Stimulans voor effectieve en kansrijke interventies voor mentale gezondheid

De afgelopen maanden heeft ZonMw in totaal 32 projecten gehonoreerd, die aan de slag gaan met de implementatie, borging en opschaling van effectieve en kansrijke interventies over mentale gezondheid en de kennisuitwisseling hierover.

Hiermee werken we aan de kennisinfrastructuur voor mentale gezondheid in Nederland via een landelijk dekkend kennisnetwerk, implementatieonderzoek en praktijkgerichte implementatie-impulsen.

Kennisinfrastructuur 

Een van de projecten gaat aan de slag met het inrichten van een duurzaam landelijk dekkend kennisnetwerk over mentale gezondheid. In dit kennisnetwerk worden de geleerde lessen uitgewisseld, waarop in andere regio’s kan worden voortgebouwd. Het kennisnetwerk brengt kennisorganisaties samen die hun eigen expertise inbrengen, onder een centrale regie. Op deze wijze bouwt het kennisnetwerk aan een landelijke kennisinfrastructuur op het gebied van mentale gezondheid. Alle onderzoeksprojecten en impulsen participeren in het kennisnetwerk. 

Lees meer over het project Naar een landelijk dekkend Kennisnetwerk mentale gezondheid 

Implementatieonderzoeken

In 2024 zijn 4  implementatie-onderzoeken naar interventies voor mentale gezondheid gestart. Het doel van deze projecten is om kennis, kansen en knelpunten over inbedding, implementatie, borging en opschaling van de interventies in kaart te brengen. Dit gebeurt via de Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid en de Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd. Zo kunnen de interventies worden geïmplementeerden kan tegelijk samen met een kennisinstelling actiegericht worden geleerd. De projecten sluiten aan bij het kennisnetwerk. 3 van deze projecten richten zich op de mentale gezondheid van jongeren. Eén project richt zich op stevig ouderschap. 

Implementatie-impulsen

15 GGD’en en 12  interventie-eigenaren hebben een impuls gekregen voor de implementatie, borging en opschaling van effectieve en kansrijke interventies en maatregelen gericht op mentale gezondheid en de kennisuitwisseling hierover. Dit doen ze samen met gemeenten. Ook deze projecten hakenaan op het kennisnetwerk, waarmee wordt gebouwd aan de landelijke kennisinfrastructuur voor mentale gezondheid. 

Preventieprogramma

Het Preventieprogramma is een doorlopend programma. In elke nieuwe periode bouwen we voort op datgene wat in de vorige periode al is gestart of de resultaten daarvan. In de periode 2023-2026 ontwikkelen we nieuwe kennis en zetten we in op de implementatie en toegankelijkheid van bestaande kennis.

Kennisbenutting en implementatie

Vanuit de programmalijn Kennisbenutting en implementatie vergroten we de impact van kennis in de preventiepraktijk. Het gaat hierbij om het gebruik en de implementatie van bestaande aanpakken en (bewezen effectieve) interventies. Naast het stimuleren dat kennis in de praktijk wordt benut, wordt ook onderzoek gestimuleerd naar welke implementatiestrategieën wanneer en in welke context werken.