Deze projecten versterken preventie in de eerste lijn

Als er gezondheidsklachten zijn, is de huisartsenpraktijk meestal het eerste aanspreekpunt. Huisartsen willen met patiënten wel het gesprek aangaan over leefstijl, maar dat lukt niet altijd. Er is niet genoeg tijd, of men weet niet hoe je leefstijl bespreekbaar maakt of het aanbod in de wijk is onvoldoende bekend om naar toe te verwijzen.
De leefstijladvisering kan verbeteren door meer en betere verbinding te leggen tussen eerstelijnszorg, publieke gezondheidszorg en sociaal domein. Daarom gaan nu de volgende projecten (uiterlijk in september 2023) van start:
- Leefstijlondersteuning op recept. Actieonderzoek naar verduurzamen en versterken van de samenwerking tussen het medische en het sociale domein om de leefstijlinterventie ‘Slimmer’ effectiever te maken voor patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en lage SES in de gemeenten Gorinchem en Molenlanden.
Projectleider: Karin van Bemmel (Verwey-Jonker Instituut)
In samenwerking met zorgprofessionals en gemeenten wordt onderzocht hoe het leefstijlprogramma ‘SLIMMER’ passender kan worden voor patiënten met een lage sociaal economische status.
- Implementatie Wijkleefstijlnetwerk Leidsche Rijn Gezond: samen kom je verder
Projectleider: Rixt Zuidema (Hogeschool Utrecht)
Het opzetten en doorontwikkelen van een wijkleefstijlnetwerk vanuit het samenwerkingsverband De Gezonde Wijkalliantie Leidsche Rijn.
- Het Leefstijl-Lokaal; Het ‘hoofdkwartier leefstijl’ in de regio West-Brabant, bruggenbouwer tussen de domeinen en de nieuwe drijvende kracht achter samenwerkingen wanneer het over gezondheid gaat.
Projectleider: Rick Gommers (Zorggroep Het Huisartsenteam)
Het opzetten van een (digitaal) Leefstijl-Lokaal in de regio West-Brabant, dat begeleiding coördineert en fungeert als leefstijlkenniscentrum.
- Empoweren van gezondheidsnetwerken om doelen te bereiken die leiden tot een betere kansen op gezondheid van mensen met een lage SES.
Projectleider: Stephanie van Emmerik (HUS)
Het interventieaanbod van zorg en welzijn rondom de eerstelijn in de buurt toegankelijker maken voor mensen met een lage sociaal economische status en/of mensen met lage gezondheidsvaardigheden en hun verwijzers.
- Versterken van leefstijladvisering binnen de zorggroep Nijmegen en omstreken (NEO)
Projectleider: Pim Assendelft (Radboudumc/ELG)
In co-creatie met alle stakeholders een manier van werken ontwikkelen ter versterking van de leefstijladvisering en deze manier van werken implementeren bij zo veel mogelijk huisartsenpraktijken in Nijmegen en omstreken.
- Werken aan de GLI: doorontwikkeling en evaluatie van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor werkenden
Projectleider: Robin Lok (Zorgorganisatie Eerste Lijn)
Dit project zorgt voor doorontwikkeling van de GLI naar een passende GLI-vorm die de knelpunten wegneemt die werkenden ervaren bij deelname aan de GLI en beter aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van werkenden.
- Van weten naar doen: op weg naar een werkzame preventie in de eerste lijn
Projectleider: Susanne Boers (Amarant Huisartsen)
Het opleveren van kennis over hoe leefstijl past in het leven van mensen en in het werk van huisartsen in Kampen door middel van Antropologisch onderzoek en groepsbijeenkomsten.
De gehonoreerde projecten sluiten aan bij de afspraken in het Integraal Zorgakkoord om meer in te zetten op gezondheid en welzijn door middel van (wijkgerichte) preventie en ondersteuning. Zodat mensen zo gezond en vitaal mogelijk zijn en zorgvragen worden voorkomen of minder zwaar worden. Gemeenten vervullen hierin een essentiële rol. Daarom is in ieder project één of meer gemeente(n) betrokken.
Preventie in de eerstelijnszorg
De huisartsenpraktijk is meestal het eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. De oorzaak van veel zorgvragen ligt bij een ongezonde leefstijl of bij problemen op sociaal en maatschappelijk vlak. Daarom investeren we in kennis voor professionals in de eerstelijnszorg. Bijvoorbeeld om een preventief aanbod eerstelijnszorg te ontwikkelen of de samenwerking met publieke gezondheidszorg en sociaal domein te verbeteren.
Kennisbenutting en implementatie
Deze projecten zijn gehonoreerd binnen de programmalijn Kennisbenutting en Implementatie. Met deze programmalijn stimuleren we dat de kennis, voortkomend uit eerdere preventieprogramma’s, wordt gebruikt en geïmplementeerd in de praktijk. Op het gebied van preventie is deze praktijk heel divers; professionals vanuit verschillende expertises werken samen aan de gezondheid van burgers.
Gerelateerde onderwerpen
Op de hoogte blijven?
- Meld u aan voor de nieuwsbrief Preventie
- Volg ons op LinkedIn via ZonMw: Preventie