Bij off-label gebruik wordt een geneesmiddel voorgeschreven voor een indicatie, leeftijdsgroep of toepassing waar het middel niet voor is geregistreerd. Off-label voorschrijven blijkt een vanzelfsprekend onderdeel te zijn van de hedendaagse farmacotherapie: in richtlijnen worden regelmatig geneesmiddelen voor indicaties genoemd die daarvoor niet zijn geregistreerd. Er is veel discussie over de voor- en nadelen van het off-label gebruik. ZonMw stimuleert onderzoek om off-label gebruik in de praktijk evidence based te onderbouwen.
Het Zorginstituut Nederland heeft in september 2010 het volgende rapport uitgebracht genaamd Off-label gebruik van innovatieve geneesmiddelen: perspectief van de zorgverzekering.
Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert hartelijk voor zijn waardevolle jarenlange bijdrage aan en betrokkenheid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne van harte welkom.
Harald Moonen, Catherijne Knibbe, Bert Leufkens en Véronique Timmerhuis
Tijdens het GGG-themawebinar op 9 september deelden sprekers Marcel Bouvy, Jozé Braspenning, Banne Németh en Jasmijn Timp hun ervaringen en kwamen zij met concrete tips en voorbeelden uit de praktijk. U kunt het themawebinar terugkijken.
Tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen, dat plaatsvond op 15 en 16 april 2021, heeft Véronique Timmerhuis, algemeen directeur ZonMw, het eerste exemplaar van een speciale ZonMw-editie van Huisarts & Wetenschap (H&W) uitgereikt aan Jako Burgers van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De uitgave ‘Goed gebruik geneesmiddelen in de huisartsgeneeskunde’ gaat als bijlage mee met de mei-editie van H&W en valt bij alle huisartsen in Nederland...
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.