Implementatie van goed gebruik van geneesmiddelen

Implementatie van kennis en innovaties is een van de grootste uitdagingen in zorgvernieuwing. Resultaten van onderzoek en praktijkexperimenten moeten onderdeel worden van de dagelijkse praktijk, maar hoe zorg je ervoor dat dat lukt? Het is niet klaar als de promotie rond is of wanneer het wetenschappelijke artikel is gepubliceerd.

Onderzoeksresultaten in de praktijk brengen

Bij ZonMw willen we dat de gefinancierde projecten impact hebben. De zorg blijft goed, toegankelijk en betaalbaar als nieuwe kennis en kunde gebruikt worden in de praktijk, beleid onderwijs en/of verder onderzoek. Kwalitatief gedegen onderzoek is dus belangrijk, maar het is dus minstens zo belangrijk om de kennis te vertalen naar praktisch bruikbare vernieuwing. We zetten kennisbenutting en implementatie voortdurend op de agenda.

Verder kijken dan geneesmiddelen

Behalve implementatie van farmacotherapeutische vernieuwing kunnen ook andere interventies effectief zijn. Te denken valt aan zelfmonitoring, persoonlijke voorlichting en e-health-interventies. En minstens zo belangrijk: het de-implementeren van niet-effectieve of zelfs schadelijke werkwijzen.

Implementatie verdient zichzelf terug

Interventies worden nog niet vanzelf op grote schaal toegepast, ook al zijn ze effectief en doelmatig. Zelfs niet als ze een plek krijgen in de richtlijnen. In alle gevallen vergt systematische implementatie van onderzoeksresultaten een nauwe verbinding tussen onderzoek en praktijk. In alle fasen van onderzoek staat kennisbenutting centraal, dit kan dus ook tussentijds plaatsvinden. Dit kost tijd,geld en vaak specifieke expertise. We zien echter dat de maatschappelijke investering zich terugbetaald. In termen van patiëntveiligheid, effectiviteit, kwaliteit van leven, doelmatigheid en het verminderen van de nodige ‘handen aan het bed’. 

Artikelen

Bekijk meer artikelen

Op de hoogte blijven?

Contact

Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG)

geneesmiddelen [at] zonmw.nl