Verbetering re-integratie tweede spoor

Medewerkers die ziek zijn, werken samen met hun werkgever aan een succesvolle terugkeer naar werk. Wanneer terugkeer naar passend werk bij de huidige werkgever niet mogelijk is, wordt gezocht naar passend werk bij een andere werkgever. Dit programma ondersteunt de re-integratie bij een nieuwe werkgever (2e spoor).

Aanleiding

Bij langdurige arbeidsongeschikt start het 2e spoortraject wanneer terugkeer naar de huidige werkgever niet mogelijk is. In dit traject zoeken werkgevers en werknemers samen naar passend werk bij een nieuwe werkgever. Er is inzicht nodig in hoe werkgevers en werknemers de mogelijkheden voor re-integratie bij een andere werkgever beter kunnen benutten. Hierbij is er behoefte aan concrete, praktische handvatten voor re-integratie in het 2e spoor en aan brede, intensieve communicatie hierover.

Onderzoek naar innovatieve aanpakken om de kans op succesvolle re-integratie in het 2e spoor te verbeteren, is 1 van de 5 maatregelen voor loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Eind 2018 maakte de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over dit maatregelenpakket afspraken met werkgevers en werknemers.

Doel

Dit programma draagt bij aan de verbetering van re-integratie bij een nieuwe werkgever (2e spoor) door innovatieve aanpakken te ontwikkelen en te testen. Inzicht in hoe werkgevers en werknemers de re-integratiemogelijkheden beter kunnen benutten is cruciaal. Er is behoefte aan concrete, praktische handvatten. De lessen uit het programma kunnen worden ingezet voor opschaling en verdere ontwikkeling.

Samenwerking

Het ontwikkelen van praktijkgerichte kennis vereist samenwerking met beleid en praktijk. Daarom werken we nauw samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en UWV

Om draagvlak en gezamenlijke inzet te creëren, werken we in dit programma met consortia. In deze consortia werken  vertegenwoordigers van arbeidsorganisaties, waaronder werkgevers en werknemers, cliëntenorganisaties en onderzoeksorganisaties actief samen. Ook kunnen andere relevante partijen, zoals re-integratiebedrijven, beroeps- of vakverenigingen, arbodienstverlenende bedrijven of verzekeraars, deelnemen.

Programmaspecifieke informatie

Resultaat: breed scala aan aanpakken

Het programma levert een breed scala aan methoden voor re-integratie in het 2e spoor, waarvan de effectiviteit aannemelijk is. Deze methoden zijn praktisch toepasbaar en overdraagbaar. 
Dit scala aan methoden komt ten goede aan zowel werkgevers als werknemers, rechtstreeks of via de inspanningen van re-integratiebedrijven. 

Kenniskring Re-integratie naar werk

In samenwerking met het programma Verbetering kwaliteit Poortwachtersproces is de kenniskring Re-integratie naar werk opgezet. Gedurende 4 jaar delen projectleiders en diverse betrokkenen bij de projecten binnen kennis, leren ze van elkaars uitdagingen, en bouwen ze een waardevol netwerk op. De opgedane inzichten in de kenniskring zullen ook breder worden gedeeld, onder andere via deze website. De kenniskring is bedoeld voor de projectleiders en de betrokkenen van 18 projecten van programma Verbetering kwaliteit Poortwachtersproces en 7 projecten van programma Verbetering re-integratie 2e spoor.

Afbeelding
Kenniskring Re-integratie naar werk

Lees meer over de kenniskring

Commissieleden

Per subsidieronde wegen we af wie onderdeel is van de beoordelingscommissie.

Voorzitter

  • Prof.dr. C.V. (Tinka) van Vuuren

Leden

  • J. (Janny) Hoeflak
  • Prof. dr. Ph.R. (Philip) de Jong
  • J. (Jan) Mathies
  • Drs. T.P.M. (Tjeerd) Hulsman
  • Dr. L. (Louis) Polstra
  • C. (Caroline) Rietbergen
  • Drs. J.J.W.H. (Jeroen) Crasborn MD
  • A. (Amerik) Klapwijk MSc
  • Drs. C.L.E. (Carmen) de Jonge

Waarnemer(s)

  • C. (Claudia) Willems-Buijs, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • M. (Myrthe) van Vilsteren, UWV

Kenmerken

Status:
In uitvoering
Budget:
€ 20.000.000
Looptijd: 47%
Looptijd: 47 %

Contact 

Neem bij vragen contact op via onderstaande contactgegevens. 

Contact

Janne van der Klok

Programmamanager
tweedespoor [at] zonmw.nl