Zo benutten we resultaten en opbrengsten beter in de praktijk

Projectleiders en samenwerkingspartners vertellen over hun implementatieaanpak en -strategie om de opbrengsten uit het Preventieprogramma (beter) te benutten in de (zorg)praktijk. Wat zijn dé succesfactoren en welke tips geven ze voor samenwerking?
Afbeelding

Scholen begeleiden naar duurzame Gezonde School aanpak

De Gezonde School-aanpak helpt scholen om te werken aan een gezonde leefstijl. De Gezonde School-adviseurs ondersteunen hierbij en hebben nu ook meer oog voor de context; voor de wensen, behoeften en mogelijkheden van de school.
Afbeelding
Leer te durven

Interventie ‘Leer te durven!’ leert kinderen om te gaan met angst’

Bang om naar school te gaan, om te gaan slapen? De groepsinterventie ‘Leer te durven!’ helpt kinderen beter om te gaan met angst om zo angststoornissen te voorkomen. Om de bekendheid te vergroten is een train-de-trainer ontwikkeld.
Afbeelding

Lesmateriaal implementeren door aan te sluiten bij het curriculum

Professionals in onderwijs hebben veel aanbod. Hoe zorg je er dan voor dat méér vmbo-scholen deze lesmethode ‘Krachtvoer’ gebruiken, over gezonde voeding?
Afbeelding

Samen succesvol stoppen met roken

Rokers succesvol helpen om te stoppen met roken: hoe doe je dat? In een leernetwerk in Den Haag (stadsdeel Escamp) is eerder opgedane kennis uit onderzoek verzameld en wordt nu samengewerkt om deze kennis in de praktijk te benutten en verrijken.
Afbeelding

Hoe blijf je samenwerken, ook als de subsidie stopt?

Hoe stimuleer je duurzame samenwerking in een complex verband als een consortium? 'Kies slim voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling', vertelt Els de Maeijer, expert in duurzame samenwerking.
Afbeelding

Een interventie succesvol implementeren doe je zo!

Hoe zorg je ervoor dat je leefstijlinterventie succesvol is in de praktijk? Implementatiespecialist en commissielid Femke van Nassau gaf hierover een reeks masterclasses. Wat zijn haar gouden tips?
Afbeelding

Leefstijlverandering bij licht verstandelijke beperking

MEE Samen zet de implementatie-impuls in om een gezonde leefstijl te bevorderen bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Samen met consulenten en ervaringsdeskundigen ontwikkelen ze de vereenvoudigde Positieve Gezondheids-tool.
Afbeelding

Sombere jongeren beter geholpen met Blended Grip op je Dip

1 op de 5 jongeren kampt met somberheidsklachten. Door de coronacrisis neemt dit toe. Deventer helpt deze jongeren met een online zelfhulpcursus i.c.m. gesprekken met een POH-GGZ.
Afbeelding

Samen Sportief in Beweging zet in op gezonde leefstijl

Deze gecombineerde leefstijlinterventie is opgenomen in de basisverzekering. Dankzij de implementatie-impuls konden ze alle noodzakelijke stappen doorlopen. Nu is het tijd voor opschaling.
Afbeelding

Gezond en bevlogen (blijven) werken in het ziekenhuis

Afdeling neurochirurgie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werkt door middel van de Werk als Waarde gespreksmethodiek met succes aan duurzame inzetbaarheid in de zorg.
Afbeelding

Mantelzorgvriendelijk beleid voor zorgmedewerkers

Beleid- en praktijkpartners, onderzoekers en intermediaire organisaties in Limburg werken samen om mantelzorgvriendelijk beleid in zorgorganisaties te implementeren en borgen.
Afbeelding

Fietsmaatjes vergroten de wereld van mensen met een beperking

Fietsmaatjes NL wil dat meer regio's de aanpak omarmen. Om de landelijke implementatie een succes te laten zijn, werken ze samen met het Mulier Instituut, Movisie en de Hogeschool Leiden.
Afbeelding

Goedkoop, gezond eten voor iedereen met een krappe beurs

Onderzoeker Kathelijne Bessems, beleidsmedewerker Evelyne Linssen en diëtist Marion Lomme zijn de drijvende kracht achter de interventie. Hoe bereiken ze mensen met een krappe beurs?
Afbeelding

Onderwijs brengt kennis over preventie naar de praktijk

Onderwijs is een belangrijk middel om kennis van preventie meer te laten landen in de praktijk. Commissielid Hans Roskam beoordeelde aanvragen van 2 subsidierondes gericht op vernieuwing en samenwerking in het onderwijs.
Afbeelding
Ivo Smeele

'Met implementatie brengen we preventie verder'

Huisarts dr. Ivo Smeele is voorzitter van de programmalijn Kennisbenutting en Implementatie (Preventieprogramma). ‘Succesvolle implementatie is een kwestie van lange adem.’

Kennisbenutting en Implementatie

Deze projecten zijn gehonoreerd binnen de programmalijn Kennisbenutting en Implementatie. Met deze programmalijn stimuleren we dat de kennis, voortkomend uit eerdere preventieprogramma’s, wordt gebruikt en geïmplementeerd in de praktijk. Op het gebied van preventie is deze praktijk heel divers; professionals vanuit verschillende expertises werken samen aan de gezondheid van burgers.

13 samenwerkingsverbanden ontvingen subsidie voor een implementatie-impuls om zinvolle onderzoeksresultaten uit het Preventieprogramma (verder) in de praktijk zetten. En 8 projecten ontvingen subsidie voor implementatie in samenwerking om kennis uit al afgeronde projecten te bundelen en te verrijken.

Contact

Pauline Mourits

Senior programmamanager
implementatiepreventie [at] zonmw.nl

Op de hoogte blijven?