Versnellers in de geestelijke gezondheidszorg

Aanleiding
De wachttijd voor een behandeling in de ggz (geestelijke gezondheidszorg) is al een tijd langer dan afgesproken. De afspraken over wat redelijke wachttijden in de ggz zijn worden ook wel de Treeknormen genoemd. De lange wachttijden komen door meerdere problemen tegelijkertijd, die allemaal invloed op elkaar hebben. Zo zijn er steeds meer mensen die een behandeling nodig hebben en is er een tekort aan personeel.
Doel
Het doel van het programma is om regio’s waar ggz-cliënten gemiddeld het langst op hun intake en
behandeling moeten wachten te faciliteren in het aanstellen van een onafhankelijke versneller die helpt om de toegankelijkheid van de ggz zo optimaal mogelijk te maken waardoor wachttijden, waar dat kan, kunnen worden bekort. De aangestelde, onafhankelijke versneller zal een duidelijke en positieve rol vervullen bij het samenwerken, de opzet en uitvoering van het projectplan binnen het programma. De regio’s dragen daarnaast samen met relevante stakeholders bij aan een lokaal gebaseerde nationale aanpak ten behoeve van de wachttijden binnen de ggz. Hiermee draagt het programma bij aan het verbeteren van de regionale samenwerking waarbij in een experimentele setting een tijdelijk impuls wordt gegeven om een duurzame aanpak te bewerkstelligen.
Samenwerking
Stuurgroep wachttijden ggz
Het ministerie van VWS heeft een Stuurgroep toegankelijkheid en wachttijden GGZ gevraagd om advies te geven over mogelijke oplossingen voor de lange wachttijden. Zij hebben meerdere acties vastgesteld om de wachttijden binnen de Treeknormen te brengen.
1 van die acties is het inzetten van versnellers. In 2021 zijn al eerder versnellers ingezet in een aantal regio’s (lees over de ervaring van 2 van die regio's). Na een evaluatie bleek dat de inzet van regionale versnellers een positieve uitwerking heeft. Daarom heeft het ministerie van VWS aangegeven de inzet van een versneller voort te willen zetten. En het mogelijk te maken om in meerdere regio’s te starten met een versneller.
Artikelen
-
Versnellers helpen wachtlijsten weg te werken in de ggz
Hoe kan de inzet van versnellers helpen om de wachtlijsten in de ggz...
Programmaspecifieke informatie
Opzet programma
Dit ZonMw-programma staat volledig in het teken van het inzetten van versnellers om een samenwerkingsverband in een regio op te zetten of voort te zetten. De versneller is er om de samenwerking in de regio te verbeteren. Daarnaast is een versneller betrokken bij de uitvoering van plannen die daarmee te maken hebben.
Het programma wordt uitgevoerd in de periode van 2022-2024. Subsidierondes worden regelmatig opengesteld, zodat ook regio’s die bij de start van het programma nog geen subsidieaanvraag konden indien, dit later alsnog kunnen doen.
Evaluatie
Tijdens de looptijd van het programma wordt een evaluatie gestart om te kijken of de doelen worden behaald en hoe de opgedane kennis het beste kan worden toegepast. De evaluatie zal worden uitgevoerd door een onafhankelijke partij.
Commissie
De programmacommissie voor Versnellers in de geestelijke gezondheidszorg bestaat uit de volgende personen:
Voorzitter
- Drs. S. (Sjef) van Gennip
Leden
- Drs. S. (Sascha) Baggerman
- Drs. S. (Sybren) Bangma
- A. (Aukje) Eggenhuizen
- Dr. R. (Richard) Starmans
- M.S. (Marieke) Vonk, MSc
- Dr. P. (Patricia) van Wijngaarden
Waarnemer
- M.J.A. (Merel) van Doorn
Meer over het thema mentale gezondheid
Het thema wachttijden in de ggz raakt ook veel andere ZonMw-programma’s op het gebied van mentale gezondheid. Wilt u weten wat ZonMw nog meer doet? Lees hier alles over onderzoek naar mentale gezondheid.