Vakkundig aan het werk met schulden en armoede

Over schuldhulpverlening en armoedebestrijding door gemeenten
Gemeenten gebruiken verschillende manieren om armoede te bestrijden en mensen met problematische schulden te helpen. Onderzoekers zijn aan de slag gegaan om te kijken wat daarbij wel en niet werkt.

Tips en bevindingen schulden en armoede

Lees in deze artikelenreeks over de bevindingen en tips van gemeenten en onderzoekers op het gebied van schulden en armoede. Onderzoekers wierpen een blik in de diverse keukens van gemeenten en laten zien wat we daarvan kunnen leren. Daarnaast vertelt een aantal mensen vanuit de praktijk hoe zij aankijken tegen schulden en armoede.

Afbeelding

Effectieve budgetcursus

Samen met vijf uitvoeringsorganisaties ontwikkelde de Hogeschool Utrecht een alternatieve budgetcursus ondersteunt mensen met financiële zorgen.
Afbeelding

Onderzoek naar lespakket Moneyways

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht samen met het NIBUD de werking van het lespakket Moneyways op mbo-scholen.
Afbeelding

‘Vrijwilliger brengt rust en overzicht’

Elke gemeente gebruikt vrijwilligers om mensen in schuldhulptrajecten extra begeleiding te kunnen bieden. Hoe effectief is dat eigenlijk?

Over het programma Vakkundig aan het werk

Om gemeenten beter op weg te kunnen helpen, voert ZonMw op verzoek van het ministerie van SZW en in nauwe samenwerking met Divosa, SAM, VNG en UWV het kennisprogramma Vakkundig aan het werk uit. Dit programma levert kennis op voor gemeenten om de dienstverlening op het terrein van Werk en Inkomen te verbeteren. Onder meer over effectieve aanpakken om vergunninghouders te ondersteunen in het krijgen en behouden van regulier betaald werk.

Inmiddels is het vervolgprogramma Vakkundig aan het werk 2 gestart. Hierin ligt het accent op de innovatie binnen de lokale praktijk en is er nadrukkelijk aandacht voor kennisbundeling en de verdere uitbouw van de gezamenlijke kennisinfrastructuur om kennis toegankelijk te maken.

Op de hoogte blijven?

Contact 

Neem bij vragen contact op via onderstaande contactgegevens. 

Anne Ballering

Programmamanager
vakkundigahwerk [at] zonmw.nl