Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, is meer klinisch medisch onderzoek nodig naar leefstijlgeneeskunde.

Uitgelicht

Kansen en uitdagingen Leefstijlgeneeskunde

Waar liggen kansen en uitdagingen op het gebied van Leefstijlgeneeskunde? En hoe kunnen we dit verder brengen in de toekomst?

Lees het interview van Lifestyle4health met ZonMw

Leefstijl en behandeling van COVID-19

Wat is er bekend over het effect van leefstijl op de vatbaarheid voor COVID-19 en welke rol spelen leefstijlinterventies in het beloop en herstel?

Lees over de kennisinventarisatie

‘We kunnen gezondheidswinst behalen door leefstijl in een medisch perspectief te plaatsen’

Prof. dr. Gerjan Navis: ‘Voedingswetenschap en geneeskunde kunnen veel meer samenwerken. Samen vormen ze een dreamteam. We zullen moeten bouwen aan een stevige kennisinfrastructuur. Dan kunnen we geïntegreerd leefstijl-management wetenschappelijk langs de meetlat leggen'.

Lees het interview (scroll naar beneden)

Lopend onderzoek naar inzet leefstijlgeneeskunde in curatieve zorg

In 2020 zijn 10 consortiaprojecten gestart met onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Ze zijn gehonoreerd in de ronde Leefstijlgeneeskunde (programmalijn Innovatie, Preventieprogramma 2019-2022).

Lees over de 10 lopende projecten

Carnitine: een veelbelovend supplement bij type 2 diabetes

Dr. Vera Schrauwen-Hinderling: 'Na 90 dagen bleek de suikerhuishouding van spieren en lever sterk verbeterd'.

Lees dit interview over translationeel onderzoek

Vasten-nabootsend dieet tegen type 2 diabetes

Prof. dr. Hanno Pijl: 'Elke dag medicijnen gebruiken? Of iedere maand 5 dagen een speciaal dieet volgen?'

Lees dit interview over translationeel onderzoek

Interessante artikelen over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is basis chronische zorg

Voor de effectiviteit van leefstijlinterventies bij chronische aandoeningen is toenemend bewijs. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing om serieus aan de slag te gaan met leefstijl, aldus huisartsen en gezondheidswetenschappers.

Lees het artikel

Kennissynthese ‘Voeding als behandeling van chronische ziekten’

Deze kennissynthese richt zich op voeding als therapeutische optie, dat wil zeggen: het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen om het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden.

Bekijk de kennissynthese (juni 2017)

Meer aandacht nodig voor leefstijlinterventies in huisartsenpraktijk

De kortetermijneffecten van een preventieprogramma om via huisartsen hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen zijn positief, maar de kosteneffectiviteit op lange termijn blijft uit. Zo blijkt uit de INTEGRATE study.

Lees het nieuwsbericht (website Nivel)

‘Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet. Soms kan het echt’

Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?

Lees het artikel in de Volkskrant

1900 zorgprofessionals: wacht niet op vaccin, maar werk aan gezonde leefstijl

Het kan nog maanden tot jaren duren voordat er een vaccin of geneesmiddel beschikbaar is tegen het coronavirus. Meer dan 1900 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel.

Lees: COVID-19 maakt duidelijk: leefstijl en leefstijlgeneeskunde, juist nu!

Leefstijl als medicijn

Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type2. Het 'medicijn' kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen.

Bekijk het nieuwsbericht

Boek over wetenschappelijk bewijs leefstijl geneeskunde

Er is een bundel verschenen van verschillende auteurs die wetenschappelijk bewijs aandragen voor het nut van leefstijlgeneeskunde. De publicatie 'Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde'is een initiatief van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health)

Lees meer

Over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is onderdeel van onze programmalijn Innovatie. Hiermee maken we onderzoek mogelijk naar de (kosten) effectiviteit van leefstijlgeneeskunde. Ook zorgen we voor inzicht in de randvoorwaarden en succesfactoren voor een succesvolle implementatie van leefstijlgeneeskunde; inclusief gedragsverandering bij (zorg)professionals.

Meer informatie

Misschien zijn de paginas Preventie in de zorg, Leefstijl en Gecombineerde leefstijlinterventie ook interessant voor u.

Contact

Wilke van Ansem

Senior programmamanager

+31 70 34 95 164
Ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website