Kennis voor een toegankelijke en inclusieve werkvloer
Volop aandacht voor een inclusieve werkvloer
Er is de afgelopen tijd veel aandacht geweest voor inclusie en toegankelijkheid op de werkvloer. Zo ondertekenden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland tijdens de Paralympische Spelen een actieverklaring. In deze verklaring geven ze aan hoe ze gezamenlijk knelpunten kunnen wegnemen, zodat de arbeidsmarkt toegankelijk wordt voor iedereen.
Daarnaast werden recent de nieuwe bouwnormen gepubliceerd, waarin toegankelijkheid van gebouwen extra aandacht krijgt. Bartiméus en de Oogvereniging vroegen met de campagne ‘Wij willen werken’ aandacht voor mensen met een visuele beperking die niet terecht kunnen op de arbeidsmarkt. En de VN stuurde een rapport naar de Nederlandse regering, met aanbevelingen om de rechten van mensen met een beperking te verbeteren. Hierin kreeg ook de toegankelijke werkvloer de nodige aandacht.
De rol van ZonMw: bijdragen aan toegankelijkheid
ZonMw financiert onderzoeken en projecten die op allerlei manieren bijdragen aan toegankelijkheid, zowel op de werkvloer als daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan onderzoeken waarin wordt bekeken hoe werkgevers werknemers met een ziekte of beperking het beste kunnen laten re-integreren. Of aan projecten waarin de overgang tussen onderwijs en werk voor jongeren met een beperking makkelijker gemaakt wordt.
In dit artikel delen we een aantal mooie ZonMw-projectresultaten die gaan over een toegankelijke werkvloer, en over een toegankelijke leefomgeving. Ook delen we concrete tips voor als je met toegankelijkheid op de werkvloer aan de slag wil.
Week van de Toegankelijkheid: tips voor een toegankelijke werkvloer
In 2024 draait de Week van de Toegankelijkheid om een toegankelijke werkvloer. Op de website van de Week staan een aantal handige tips om met dit onderwerp aan de slag te gaan, zoals:
- Schouw je werkplek;
- Vraag subsidie aan voor het toegankelijk maken van jouw werkplek;
- Doe mee aan de online actie #ToegankelijkeWerkplek;
- Ga in gesprek over jouw werkplek.
Ook delen ze een document met tips over hoe je op een prettige manier contact legt en samenwerkt met collega’s met een beperking.
Meer tips
Er zijn meer organisaties die tips geven over werken met een specifieke beperking. Op deze pagina deelt Bartiméus tips voor als je een visuele beperking hebt. En het overheidsprogramma Doe onbeperkt mee! geeft tips om het gesprek over een toegankelijke werkvloer en een toegankelijke sollicitatieprocedure te starten.
Een toegankelijke leefomgeving is net zo belangrijk
Een inclusieve werkvloer is belangrijk, maar betekent weinig als de route naar die werkvloer toe niet toegankelijk is. Daarom financieren we bij ZonMw ook projecten die zich richten op bijvoorbeeld toegankelijk vervoer of een toegankelijke leefomgeving. Zo adviseren ervaringsdeskundigen binnen het ZonMw-project ‘Met z’n allen de straat op’ over de toegankelijkheid van hun gemeente. In de gemeente Amersfoort leverde dat bijvoorbeeld het boekje ‘Zo voel ik me welkom’ op, waarin inwoners tips krijgen om mensen met een beperking zich welkom te laten voelen.
Videopodcast: hoe toegankelijk is jouw gemeente?
Veel gemeentes worstelen met het vormgeven van toegankelijkheid en het betrekken van ervaringsdeskundigen bij het ontwikkelen van beleid. In deze videopodcast gaan 3 ervaren beleidsmakers in op de problemen en oplossingen: waar loop je tegenaan bij het vormgeven van toegankelijkheid in je gemeente, en hoe betrek je ervaringsdeskundigen bij je beleid?
Hoe maakt ZonMw de eigen werkvloer toegankelijk?
Ook op ons kantoor in Den Haag doen we ons best om de werkvloer zo toegankelijk mogelijk te maken. In onderstaande video vertelt implementatiespecialist Kris Pelleboer hoe haar werkplek toegankelijk is gemaakt. Kris is blind en gebruikt daarom hulpmiddelen zoals synthetische spraaksoftware en een brailleleesregel zodat ze digitale teksten kan lezen. Als Kris op haar kamer aan het werk is, ligt haar geleidehond Jade hier rustig te slapen in haar eigen bench.
Ieder mens is anders en bij het inrichten van een werkplek moet je daarover nadenken. Kris geeft als hierbij de tip: 'Ga open en eerlijk met elkaar in gesprek om te kijken hoe werknemers met een beperking zo goed mogelijk tot hun recht kunnen komen op het werk.'
Meer informatie
Wil je meer weten over het leven met een beperking? Volg dan onze LinkedIn-pagina, abonneer je op de nieuwsbrief ‘Leven met een beperking’ of bekijk de volgende themapagina’s:
Tekst: ZonMw, Fotografie: Sietske Raaijmakers, CNV Jongeren, Shutterstock (Reshetnikov_art, Halfpoint, Robert Kneschke).