Kanker en Werk
Aanleiding
Het kunnen hervatten van werk tijdens of na de behandeling tegen kanker is een belangrijk aspect waardoor mensen een stukje identiteit terugkrijgen en een betere kwaliteit van leven ervaren. Door de constante verbetering in diagnostiek en behandeling krijgen mensen met kanker meer mogelijkheden om hun werk te hervatten. Er bestaat ondersteuning voor werkhervatting, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Echter, door de grote verscheidenheid aan informatievoorziening blijkt dat de juiste vorm van ondersteuning niet altijd even makkelijk vindbaar is voor de (ex)patiënt, werkgever en zorgprofessional. Hierdoor kan het proces van werkhervatting vertragen of vastlopen, vaak ten koste van de (ex)patiënt.
Zowel nationaal als internationaal is al veel aandacht voor het thema kanker en werk. Er lopen diverse initiatieven, echter blijft het beter bundelen, delen en benutten van kennis van belang. Daarnaast moet dit ook structureel bijgehouden en geïmplementeerd worden.
Doel programma
Het programma Kanker en Werk heeft als doel om bestaande kennis over werkhervattingprocessen bij en na kanker duurzaam te bundelen, toegankelijker te maken en om benutting te stimuleren. Om dit te realiseren wordt er een multidisciplinair consortium gevormd. Dit consortium zal zorgdragen voor een verbeterde infrastructuur voor informatievoorziening en interventies gericht op werkbehoud bij en na kanker voor (ex)patiënt, werkgever als zorgprofessionals.
Programmacommissie
Voorzitter
- Prof. dr. C.V. (Tinka) van Vuuren
Vice-voorzitter
- F.A. (Ineke) van Werven-Bruijne
Leden
- Prof. dr. K. (Karin) Proper
- Prof. dr. ir. A. (Alex) Burdorf
- R. (Robbert) Janssen
- A. (Amerik) Klapwijk MSc
- Prof. dr. R.S. (Ronald) Batenburg
- N. (Nicole) Weijenberg
- Drs. T.P.M. (Tjeerd) Hulsman
- Prof. dr. R.W.B. (Roland) Blonk
Waarnemers
- F.A. (Floor) Halvorsen, ministerie van VWS
- L.E. (Lisette) Bruns, ministerie van VWS