Geneesmiddelen

Het juiste geneesmiddel, op het juiste moment, bij de patiënt die het nodig heeft. Dat lijkt vanzelfsprekend. Op het terrein van goed gebruik van geneesmiddelen valt nog veel winst te behalen. Daarom is voor het effectief, veilig en doelmatig inzetten van bestaande geneesmiddelen gericht onderzoek noodzakelijk.

Iedereen heeft te maken met geneesmiddelen

Iedereen heeft te maken met geneesmiddelen, voor jezelf, of voor wie je zorgt. Ook tijdens alle levensfasen kan goed gebruik van geneesmiddelen een rol spelen: van het ongeboren kind tot aan de palliatieve levensfase. Soms is geneesmiddelengebruik tijdelijk en betreft het een eenvoudige toediening. In andere gevallen kan het gaan om structureel gebruik van meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd.

ZonMw richt zich aan de hand van diverse subsidieprogramma’s op alle schakels binnen het onderzoeksveld van geneesmiddelen: van Fundamenteel Onderzoek en de preklinische fase in Translationeel Onderzoek tot het goed gebruik van bestaande geneesmiddelen.

Daarnaast wordt onderzocht of geneesmiddelen altijd de juiste oplossing zijn voor een gezondheidsprobleem. Doelmatigheidsonderzoek biedt inzicht in welke behandelwijze het beste resultaat geeft tegen welke kosten en is dus dé opmaat naar betere en betaalbare zorg. Dit kunnen geneesmiddelen zijn maar ook andere interventies.

Thema’s binnen onderzoek naar goed gebruik van geneesmiddelen

Het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen signaleert bij uitstek lacunes in het veilig, optimaal en effectief gebruik van bestaande geneesmiddelen. De onderzoeksprojecten zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de dosering van het geneesmiddel, polyfarmacie, therapietrouw, medicatieveiligheid, drug repurposing en toedieningsvormen.

Praktijkvoorbeelden en achtergrond

Afbeelding

ZonMw-subsidie voor multidisciplinair onderzoek naar DNA-diagnostiek

Op 16 oktober 2023 opende een nieuwe ZonMw-subsidieronde Personalised Medicine Farmacogenetica voor studies gericht op de meest voorgeschreven geneesmiddelen binnen de ziektegebieden cardiologie en psychiatrie. Hierbij komen doorverwijzingen naar de tweede lijn vaak voor, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen. Wat kan DNA-diagnostiek daaraan verbeteren?
Afbeelding
Anne Loes van den Boom, Elisabeth de Wijkerslooth en Bas Wijnhoven

Minder antibiotica na blindedarmoperatie: veilig, goedkoper én prettiger voor de patiënt

Na een operatie vanwege een complexe blindedarmontsteking is het advies antibiotica te geven om complicaties te voorkomen. Wetenschappelijk bewijs voor de optimale duur ontbrak echter. De richtlijn adviseerde 3 tot 5 dagen, maar 2 dagen blijkt net zo goed te werken. Dat ontdekte een onderzoeksteam in het Erasmus MC.

Op deze pagina

Contact 

Neem bij vragen contact op via onderstaande contactgegevens. 

Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG)
geneesmiddelen [at] zonmw.nl