Veel geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van zieke kinderen zijn niet naar behoren getest voor deze groep gebruikers. Daardoor zijn deze geneesmiddelen niet geregistreerd voor kinderen, en worden ze buiten de geregistreerde indicatie gegeven (off label) of gebruikt in een andere farmaceutische vorm. Kinderen zijn geen kleine volwassenen. De doseringen zijn derhalve niet wetenschappelijk onderbouwd zoals bij volwassenen vereist is en ook de toedieningsvorm is veelal niet optimaal voor kinderen. Er is behoefte aan specifiek onderzoek bij en met kinderen en aan betrouwbare gegevens over geneesmiddelkarakteristieken.

Uitgelicht

Onderzoek naar geneesmiddelen bij kinderen

Wetenschappelijk onderzoek naar medicijngebruik bij kinderen is moeilijk in Nederland en wettelijk aan strenge regels gebonden. De consequenties hiervan ondergraven het doel van de wet om kinderen te willen beschermen, vinden emeritus hoogleraar Jaap Doek en kinderarts Maroeska te Loo. 

Lees hier het artikel

Special Praktische Pediatrie Goed gebruik geneesmiddelen bij kinderen

voorkant magazine

In deze speciale editie van Praktische Pediatrie staan 5 artikelen over afgeronde ZonMw-projecten met als thema goed geneesmiddelengebruik bij kinderen. Via een e-learningmodule is elk artikel geaccrediteerd voor 1 punt. Daarnaast worden de belangrijkste elementen van andere succesvolle projecten kort besproken.

Ga hier naar magazine/elearning

Onderzoeksprojecten binnen Kinderen en Geneesmiddelen

Vanuit o.a. het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen worden verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van Kinderen en Geneesmiddelen gefinancierd.

Overzicht onderzoeksprojecten

Actueel

Volg via RSS

12 oktober: Wereldreumadag

Op 12 oktober is het Wereldreumadag. In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een vorm van reuma.

Nieuws

Nieuwe subsidiemogelijkheden binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen

Binnen het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) zijn de subsidierondes Open Ronde 8 en Rediscovery Ronde 3 opengesteld. Om beter tegemoet te komen aan belangrijke vragen op het gebied van het goed gebruik van geneesmiddelen zijn de kaders voor beide rondes uitgebreid. Bij Open Ronde 8 komt financiering beschikbaar voor projecten waarin complexe interventies centraal staan. Bij Rediscovery Ronde 3 betreft de uitbreiding de...

Nieuws

130 miljoen euro voor medicijnonderzoek bij kinderen

Een groot Europees samenwerkingsverband van universiteiten en bedrijven krijgt 130 miljoen euro voor het opzetten van een netwerk voor medicijnonderzoek bij kinderen. Deze samenwerking moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelingen voor kinderen in Europa. 33 academische en 10 industriële partners uit 20 Europese landen gaan hierin samenwerken. Kinderarts Saskia de Wildt van het Radboudumc coördineert de Nederlandse...

Elders gezien

Minister Bruins ontvangt evaluatie 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen

Op 19 december hebben ZonMw directeur Henk Smid en Dick Dees, voorzitter GGG-raad, het evaluatierapport 5 jaar Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) aangeboden aan minister Bruins voor Medische Zorg (VWS). Het GGG-programma is nu vijf jaar onderweg en werkt sinds 2012 aan het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van geneesmiddelen.

Minister Bruins neemt het evaluatierapport in ontvangst van Henk Smid (l) en Dick Dees (r) Foto: Michel Groen
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Esther Suurland

Programmasecretaris Goed Gebruik Geneesmiddelen

Telefoonnummer+31 70 349 53 00
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website