Kansrijke start

Voor een goede zwangerschap en een kansrijke start voor het kind zijn verschillende factoren belangrijk. Zoals goede geboortezorg. Maar ook goede voorlichting vóór de zwangerschap. En gezonde leefomstandigheden en een gezonde leefstijl van de moeder en vader.

ZonMw draagt met verschillende (onderzoeks)programma’s bij aan een kansrijke start. Voor en tijdens de zwangerschap kun je denken aan gezond zwanger worden, zorg rondom kwetsbare zwangeren, screening, versterking van verloskundige samenwerkingsverbanden en integrale geboortezorg.  Na de geboorte spelen onderwerpen een rol zoals preventieve hulp om krachtig ouderschap te bieden en het versterken van samenwerking tussen professionals in het sociaal domein. Hieronder lichten wij een aantal onderzoeken en onderzoeksresultaten toe. 

Voor de zwangerschap

Afbeelding
Kansrijke start - slimnmer zwanger

‘Slimmer’ zwanger met een persoonlijk online coachingsprogramma

Gezonde voeding en leefstijl vergroot de kans op een zwangerschap en een gezonde baby. Mensne vinden het echter vaak moeilijk om hier iets aan mee te doen. Het persoonlijke online coachingsprogramma ‘Slimmer Zwanger’ helpt mensen met een kinderwens met tips, weetjes, vragen en recepten om hun voeding en leefstijl te verbeteren. Het programma is beschikbaar voor paren met kinderwens en hun zorgverleners.
Afbeelding
Kansrijke start UP

Risicofactoren van onbedoelde zwangerschap onder jonge, lager opgeleide vrouwen met een niet-westerse achtergrond

Een ongeplande zwangerschap kan iedereen overkomen. Niet alleen tieners en mensen met (seksueel) risicogedrag. Maar ook oudere vrouwen met een hoger opleidingsniveau en een voorgeschiedenis van depressies, evenals Islamitische vrouwen die al moeder zijn. Het vergoeden van anticonceptie kan bijdragen, maar er is behoefte aan meer, diverse maatregelen. Aandacht voor mentale gezondheid is hierbij belangrijk.

Tijdens de zwangerschap

Afbeelding
Kansrijke start NIPT

De NIPT als betrouwbaar alternatief voor invasieve tests op afwijkingen

De NIPT is een niet-invasieve prenatale test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk down-, edwards-, en patausyndroom heeft. De test is veel betrouwbaarder dan de tot 1 oktober 2021 gebruikte combinatietest. Binnen deze studie is de NIPT-test beschikbaar gemaakt voor alle zwangere vrouwen.
Afbeelding
Empowerment jonge vaders

Empowerment van jonge mannen in hun rol als vader bij een onbedoelde zwangerschap

Het lukt zorgverleners vaak niet goed om vaders bij een onbedoelde zwangerschap betrokken te laten zijn tijdens de zwangerschap en rond de geboorte. Terwijl zij dit wel graag willen. De zorg sluit vaak niet aan bij hun leefwereld. Met een position paper is gepleit voor meer onderzoek naar de clientpositie van vaders. NWO gaat dit onderzoek financieren.

Na de zwangerschap

Afbeelding
Kansrijke start Ouderschap

Handvatten ouderschap en opvoeding

Voor een optimale ontwikkeling en hechting van het kind is de gezondheid en het welzijn van de ouders een cruciale factor. De jeugdgezondheidszorg ziet ouders en kinderen in de eerste fase van hun leven en spelen hierbij een belangrijke rol. Uit diverse projecten zijn praktische handvatten ontwikkeld. Het perspectief van de ouder staat hierbij centraal.
Afbeelding
Kansrijke start - Veilige start

Veilige Start voor moeders met een licht verstandelijke beperking en hun baby's

Voor veel ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) en multi-problematiek is opvoeden van kinderen een grote uitdaging. Onderzocht wordt wat de ondersteuningsbehoefte van deze vrouwen is en wordt in co-creatie met cliënten en professionals de interventie Veilige Start doorontwikkeld. Tot slot wordt onderzoek gedaan naar de effecten van Veilige Start op de veiligheid van het kind, de opvoeding en het gezinsfunctioneren.

Subsidie voor versterking verloskundige samenwerkingsverbanden

In Nederland is de geboortezorg van goede kwaliteit. Om deze te waarborgen én te verbeteren konden verloskundig samenwerkingsverbanden subsidie aanvragen. Met deze subsidie kunnen zij verder werken aan het versterken van hun kwaliteit en samenwerking. Lees meer in dit nieuwsbericht.

Contact

Patty Proost

Senior programmamanager
onbedoeldezwangerschap [at] zonmw.nl

Elsbeth van der Ven

Senior programmamanager
versterkingvsv [at] zonmw.nl

Esther Lodeweegs - van Amelsvoort

Programmamanager
zwangerschap_en_geboorte [at] zonmw.nl

Marjan de Smit

Programmasecretaris Jeugd
Bigdata-kansrijkestart [at] zonmw.nl