Veel geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van zieke kinderen zijn niet naar behoren getest voor deze groep gebruikers. Daardoor zijn deze geneesmiddelen niet geregistreerd voor kinderen, en worden ze buiten de geregistreerde indicatie gegeven (off label) of gebruikt in een andere farmaceutische vorm. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. De doseringen zijn derhalve niet wetenschappelijk onderbouwd zoals bij volwassenen vereist is en ook de toedieningsvorm is veelal niet optimaal voor kinderen. Er is behoefte aan specifiek onderzoek bij en met kinderen en aan betrouwbare gegevens over geneesmiddelkarakteristieken.

Uitgelicht

Onderzoek naar geneesmiddelen bij kinderen

Wetenschappelijk onderzoek naar medicijngebruik bij kinderen is moeilijk in Nederland. Het is in principe verboden, tenzij het onderzoek mede aan het kind zelf ten goede kan komen. De consequenties hiervan ondergraven het doel van de wet om kinderen te willen beschermen, vinden emeritus hoogleraar Jaap Doek en kinderarts Maroeska te Loo. 

Lees hier het artikel

Onderzoeksprojecten binnen Kinderen en Geneesmiddelen

Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Kinderen en Geneesmiddelen gefinancierd.

Overzicht onderzoeksprojecten

Abonneer u op de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Geneesmiddelen'. Eerdere edities staan in het archief.

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Minister Bruins ontvangt evaluatie 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Op 19 december hebben ZonMw directeur Henk Smid en Dick Dees, voorzitter GGG-raad, het evaluatierapport 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) aangeboden aan minister Bruins voor Medische Zorg (VWS). Het GGG-programma is nu vijf jaar onderweg en werkt sinds 2012 aan het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van geneesmiddelen.

Minister Bruins neemt het evaluatierapport in ontvangst van Henk Smid (l) en Dick Dees (r) Foto: Michel Groen
Nieuws

Digitaal magazine 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen:

Effectief, veilig en doelmatig gebruik van bestaande geneesmiddelen. Daaraan werkt het GGG-programma van ZonMw, inmiddels al vijf jaar. Het digitale magazine '5 jaar GGG: Onderzoek naar goed gebruik geneesmiddelen’ laat het GGG-programma zien vanuit verschillende perspectieven.

Nieuws

Mediator Special Ethiek: Ethische discussies veranderen voortdurend

Op 20 november is de Special Ethiek en Gezondheid, een uitgave van het digitale magazine Mediator van ZonMw, verschenen. Deze uitgave maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.

Nieuws

Onderzoek naar weeënremmers: is het kind wel beter af?

Nederlandse gynaecologen beginnen met een groot, internationaal onderzoek naar de daadwerkelijke gezondheidswinst van weeënremmers. Zwangere vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen, krijgen nu medicijnen om tijd te winnen. Daarbij is het devies: hoe langer de ongeboren baby in de buik van de moeder blijft, hoe beter. Dat klinkt logisch, maar opmerkelijk genoeg blijkt er helemaal geen bewijs voor te bestaan.

Zwangere vrouw
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Esther Suurland

Programmasecretaris Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 53 00
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website