Veel geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van zieke kinderen zijn onvoldoende getest in deze groep. Het lichaam van een kind is in ontwikkeling en kwetsbaarder dan het lichaam van een volwassene. Het is belangrijk dat de behandeling van kinderen beter wordt onderbouwd en dat geneesmiddelen specifiek voor kinderen geregistreerd worden. Er is daarom behoefte aan specifiek onderzoek naar de juiste dosering en toedieningsvorm van geneesmiddelen bij kinderen.
Als pasgeboren baby’s antibiotica krijgen, werkt dat nog maanden na in hun darmbacteriën en antibioticaresistentie-genen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Marlies van Houten. Het goede nieuws: niet elk antibioticum is even ingrijpend.
De opname van medicijnen in het lichaam verandert tijdens de eerste levensjaren. Met de resultaten uit een innovatieve studie met microdoseringen kunnen doseringen op jonge kinderen beter worden afgestemd. Saskia de Wildt vertelt hierover.
Sommige verstandelijk beperkte kinderen met het Phelan-McDermid-syndroom (PMS) kunnen door een insuline-neusspray socialer worden. Dat blijkt uit een klinische studie die het UMCG in 2016 afrondde onder leiding van wijlen Renée Zwanenburg. Hoogleraar klinische syndromologie Conny van Ravenswaaij geeft patiënten nu de mogelijkheid een proefbehandeling te volgen.
De website Kindenonderzoek.nl bevat praktische informatie over de ervaringen van kinderen die meedoen met wetenschappelijk onderzoek en hoe deze actiever bij onderzoek kunt betrekken. Ook zijn er verschillende instrumenten op de site om te helpen het onderzoek beter te laten aansluiten bij de beleving van kinderen. De website is mede gefinancierd door ZonMw.
Over adolescenten als patiëntengroep is niet veel bekend, behalve dat ze vaak therapieontrouw zijn. Een mobile health (mHealth) interventie zou een goede manier kunnen zijn om dit te verbeteren. Daarom is in de ADAPT-studie onderzocht of een mHealth interventie (gekoppeld aan de apotheek) de therapietrouw van jongeren met astma verbetert.
In deze speciale editie staan 5 artikelen over afgeronde ZonMw-projecten met als thema goed geneesmiddelengebruik bij kinderen. Via een e-learningmodule is elk artikel geaccrediteerd voor 1 punt. Daarnaast worden de belangrijkste elementen van andere succesvolle projecten kort besproken.
Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Kinderen en Geneesmiddelen gefinancierd.
Op donderdag 30 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2023 'Inzet op Impact'. Het GGG-congres is al jaren een begrip binnen het brede werkveld van geneesmiddelen(onderzoek) en heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie.
Op 29 november heeft de voorzitter van de GGG-raad Bert Leufkens het stokje overgedragen aan Catherijne Knibbe. Directeur Véronique Timmerhuis en clusterhoofd Harald Moonen bedankten Bert hartelijk voor zijn waardevolle jarenlange bijdrage aan en betrokkenheid bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en heetten Catherijne van harte welkom.
Harald Moonen, Catherijne Knibbe, Bert Leufkens en Véronique Timmerhuis
Bij veel geneesmiddelen hebben fabrikanten nooit onderzocht wat de perfecte dosering voor kinderen is. Hoogste tijd voor verbetering, vinden hoogleraar klinische farmacologie Saskia de Wildt (Radboudumc) en haar studenten.