Inwoners met een lage sociaaleconomische status hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen om hen meer veerkracht te geven om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan gezondheid voor iedereen.

Uitgelicht

Veerkracht vergroten

Kennis uit onderzoek helpt gemeenten om inwoners beter te ondersteunen bij het terugdringen van schulden en bij het vinden van regulier betaald werk. Mede hierdoor verkleinen sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Veerkracht vergroten door werk en minder schulden

Verschillen in de wijk

Burgers met een lage sociaaleconomische status hebben vaker gezondheids-problemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Door gebruik te maken van de omgeving kunnen we gezondheidsachterstanden verklaren, voorkomen en verkleinen.

Gezondheidsachterstanden verklaren, voorkomen en verkleinen

Verschillen op het werk

Hoe kan kennis bijdragen aan het verkleinen van de sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid van werknemers? Kennis uit onderzoek helpt werkgevers, om de gezondheid van werknemers met een lage sociaal economische positie te bevorderen.

Bevorderen sociaaleconomische positie op werk

Kwetsbare zwangeren

Een lage opleiding of laag inkomen, vergroten de kans op problemen rond zwangerschap en geboorte. Het is van belang om risico’s veel eerder te signaleren en ondersteunen, om problemen bij ouder en kind te voorkomen.

Kwetsbare zwangeren signaleren en ondersteunen

Ethische dilemma's

Welke verschillende plaatselijke maatregelen kunnen gemeentes nemen om gezondheidsverschillen tussen rijk en arm terug te dringen? En wat zijn hierbij de ethische dilemma’s?

Dit project onderzoekt ethische dilemma’s in Utrecht

Actueel

Samenwerken aan implementatie om resultaten te bundelen en te verrijken

Ons preventieprogramma heeft al veel kennis opgeleverd. Hoe kunnen we kennis uit de al afgeronde projecten bundelen én verrijken? Dit najaar starten 8 projecten, gericht op samenwerking tussen onderzoekers, praktijk- en zorgprofessionals. Een lerende aanpak staat hierbij centraal. Het versterken van evidence-based handelen van professionals is een belangrijke focus.

Nieuws

Afkomst maakt niet uit bij het vinden van werk voor bijstandsgerechtigden in Enschede

Vijftien procent van de bijstandsgerechtigden in Enschede heeft het afgelopen jaar de bijstand ingeruild voor betaald werk. Er zijn op dit gebied geen verschillen tussen mensen met een migratieachtergrond en zonder. "Ten onrechte wordt er stilzwijgend vanuit gegaan dat mensen met een niet-westerse migratieachtergrond extra achterstand hebben.” Lees meer over de resultaten uit dit onderzoeksproject van ons kennisprogramma Vakkundig aan het werk.

Elders gezien

Verklarend onderzoek sociaaleconomische gezondheidsverschillen (voorlopige resultaten)

Wat is de relatie tussen sociaaleconomische status en gezondheid over alle sociaaleconomische niveaus? Wetenschappers uit verschillende disciplines en sectoren werken samen aan verklarend onderzoek in vijf projecten. Ze geven inzicht in de mechanismen, dynamiek en interacties die een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van die relatie. In onze nieuwste publicatie delen de projectleiders graag de opbrengsten van hun werk tot nu toe!

Pagina
Toon meer

Agenda

Gemeenten Samen Gezond

Werkt u bij een gemeente of kennis- en praktijkpartner en heeft u interesse in de subsidieoproep Gemeenten Samen Gezond? Tijdens deze digitale informatie- en matchmakingbijeenkomst hoort u alles over de oproep en krijgt u de gelegenheid om te netwerken.

Lees meer

Verklaringen voor sociaaleconomische ongelijkheden in gezondheid en mortaliteit: recent onderzoek en aanbevelingen voor beleid

Het hardnekkige voortbestaan van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) in de afgelopen decennia kan worden gezien als één van de grootste uitdagingen van het volksgezondheidsbeleid. Het is niet duidelijk waarom SEGV zo hardnekkig blijven bestaan. Hebben beleid en interventies van de afgelopen decennia gefaald? Of zijn de mechanismen die SEGV verklaren veranderd over de tijd en moeten interventies daarop worden aangepast? Welke nieuwe...

Lees meer
Toon alle agenda-items
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website