Het Ervaringsdeskundigen Ondersteuningsprogramma kwam voort uit bijeenkomsten met onder andere senior ervaringswerkers, de Vereniging van Ervaringsdeskundigen en uit consultatiesessies op de Dag van de Ervaringsdeskundige in 2018. Daarin werden behoeften en ervaringen van ervaringsdeskundigen duidelijk. Binnen het Ondersteuningsprogramma zijn 2 trajecten in gang gezet.
Binnen het Ervaringsdeskundigen Ondersteuningsprogramma zijn opdrachten verleend om het gebruik van collectieve ervaringskennis in de praktijk te verbeteren.
'Binnen de buitenkant' laat je onder de huid kruipen van psychisch (zeer) kwetsbare mensen die hun balans in het leven terugvonden, dankzij herstelondersteunende zorg. ‘Binnen de buitenkant’ is nu te bestellen.
De resultaten zijn bekend van het onderzoek ‘Verkenning inzet ervaringsdeskundigen’. De inzet van ervaringsdeskundigen werd onderzocht in 300 ZonMw-projecten over verward gedrag en in 36 projecten voor en door ervaringsdeskundigen.
In Enkhuizen gaan ervaringsdeskundigen op huisbezoek bij huurders van Welwonen die kampen met psychiatrische problemen. Door contact van mens tot mens willen ze het isolement van deze bewoners verminderen.
In het hoofdlijnenakkoord GGZ is aandacht voor ervaringsdeskundigen. Er is afgesproken om meer gebruik te maken van ervaringsdeskundigen bij zorg en ondersteuning aan mensen met psychische problemen.
Begin 2019 konden ervaringsdeskundigen subsidie aanvragen voor projecten waarin op kleine schaal in de gemeente, buurt of instelling projectmatig begeleiding en ondersteuning wordt geboden aan (ex-)ggz-patiënten. 39 projecten zijn gestart.
Als ervaringsdeskundige ondersteunt Denise Melgert (RCO de Hoofdzaak, tevens crisiskaartconsulent) mensen in hun herstelproces, vanuit herkenning én erkenning. 'Juist omdat ik zelf ervaring heb, kan ik mensen soms aanzetten tot het accepteren van hulp.’ Als ervaringsdeskundige doet zij mee in het project De Verbinding.
Wat voor rol spelen ervaringsdeskundigen in de ggz, zowel in de hulpverlening als in het beleid van organisaties? En welke obstakels ervaren zij in hun werk? In een interview vertellen ervaringsdeskundigen Marjolein Bakker (Pameijer) en Russell Cummins (GGZ inGeest) over hun ervaringen.
Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten brengen daar verandering in. Lees wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt. En hoe u als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag kunt met de Welkome Wijk aanpak.
Hoe kan het Actieprogramma Grip op Onbegrip bijdragen aan het versterken van de positie van ervaringsdeskundigen? Met een expertbijeenkomst werd input verzameld om hier richting aan te geven. Bekijk een uitgebreide impressie van de bijeenkomst.
'Het werk van ervaringsdeskundigen is niet in standaardprotocollen te vangen,' zegt Daantje Daniëls, voorzitter van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd). Maar voor verdere professionalisering werkt de vereniging toch aan een kwaliteitssysteem. 'Want we laten ons niet meer afschepen met een VVV-bon.' Voor het ontwikkelen van het kwaliteitssysteem werkt de VvEd samen met onder meer Kenniscentrum Phrenos en Trimbos, in opdracht van ZonMw.
Een beroepscode, een klachtenregeling, een landelijk curriculum en een register. De komende 2 jaar werkt een projectgroep hieraan voor het relatief nieuwe vak ‘ervaringsdeskundige’. Jaap van Weeghel, stuurgroeplid, kijkt uit naar professionalisering van deze beroepsgroep.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
ZonMw-publicaties
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.