ZonMw zet in op het voorkomen van psychische aandoeningen en het bevorderen van de geestelijke gezondheid. Bij de thema's vindt u informatie over lopende projecten en onderzoeksresultaten die hier een bijdrage aan leveren.
In deze kennissynthese en onderzoeksagenda staan kansspelverslaving, gokgerelateerde schade en gokproblematiek centraal. Toekomstig onderzoek moet zich onder meer richten op preventie in de vorm van online en offline interventies.
Dit onderzoek laat zien hoe de functie praktijkondersteuner huisarts GGZ (POH-GGZ) in de dagelijkse praktijk wordt georganiseerd en uitgevoerd, wat de ervaringen ermee zijn, en wat de resultaten zijn van de hulpverlening van de POH-GGZ.
Drie projecten op psychische gezondheid hebben onlangs een implementatie-impuls gekregen. Ze hadden al resultaten geboekt, maar hebben nog extra aandacht nodig op implementatie. Dat kan nu met deze impuls!
Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordingsbijeenkomsten brengen daar verandering in. Lees wat deze bijeenkomsten zo effectief maakt. En hoe u als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag kunt met de Welkome Wijk aanpak.
Vanuit het Verslavingspreventiefonds heeft de Kansspelautoriteit aan ZonMw de opdracht gegeven om kennis over de preventie en behandeling van kansspelverslaving te ontwikkelen en de benutting van deze kennis in de praktijk te stimuleren. Door middel van een onderzoeksprogramma wordt waardevol en onafhankelijk onderzoek naar kansspelverslaving en de preventie daarvan mogelijk gemaakt.
Een betere mentale gezondheid leidt tot gezondheidswinst en kostenbesparing is de conclusie van een onderzoek van Trimbos, RIVM en GGD GHOR. Effectieve interventies en beleidsmaatregelen in de zorg, maar ook thuis, in de wijk, op school en op het werk zijn daarvoor van belang. Lees meer in het nieuwsbericht en de factsheet hierover
Zo’n 20 jongeren die affiniteit hebben met het thema mentale gezondheid gaan actief meedenken over preventiebeleid om de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd te verbeteren. Het Jongerenpanel is een initiatief van de Nationale Jeugdraad (NJR) en het ministerie van VWS.
Elders gezien
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.