Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, is meer klinisch medisch onderzoek nodig naar leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg.

Uitgelicht

Minister Kuipers geeft startsein voor Coalitie Leefstijl in de Zorg

Op woensdag 29 maart gaf de minister het startsein. In de Coalitie Leefstijl in de Zorg slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg. In 2025 moet leefstijl integraal onderdeel zijn van de reguliere zorg, zodat leefstijlinterventies effectief ingezet kunnen worden ter voorkoming en behandeling van gezondheidsklachten, aandoeningen en ziekten.

Lees over de Coalitie Leefstijl in de Zorg

Coalitie Leefstijl in de Zorg

De Coalitie Leefstijl in de Zorg wil door implementatie van leefstijl in de zorg gezondheidswinst behalen. De coalitie bestaat uit partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg. ZonMw is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van een meerjarig subsidieprogramma.

Lees meer over de Coalitie Leefstijl in de Zorg

Subsidieoproep voor onderzoek naar leefstijl in de zorg

Leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan herstel en het verminderen van klachten tijdens ziekte. Daarom stellen ZonMw, de SGF en Health~Holland een subsidieoproep open gericht op onderzoek naar leefstijl in de zorg. Indienen kan tot 20 juni (14:00 uur). Op 11 april kunt u uw vragen stellen tijdens onze bijeenkomst.

Meer over de oproep en informatiebijeenkomst Leefstijl in de zorg

Inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg

Deze projectleiders zetten een gezonde leefstijl in om patiënten gezond te houden en de kans op chronische aandoeningen te verkleinen. Eigenlijk zetten ze leefstijl in als ‘medicijn’. Hoe pakken ze dit aan? In deze reeks vertellen de projectleiders je er alles over.

Lees de interviews met de projectleiders

Kansen en uitdagingen Leefstijlgeneeskunde

Lifestyle4Health vroeg ons waar kansen en uitdagingen liggen op het gebied van Leefstijlgeneeskunde en hoe we dit verder kunnen brengen in de toekomst. Hoe kijkt ZonMw aan tegen leefstijlgeneeskunde en welke plaats zou het moeten innemen in de nabije toekomst?

Lees het interview met Wilke van Ansem en Fleur Boulogne (ZonMw)

Hoe belangrijk is een gezonde leefstijl in de strijd tegen corona?

Er komt steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl in relatie tot COVID-19. Zo blijkt overgewicht een rol te spelen in het beloop van COVID-19. Lifestyle4Health deed met een aantal partners een kennisinventarisatie. In september 2022 opent een subsidieoproep voor vervolgonderzoek.

Bekijk de kennisinventarisatie (i.h.k.v. ons COVID-19 programma)

Gezondheidswinst behalen door leefstijl in een medisch perspectief te plaatsen

'Als je systematisch meet wat een patiënt aan voedingsstoffen binnenkrijgt, zie je wat er nog te winnen is. Voedingswetenschap en geneeskunde kunnen meer samenwerken. Met een stevige kennisinfrastructuur kunnen we geïntegreerd leefstijl-management wetenschappelijk langs de meetlat leggen'.

Lees het interview met prof. dr. Gerjan Navis (scroll naar beneden)

Kennissynthese over voeding als therapeutische optie

Kennissynthese (2017) over het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen om het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden.

Bekijk de kennissynthese

Interessante artikelen over leefstijlgeneeskunde

Gedragswetenschappers roepen op tot actie

'Zet primair gedragsexpertise in bij de ontwikkeling en implementatie van interventies en beleid op het gebied van leefstijl. Alleen dan halen we ons doel van een duurzaam gezonder Nederland'

Lees verder op Lifestyle4health

Leefstijlgeneeskunde is basis chronische zorg

Voor de effectiviteit van leefstijlinterventies bij chronische aandoeningen is toenemend bewijs. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing om serieus aan de slag te gaan met leefstijl, aldus huisartsen en gezondheidswetenschappers.

Lees het artikel

Meer aandacht nodig voor leefstijlinterventies in huisartsenpraktijk

De kortetermijneffecten van een preventieprogramma om via huisartsen hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen zijn positief, maar de kosteneffectiviteit op lange termijn blijft uit. Zo blijkt uit de INTEGRATE study.

Lees het nieuwsbericht (website Nivel)

‘Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet. Soms kan het echt’

Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?

Lees het artikel in de Volkskrant

Wacht niet op vaccin, maar werk aan gezonde leefstijl

Meer dan 1900 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel bij COVID-19.

Lees meer

Boek over wetenschappelijk bewijs leefstijl geneeskunde

In deze bundel dragen verschillende auteurs wetenschappelijk bewijs aan voor het nut van leefstijlgeneeskunde. De publicatie is een initiatief van Lifestyle4Health.

Lees meer

Over leefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde is onderdeel van onze programmalijn Innovatie. Hiermee maken we onderzoek mogelijk naar de (kosten) effectiviteit van leefstijlgeneeskunde. Ook zorgen we voor inzicht in de randvoorwaarden en succesfactoren voor een succesvolle implementatie van leefstijlgeneeskunde; inclusief gedragsverandering bij (zorg)professionals.

Meer informatie

Misschien zijn de paginas Preventie in de zorg, Leefstijl en Gecombineerde leefstijlinterventie ook interessant voor u.

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website