Het Ervaringsdeskundigen Ondersteuningsprogramma kwam voort uit bijeenkomsten met onder andere senior ervaringswerkers, de Vereniging van Ervaringsdeskundigen en uit consultatiesessies op de Dag van de Ervaringsdeskundige in 2018. Daarin werden behoeften en ervaringen van ervaringsdeskundigen duidelijk. Binnen het Ondersteuningsprogramma zijn 2 trajecten in gang gezet.
'Binnen de buitenkant' laat je onder de huid kruipen van psychisch (zeer) kwetsbare mensen die hun balans in het leven terugvonden, dankzij herstelondersteunende zorg. ‘Binnen de buitenkant’ is kosteloos te bestellen.
De resultaten zijn bekend van het onderzoek ‘Verkenning inzet ervaringsdeskundigen’. De inzet van ervaringsdeskundigen werd onderzocht in 300 ZonMw-projecten over verward gedrag en in 36 projecten voor en door ervaringsdeskundigen.
In Enkhuizen gaan ervaringsdeskundigen op huisbezoek bij huurders van Welwonen die kampen met psychiatrische problemen. Door contact van mens tot mens willen ze het isolement van deze bewoners verminderen.
In het hoofdlijnenakkoord GGZ is aandacht voor ervaringsdeskundigen. Er is afgesproken om meer gebruik te maken van ervaringsdeskundigen bij zorg en ondersteuning aan mensen met psychische problemen.
Begin 2019 konden ervaringsdeskundigen subsidie aanvragen voor projecten waarin op kleine schaal in de gemeente, buurt of instelling projectmatig begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan (ex-)ggz-patiënten. 39 projecten zijn gestart.
Als ervaringsdeskundige ondersteunt Denise Melgert (RCO de Hoofdzaak, tevens crisiskaartconsulent) mensen in hun herstelproces, vanuit herkenning én erkenning. 'Juist omdat ik zelf ervaring heb, kan ik mensen soms aanzetten tot het accepteren van hulp.’ Als ervaringsdeskundige doet zij mee in het project De Verbinding.
Wat voor rol spelen ervaringsdeskundigen in de ggz, zowel in de hulpverlening als in het beleid van organisaties? En welke obstakels ervaren zij in hun werk? In een interview vertellen ervaringsdeskundigen Marjolein Bakker (Pameijer) en Russell Cummins (GGZ inGeest) over hun ervaringen.
Binnen de buitenkant laat je onder de huid kruipen van mensen die psychisch (zeer) kwetsbaar zijn. Dankzij herstelondersteunende zorg hebben zij hun eigen balans in het leven gevonden. Het boek beschrijft ook de methodieken die hebben geholpen. Met de uitgave wil ZonMw een lans helpen breken voor deze relatief nieuwe aanpak.
De training Positief bekeken! heeft de Planetree Project Award gewonnen. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt voor merkbaar betere, mensgerichte zorg. In nauwe samenwerking met cliënten van GGzE Centrum autisme ontwikkelde GGzE, gesubsidieerd door ZonMw, de training 'Positief bekeken!'.
Onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid besteden ZonMw, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow, podcasts en publicaties.
Vanuit het programma Beschermd Thuis is de Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid van start gegaan. Het doel is om gemeenten, cliënten- en naastenorganisaties en andere relevante organisaties te ondersteunen als het gaat om de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
Nieuws
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
ZonMw-publicaties
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Bestaanszekerheid - Dit is de basis.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Professionals & onderwijs - Ondersteuning werkveld.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Financiering & organisatie - Slim organiseren.
Tijdens de talkshow nemen experts uit het werkveld een thema onder de loep. Onder meer ervaringsdeskundigen, onderzoekers, zorgprofessionals en bestuurders vertellen over hun bevindingen over inclusie mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Het thema van deze talkshow is Beweging in kwetsbaarheid - Blik op de toekomst.