ZonMw zet in op het voorkomen van psychische aandoeningen en het bevorderen van de geestelijke gezondheid. Bij de thema's vindt u informatie over lopende projecten en onderzoeksresultaten die hier een bijdrage aan leveren.

Thema's

Uitgelicht

Inclusie van (psychisch) kwetsbare mensen

Van januari tot en met juni 2021 besteden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Dat doen we door middel van een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.

Meer info en aanmelden

Handreiking voor behandeling GHB-verslaving

Om terugval in GHB-gebruik te voorkomen is een systematische behandelstrategie ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een handreiking voor behandeling.

Lees meer in het nieuwsbericht

Implementatie-impuls voor psychische gezondheid

Drie projecten op psychische gezondheid hebben onlangs een implementatie-impuls gekregen. Ze hadden al resultaten geboekt, maar hebben nog extra aandacht nodig op implementatie. Dat kan nu met deze impuls!

Lees meer over de projecten

Afgeronde projecten

Bekijk hier het overzicht van afgeronde projecten op het gebied van preventie van psychische aandoeningen.

Bekijk

Sekse- en genderverschillen

Deze projecten doen aanvullend onderzoek naar sekse- en genderverschillen (op het gebied van psychische aandoeningen) binnen het preventiedomein:

Actueel

Met maandelijkse online talkshows aandacht voor inclusie in samenleving

Onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid besteden ZonMw, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Impuls Werkplaats van januari tot en met juni aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor mensen met een (psychische) kwetsbaarheid. Dat doen ze door middel van een maandelijkse online talkshow, podcasts en publicaties.

Nieuws

Meer aandacht voor mentale gezondheid

De toenemende mentale druk bij jongeren en jongvolwassenen is door de coronacrisis een nog grotere opgave geworden. Ook in andere leeftijdsgroepen zien we meer gevoelens van angst, stress, somberheid en eenzaamheid. De economische terugval, die bepaalde bevolkingsgroepen extra zal raken, zet de mentale gezondheid nog verder onder druk. Betere informatie en kennis over onze mentale gezondheid is hier essentieel. Lees meer in de Volksgezondheid...

Elders gezien

Handreiking ontwikkeld voor behandeling van GHB-verslaving

Patiënten die onder begeleiding stoppen met GBH vallen vaak terug in gebruik. GHB-verslaving is vergelijkbaar met andere verslavingen, met het verschil dat het vaker gaat om een jongere groep met ernstige verslavingsgerelateerde problemen en een zeer hoog terugvalpercentage. Doel van het project ‘Breaking the vicious cycle of GHB use and relapse’ was om een systematische behandelstrategie te ontwikkelen om terugval in GHB gebruik na detoxificatie...

Nieuws

Interventie ‘Grip op je dip’ her-erkend

Met behulp van onze subsidie, is de interventie ‘Grip op je dip’ her-erkend door de onafhankelijke erkenningscommissies van het RIVM. Deze erkenning geldt weer voor vijf jaar.

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Julia van Os

Programmamanager

+31 70 349 52 07
os@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website