Geneesmiddelen
Iedereen heeft te maken met geneesmiddelen
Iedereen heeft te maken met geneesmiddelen, voor jezelf, of voor wie je zorgt. Ook tijdens alle levensfasen kan goed gebruik van geneesmiddelen een rol spelen: van het ongeboren kind tot aan de palliatieve levensfase. Soms is geneesmiddelengebruik tijdelijk en betreft het een eenvoudige toediening. In andere gevallen kan het gaan om structureel gebruik van meerdere geneesmiddelen tegelijkertijd.
ZonMw richt zich aan de hand van diverse subsidieprogramma’s op alle schakels binnen het onderzoeksveld van geneesmiddelen: van Fundamenteel Onderzoek en de preklinische fase in Translationeel Onderzoek tot het goed gebruik van bestaande geneesmiddelen.
Daarnaast wordt onderzocht of geneesmiddelen altijd de juiste oplossing zijn voor een gezondheidsprobleem. Doelmatigheidsonderzoek biedt inzicht in welke behandelwijze het beste resultaat geeft tegen welke kosten en is dus dé opmaat naar betere en betaalbare zorg. Dit kunnen geneesmiddelen zijn maar ook andere interventies.
Thema’s binnen onderzoek naar goed gebruik van geneesmiddelen
Het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen signaleert bij uitstek lacunes in het veilig, optimaal en effectief gebruik van bestaande geneesmiddelen. De onderzoeksprojecten zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de dosering van het geneesmiddel, polyfarmacie, therapietrouw, medicatieveiligheid, drug repurposing en toedieningsvormen.
Praktijkvoorbeelden en achtergrond
Terugblik Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2024
Haloperidol bij een delier op de IC: goede lessen uit moeizame trial
Artikelen
-
Stand van zaken GGG-subsidierondes
Op deze pagina zijn alle verwachte GGG-subsidieoproepen en de...
-
Subsidierondes Goed Gebruik Geneesmiddelen
Het GGG-programma is in 2012 van start gegaan. Het doel van het...
-
Informatiepagina Belgium-Nederlands Funding of International Trials (BeNeFIT)
De BeNeFIT Ronde is gericht op vergelijkende, praktijkgerichte...