12 samenwerkingsverbanden geven implementatie-impuls aan praktijkrelevante resultaten

Kennisbenutting blokjes
Dit voorjaar starten 12 samenwerkingsverbanden met het (verder) in de praktijk zetten van zinvolle onderzoeksresultaten uit het Preventieprogramma. Dit programma heeft de afgelopen jaren veel mooie onderzoeksresultaten opgebracht. Om de resultaten en opbrengsten (beter) te benutten in de (zorg)praktijk, geven we nu een implementatie-impuls aan 12 projecten. De samenwerkingsverbanden bestaan uit onderzoek- en praktijk- en/of zorgorganisaties.

De projecten zijn gehonoreerd binnen de ronde Implementatie-impulsen van de programmalijn Kennisbenutting en Implementatie van het Preventieprogramma 2019-2022 ‘Integraal en met kennis aan de slag’. U vindt de projecten onderstaand. Reeds afgeronde projecten vormen de basis voor deze nieuwe projecten. De implementatie-impuls zorgt voor betere benutting in de praktijk.

Bewegen

Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. Toch bewegen veel mensen te weinig. Met name voor bepaalde doelgroepen is een gezonde mate van beweging niet vanzelfsprekend. De volgende implementatie-impulsen richten zich op projecten die al resultaten hebben geboekt op het stimuleren van beweging bij bepaalde (kwetsbare) doelgroepen, maar nog extra aandacht op het gebied van implementatie nodig hebben.

  • Implementatie-Impuls Fietsmaatjes. Fietsmaatjes is gericht op mensen met een beperking op het gebied van beweging, zicht, gehoor of cognitie. Het doel is naast meer bewegen ook vaker buiten zijn en sociale contacten opdoen. In dit project wordt gewerkt aan verdere kwaliteitsverbetering, een groter bereik en verdere opschaling van de interventie in Nederland.
  • Implementatie vernieuwde werkwijze interventie Bewegen op recept. Met de interventie bewegen op recept worden patiënten die zich met een leefstijlgerelateerde klacht melden bij de huisarts, praktijkondersteuner of fysiotherapeut doorverwezen naar beweegactiviteiten die worden georganiseerd door sportprofessionals in de wijk. Beoogde opbrengsten van het project zijn een betere samenwerking tussen zorg- en sportprofessionals, betere doorstroom in het doorverwijsproces en een groter bereik van de doelgroep.
  • Beweegcoach+. De interventie Beweegcoach+ heeft als doel om beweging te stimuleren bij mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Met deze impuls wordt Beweegcoach+ geïmplementeerd in de gemeente, waardoor ook deze moeilijk bereikbare doelgroep bereikt kan worden.

Voeding

Gezonde voeding is van belang voor een gezond gewicht en een goede gezondheid. Binnen het Preventieprogramma zijn onder andere interventies ontwikkeld voor jongeren. Jong geleerd is immers dikwijls oud gedaan. Daarnaast zijn voor mensen met een lage sociaaleconomische status en lage gezondheidsvaardigheden programma’s gemaakt, omdat zij relatief vaak een ongezond voedingspatroon hebben. De volgende projecten geven een impuls aan de implementatie van interventies gericht op het stimuleren van gezonde voeding bij deze groepen.

Bewegen en voeding

De volgende twee projecten geven een impuls aan de implementatie van interventies gericht op het stimuleren van zowel gezonde voeding als beweging.

  • Healthy by Design komt in beweging. De interventie ‘Healthy by Design’ richt op het stimuleren van gezonde voedingskeuzes en beweging bij mbo studenten. Doel van huidige impuls is verdere implementatie van de interventie bij meer mbo-scholen.
  • Samen Sportief in Beweging. Het doel van Samen Sportief in Beweging is het bereiken en behouden van een gezond gewicht door structurele aanpassing van leefstijl. Met behulp van de impuls wordt de interventie op 6 locaties in 6 verschillende gebieden van Rotterdam geïmplementeerd en geëvalueerd. Hierna kunnen eventuele aanpassingen worden doorgevoerd alvorens verder te implementeren in heel Rotterdam.

Psychische gezondheid

In het Preventieprogramma is niet alleen ingezet op gezonde leefstijl, maar ook aan de preventie van psychische aandoeningen. Psychische aandoeningen veroorzaken veel ziektelast. Het is dus van belang dat deze effectief worden aangepakt. De volgende implementatieprojecten zetten hier op in:

Deelname aan bevolkingsonderzoek

13e project gehonoreerde

Later is er ook een 13e project gehonoreerd: In gesprek: gezonde leefstijl voor iedereen.

Programmalijn Kennisbenutting en Implementatie

De programmalijn Kennisbenutting en Implementatie is onderdeel van het Preventieprogramma 2019-2022 'Integraal en met kennis aan de slag'. Met deze programmalijn stimuleren we dat de kennis, voortkomend uit eerdere preventieprogramma’s, wordt gebruikt en geïmplementeerd in de praktijk. Op het gebied van preventie is deze praktijk heel divers; professionals vanuit verschillende expertises werken samen aan de gezondheid van burgers.