Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Daarom ondersteunt ZonMw gemeenten bij het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijk, betaald werk en het terugdringen van armoede en problematische schulden. Daarnaast richt ZonMw zich op het stimuleren van gezondheid op de werkplek. Specifieke aandacht gaat uit naar het bevorderen van de gezondheid van werkenden met een lage sociaaleconomische status waaronder mensen met een chronische aandoening.

Uitgelicht

Het werk is er al en is makkelijk aan te leveren

Man schoffelt

Sociale ondernemingen bieden gemeenten interessante kansen om meerdere doelstellingen aan elkaar te knopen, zoals groenonderhoud, participatie en leefbaarheid. Maar ‘domeinen overstijgen’, hoe doe je dat? Twee onderzoeksteams komen met aanbevelingen voor een sociale supermarkt en re-integratie in het groen. 

Lees het artikel in 'Trots op je vak'

Afgerond bij Vakkundig aan het werk

Een 'sociale supermarkt’ draagt bij aan de leefbaarheid van een dorp en biedt werk aan mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt, dat is het uitgangspunt van het project Buurtsupers in krimpregio’s. Gebleken is bijvoorbeeld dat sociale vaardigheden van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren en dat oudere dorpsbewoners langer thuis kunnen blijven wonen vanwege de winkel. Het kan dus maatschappelijke meerwaarde creëren en kosteneffectief uitpakken voor gemeenten. Het project doet suggesties voor een integrale aanpak door gemeenten.

Bekijk de film over de resultaten

Afgerond bij Vakkundig aan het werk

Mobility Mentoring is een nieuwe manier om huishoudens met forse financiële problemen te begeleiden. Vakkundig aan het werk maakte deze methode in Nederland mogelijk. De resultaten zijn beschreven in een rapport. Ook is een korte training ontwikkeld voor professionals. Hiermee kunnen ze kennis maken met inzichten over de effecten van stress en met de principes van op hersenwetenschappen gebaseerde ondersteuning. Alpen aan de Rijn gaat er als eerste gemeente mee aan de slag.

Lees over de uitkomsten van het project

Afgerond bij Vakkundig aan het werk

In de gemeente Zaanstad liep de pilot budget maatwerkondersteuning voor mensen die in armoede dreigen te raken of kortdurende ondersteuning nodig hebben. Wat is het effect ervan en onder welke voorwaarden werkt het?

Lees over de resultaten van 20 casussen

Gezinnen in armoede

Eén op de 3 huishoudens puzzelt elke maand hoe ze de rekeningen moeten betalen. Vaak is er minder geld voor gezonde voeding, gezondheidszorg en sociale activiteiten, zoals sport, muziek en feestjes. ZonMw zet in op kennis om deze gezinnen te ondersteunen naar een betere situatie.

Lees meer hierover

Vakkundig aan het werk in Sociaal Bestek

Column van Jonneke Bolhaar, Wetenschappelijk medewerker Sector Onderwijs, Arbeid en Pensioenen, Centraal Planbureau

Interesse in eerder verschenen columns Social Bestek over Vakkundig aan het werk? Kijk in het archief

Lees de column in Sociaal Bestek

De projecten van Vakkundig aan het werk

Wat is de onderzoeksvraag? Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? Wat is het resultaat en hoe kan dit in de praktijk worden toegepast? Antwoord op deze vragen vind u in deze projectencatalogus.

Bekijk de projecten van Vakkundig aan het werk

Kennissynthese Werk(en) is gezond

Welke kennis en interventies zijn nog nodig om de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische status te verbeteren? Wat hebben chronisch zieke werknemers nodig op het gebied van gezondheid?

Lees de inventarisatie van aandachtspunten

Impuls voor re-integratie

Anneke van der Giezen

‘Er zijn heel veel aanvragen binnengekomen in de eerste twee rondes. Daaraan zien we ook: dit
onderwerp leeft', zegt Anneke van der Giezen in Magazine Re-integratie 

Download het artikel over Vakkundig aan het werk

Tips voor gemeenten

Deze brochure geeft tips en voorbeelden van wat onderzoek in uw gemeente kan betekenen voor de praktijk. 

Download de tips voor gemeenten

Magazine met uitkomsten programma Arbeidsparticipatie en gezondheid

U leest over de ervaringen op de werkvloer met onderzoek naar duurzame inzetbaarheid en wat gezond en duurzaam werken voor werkgevers en werknemers betekent.

Lees het magazine

Actueel

Volg via RSS

Derde subsidieronde Vakkundig aan het werk geopend

Gemeenten en kennisinstellingen kunnen vanaf 22 juni samen een aanvraag indienen bij het programma Vakkundig aan het werk. Deze oproep richt zich op het ontwikkelen van kennis over effectieve aanpakken in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk op het terrein van werk en inkomen.

Nieuws

Binnenkort nieuwe subsidieronde Vakkundig aan het werk

Vanaf 22 juni kunnen gemeenten en kennisorganisaties projectideeën indienen voor onderzoeken die gaan over werk en inkomen in de gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Bij veel gemeenten leeft de vraag wat werkt voor wie en waarom? Het programma Vakkundig aan het werk stimuleert onderzoek naar concrete antwoorden op deze vragen.

Nieuws

Heilige boontjes leidt lastpakken op tot barista's

Het artikel over Heilige Boontjes is onderdeel van een serie waarin recente onderzoeken in het kader van kennisprogramma 'Vakkundig aan het werk' worden belicht. De serie laat zien wat wel en niet werkt in het sociaal domein. Ook lees je hoe je er zelf mee aan de slag kunt gaan.

Elders gezien

Martine Bouman ontvangt parel voor innovatieve gezondheidscommunicatie

Moeilijk bereikbare doelgroepen bestaan niet, wel vormen van informatieoverdracht die bij bepaalde groepen niet aanslaan. Vanuit die visie werkt het Centrum voor Media & Gezondheid (CMG) aan leefstijlverbetering bij maatschappelijke groepen met een gezondheidsachterstand.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Werk(en) is gezond

Onderwerpen

 • Gezondheidsbevordering van werkenden met een lage sociaaleconomische positie.
 • Het ondersteunen van werkenden met een lage sociaaleconomische positie met een chronische aandoening.
 • (Door)ontwikkeling, implementatie en effectiviteit van interventies
 • Verbanden tussen gedrag en de werksituatie in relatie tot gezondheid


  Onderdeel van programma

  Werk(en) is gezond

  Geplaatst op

  23 mei 2017

  Deadline

  5 september 2017,
  14.00 uur

  Bekijk

  Agenda

  Toon alle agenda-items

  Contact

  Femke Reijenga

  Programmasecretaris

  Telefoonnummer+31 70 349 50 76
  Naar boven
  Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website