Veel geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van zieke kinderen zijn niet naar behoren getest voor deze groep gebruikers. Daardoor zijn deze geneesmiddelen niet geregistreerd voor kinderen, en worden ze buiten de geregistreerde indicatie gegeven (off label) of gebruikt in een andere farmaceutische vorm. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. De doseringen zijn derhalve niet wetenschappelijk onderbouwd zoals bij volwassenen vereist is en ook de toedieningsvorm is veelal niet optimaal voor kinderen. Er is behoefte aan specifiek onderzoek bij en met kinderen en aan betrouwbare gegevens over geneesmiddelkarakteristieken.

Uitgelicht

Onderzoek naar geneesmiddelen bij kinderen

Wetenschappelijk onderzoek naar medicijngebruik bij kinderen is moeilijk in Nederland en wettelijk aan strenge regels gebonden. De consequenties hiervan ondergraven het doel van de wet om kinderen te willen beschermen, vinden emeritus hoogleraar Jaap Doek en kinderarts Maroeska te Loo. 

Lees hier het artikel

Effecten geneesmiddelen bij pasgeborenen vaak onbekend

pasgeboren baby met hand volwassene

Ook voor pasgeboren baby’s zijn soms medicijnen nodig. Maar geneesmiddelen zijn vrijwel nooit onderzocht bij deze doelgroep. Enkele Nederlandse studies vullen een deel van dit hiaat op.

Lees het artikel in Mediator

Special Praktische Pediatrie Goed gebruik geneesmiddelen bij kinderen

voorkant magazine

In deze speciale editie staan 5 artikelen over afgeronde ZonMw-projecten met als thema goed geneesmiddelengebruik bij kinderen. Via een e-learningmodule is elk artikel geaccrediteerd voor 1 punt. Daarnaast worden de belangrijkste elementen van andere succesvolle projecten kort besproken.

Ga hier naar magazine/elearning

Onderzoeksprojecten binnen Kinderen en Geneesmiddelen

Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Kinderen en Geneesmiddelen gefinancierd.

Overzicht onderzoeksprojecten

‘Botulinetoxine bij cerebrale parese: wees kritisch’

twee onderzoekers

Kinderen met spastische cerebrale parese krijgen vaak botulinetoxine-injecties in combinatie met fysiotherapie. Maar het nut van deze injecties is twijfelachtig. Dat ontdekten Hans Bussmann en Fabienne Schasfoort van het Erasmus MC.

Lees het artikel in Mediator

‘Doseren voor een kind is enorm foutgevoelig’

vrouw in ziekenhuis

Het juist voorschrijven en toepassen van medicatie vergt bij kinderen speciale aandacht. Een gesprek met Tjitske van der Zanden, projectmanager bij de Stichting Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK).

Lees het artikel in Mediator

Actueel

Volg via RSS

Nederlandse positie geboortezorg verbeterd

Europese vergelijking van de perinatale sterfte toont aan dat sterfte rond de geboorte in Nederland afneemt. Dat blijkt uit het Euro-Peristat rapport. Met het grootschalige onderzoek is voor de 4e keer de perinatale gezondheid in Europa in kaart gebracht.

Nieuws

12 oktober: Wereldreumadag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een vorm van reuma.

Nieuws

Nieuwe subsidiemogelijkheden binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen

Binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) zijn de subsidierondes Open Ronde 8 en Rediscovery Ronde 3 opengesteld. Om beter tegemoet te komen aan belangrijke vragen op het gebied van het goed gebruik van geneesmiddelen zijn de kaders voor beide rondes uitgebreid. Bij Open Ronde 8 komt financiering beschikbaar voor projecten waarin complexe interventies centraal staan. Bij Rediscovery Ronde 3 betreft de uitbreiding de...

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Esther Dalhuisen

Programmasecretaris Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 53 00
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website