Innovatieve Arbozorg

Innovatieve Arbozorg richt zich nadrukkelijk op preventie: voorkomen van ziekte of sterfte door slechte arbeidsomstandigheden en verminderen van werkgerelateerde ongevallen. Dit programma biedt ruimte aan innovatie- en praktijkgerichte projecten. Samenwerking tussen meerdere disciplines en organisaties is hiervoor cruciaal.

Aanleiding

De zorg in Nederland staat steeds meer in dienst van het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van ziekte. Dat geldt ook voor werkenden. Bedrijfsartsen leveren hierin een belangrijke bijdrage, als sociaal geneeskundig specialisten op het gebied van gezondheid, preventie en participatie. Mede door het tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen staat de kwaliteit van de arbeidsgerelateerde zorg onder druk. 

Ondanks een lichte stijging, loopt het aantal bedrijfsartsen in opleiding achter op de benodigde instroom. Het tekort aan bedrijfsartsen en praktijkopleiders zal door de vergrijzing verder toenemen in de komende jaren. De minister van SZW heeft tijdelijke financiële middelen ter beschikking gesteld voor maatregelen om het bestand van praktijkopleiders te vergroten en het vakgebied toekomstbestendig te maken. 

Doel

Het achterliggende doel van het programma is voorkomen dat mensen ziek worden of zelfs overlijden door slechte arbeidsomstandigheden. Partijen met vernieuwende ideeën over arbozorg kunnen subsidie aanvragen om nieuwe werkwijzen te verkennen, samenwerkingen op te zetten en te onderzoeken hoe zij kennis kunnen borgen.

Het hoofddoel van het programma is de kwaliteit en opleiding van bedrijfsartsen te verbeteren en een belangrijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de arbeidsgerelateerde zorg. Het programma stimuleert samenwerking tussen bedrijfsartsen en deskundigen om gezamenlijk te experimenteren en de beroepspraktijk verder te ontwikkelen. Het accent ligt op preventie van ziekteverzuim en ongevallen op het werk, evenals het voorkomen van beroepsziekten.

Om het tekort aan bedrijfsartsen aan te pakken, richt het programma zich op het vergroten van de instroom in de opleidingen bedrijfsgeneeskunde. Dit kan worden gerealiseerd door te investeren in de kwaliteit van de opleidingen en door te onderzoeken hoe het aantal praktijkopleiders kan worden verhoogd. Ten slotte beoogt het programma de benodigde samenwerking tussen de bedrijfsartsen en andere deskundigen te versterken. 

Experimenteerruimte

Het programma biedt voldoende experimenteerruimte voor het uitproberen van nieuwe werkwijzen.  Ook is er ruimte voor onderzoek, verkenningen en het opzetten van samenwerkingsverbanden en kennisinfrastructuren voor de duurzame borging van het eindresultaat: Voorkomen dat mensen ziek worden of zelfs overlijden door slechte arbeidsomstandigheden en zorgen dat het aantal ongevallen en zieken door en op het werk daalt.

Programmaspecifieke informatie

In 3 programmalijnen zijn de doelstellingen en prioriteiten gedefinieerd die gezamenlijk een bijdrage leveren aan het programma. 

Programmalijn 1: versterking, vernieuwing en innovatie van opleiding en na- en bijscholing
Het versterken van de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van de opleiding bedrijfsgeneeskunde. Denk aan vernieuwing van het huidige curriculum van de opleiding tot bedrijfsarts en het vergroten van de hoeveelheid praktijkopleiders.

Subthema’s:

  • Vernieuwing van de opleiding
  • Het ontlasten en ondersteunen van praktijkopleiders en het vergroten van het aantal praktijkopleiders
  • Toekomst van de praktijkopleiding

De subsidieoproep voor lijn 1 is inmiddels gesloten. In januari 2025 delen we de gehonoreerde projecten.

Programmalijn 2: stimulering samenwerking tussen deskundigen
Het versterken van de praktijk waarin samenwerking tussen (kern)deskundigen en aandacht voor het voorkómen van uitval door werk en het voorkómen van beroepsziekten meer centraal staat.  Naast het stimuleren van onderzoek naar de verbetering van samenwerking is er ook volop ruimte voor experimenten die het daadwerkelijk samen optrekken in de praktijk stimuleren.

Bekijk de subsidieoproep voor lijn 2. U kunt tot dinsdag 3 december 2024, 14.00 uur uw subsidieaanvraag indienen.

Programmalijn 3: versterking kennisinfrastructuur, bevordering multidisciplinaire kennisontwikkeling en kwaliteitsborging
Het doel van deze programmalijn is tweeledig:

  • Het vergroten van de impact van multidisciplinaire kennis in de praktijk voor werkgevers en werkenden
  • Het borgen van de aandacht voor preventie en multidisciplinair werken in de toekomstige beroepspraktijk van bedrijfsgeneeskunde en (kern)deskundigen.

De subsidieoproep voor lijn 3 volgt in april 2025. 

Commissieleden

Voorzitter
K. (Kevin) de Decker

Leden
B. (Boukje) Cuelenaere, MSc
K. (Karin) Kanselaar
Prof. dr. R.S. (Ronald) Batenburg
A. (Amerik) Klapwijk, MSc
S. (Simon) Klomp
D. (Dianne) van der Putte
P. (Piet) Vessies
E. (Everhard) Hofstra, MSc
F. (Femke) Reijenga, PhD

Waarnemers
M.G. (Marijke) Roseboom, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
M.J.A. (Mireille) Vrouenraets, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Kenmerken

Status:
In uitvoering
Budget:
€ 14.700.000
Looptijd: 23%
Looptijd: 23 %

Samen werken aan preventie

Afbeelding
Verkenning Arbozorg

Welke deskundigen spelen een rol in de arbozorg? Wat zijn hun taken? Op welke preventiethema’s werken deskundigen al samen? Wat zijn mogelijkheden voor samenwerking en hoe kan de samenwerking  worden versterkt?

U leest het in de publicatie Samen werken aan preventie.

Lees de publicatie

Vragen?

Neem bij vragen contact op via onderstaande contactgegevens. 

innovatievearbozorg@zonmw.nl

Contact

Anne Ballering

Senior Programmamanager
bedrijfsartsen [at] zonmw.nl

Jara Bouma

Programmamanager
bedrijfsartsen [at] zonmw.nl

Natascha van Huessen - Lamster

Programmasecretaris
bedrijfsartsen [at] zonmw.nl