervaringen op de werkvloer met onderzoek naar duurzame inzetbaarheid en wat gezond en duurzaam werken voor werkgevers en werknemers betekent.

Lees het magazine

Kennissynthese Werk(en) is gezond

Welke kennis en interventies zijn nog nodig om de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische status te verbeteren? Wat hebben chronisch zieke werknemers nodig op het gebied van gezondheid?

Lees de inventarisatie van aandachtspunten

Actueel

Volg via RSS

Werkzoekende statushouder vindt niet makkelijk een baan

Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Divosa. Veel gemeenten besteden wel extra aandacht aan werkzoekende statushouders. Maar dat levert tot nu toe onvoldoende op. Lees het volledige bericht 'Extra inzet voor werkzoekende statushouders blijft nodig' op VNG Nieuws.

Elders gezien

Wat als we betaald kregen voor gezond gedrag?

Wat werkt? Deze zomer bespreekt NRC-redacteur Ykje Vriesinga methodes om beter te werken. Deze keer: wat nou als we een financiële bonus zouden krijgen voor gezond gedrag? De grootste beloning is natuurlijk voor jezelf: een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar je werkgever profiteert er ook van.

Dame mediterend in yoga positie
Elders gezien

Zo proberen gemeenten armoede tegen te gaan

Elke Nederlandse gemeente heeft een eigen aanpak om armoede tegen te gaan. Of hun maatregelen werken is niet bekend. In Alphen aan den Rijn wordt de effectiviteit van Mobility Mentoring® onderzocht. Een project van Vakkundig aan het Werk.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Congres Armoede en schulden doorgrond

Veel sociale problematiek begint met armoede en schulden. Wie beter begrijpt wat het hebben van schulden met iemand doet en hoe ze ontstaan, kan die mensen beter helpen. Daarbij is het steeds duidelijker hoe belangrijk het is schuldenproblematiek op een integrale manier te benaderen en dus te kijken naar alle levensgebieden die worden beïnvloed. Op dit congres staat de brede benadering centraal.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Femke Reijenga

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 50 76
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website