Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, is meer klinisch medisch onderzoek nodig naar leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg.

Uitgelicht

Leefstijlloket in het ziekenhuis

Leefstijlbegeleiding in het ziekenhuis inbedden in de zorg voor patiënten met een leefstijl gerelateerde ziekte, daar gaat het om in dit loket. De effectiviteit en de kosteneffectiviteit van dit loket in het ziekenhuis wordt onderzocht.

Projectleider Judith Jelsma vertelt

Aanpak op leefstijl om voormalig kankerpatiënten te helpen bij herstel

Huisartsenpraktijken testen een blended care aanpak op leefstijlgedragingen van kankerpatiënten die werken aan hun herstel. Lilian Lechner vertelt over haar project: Kanker NazorgWijzer in de huisartsenpraktijk.

Lees het interview

Deze projecten lopen binnen het Preventieprogramma

Welke leefstijlinterventies zijn geschikt om curatief in te zetten bij welke (chronische) aandoeningen? En bij welke patiënten kan leefstijlgeneeskunde succesvol zijn? Tien consortia doen op dit moment onderzoek en zorgen voor beter inzicht.

Lees over deze 10 lopende consortiaprojecten leefstijlgeneeskunde

Kansen en uitdagingen Leefstijlgeneeskunde

Lifestyle4Health vroeg ons waar kansen en uitdagingen liggen op het gebied van Leefstijlgeneeskunde en hoe we dit verder kunnen brengen in de toekomst. Hoe kijkt ZonMw aan tegen leefstijlgeneeskunde en welke plaats zou het moeten innemen in de nabije toekomst?

Lees het interview met Wilke van Ansem en Fleur Boulogne (ZonMw)

Hoe belangrijk is een gezonde leefstijl in de strijd tegen corona?

Er komt steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl in relatie tot COVID-19. Zo blijkt overgewicht een rol te spelen in het beloop van COVID-19. Lifestyle4Health deed met een aantal partners een kennisinventarisatie. In september 2022 opent een subsidieoproep voor vervolgonderzoek.

Bekijk de kennisinventarisatie (i.h.k.v. ons COVID-19 programma)

Gezondheidswinst behalen door leefstijl in een medisch perspectief te plaatsen

'Als je systematisch meet wat een patiënt aan voedingsstoffen binnenkrijgt, zie je wat er nog te winnen is. Voedingswetenschap en geneeskunde kunnen meer samenwerken. Met een stevige kennisinfrastructuur kunnen we geïntegreerd leefstijl-management wetenschappelijk langs de meetlat leggen'.

Lees het interview met prof. dr. Gerjan Navis (scroll naar beneden)

Kennissynthese over voeding als therapeutische optie

Kennissynthese (2017) over het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen om het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden.

Bekijk de kennissynthese

Interessante artikelen over leefstijlgeneeskunde

Gedragswetenschappers roepen op tot actie

'Zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid op het gebied van leefstijl. Alleen dan halen we ons doel van een duurzaam gezonder Nederland'

Lees verder op Lifestyle4health

Leefstijlgeneeskunde is basis chronische zorg

Voor de effectiviteit van leefstijlinterventies bij chronische aandoeningen is toenemend bewijs. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing om serieus aan de slag te gaan met leefstijl, aldus huisartsen en gezondheidswetenschappers.

Lees het artikel

Meer aandacht nodig voor leefstijlinterventies in huisartsenpraktijk

De kortetermijneffecten van een preventieprogramma om via huisartsen hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen zijn positief, maar de kosteneffectiviteit op lange termijn blijft uit. Zo blijkt uit de INTEGRATE study.

Lees het nieuwsbericht (website Nivel)

‘Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet. Soms kan het echt’

Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?

Lees het artikel in de Volkskrant

Wacht niet op vaccin, maar werk aan gezonde leefstijl

Meer dan 1900 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel bij COVID-19.

Lees meer

Boek over wetenschappelijk bewijs leefstijl geneeskunde

In deze bundel dragen verschillende auteurs wetenschappelijk bewijs aan voor het nut van leefstijlgeneeskunde. De publicatie is een initiatief van Lifestyle4Health.

Lees meer

Over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is onderdeel van onze programmalijn Innovatie. Hiermee maken we onderzoek mogelijk naar de (kosten) effectiviteit van leefstijlgeneeskunde. Ook zorgen we voor inzicht in de randvoorwaarden en succesfactoren voor een succesvolle implementatie van leefstijlgeneeskunde; inclusief gedragsverandering bij (zorg)professionals.

Meer informatie

Misschien zijn de paginas Preventie in de zorg, Leefstijl en Gecombineerde leefstijlinterventie ook interessant voor u.

Contact

Wilke van Ansem

Senior programmamanager

+31 70 34 95 164
Ansem@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website