
Wilke van Ansem
Senior programmamanager
Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, is meer klinisch medisch onderzoek nodig naar leefstijlgeneeskunde.
Voor de effectiviteit van leefstijlinterventies bij chronische aandoeningen is toenemend bewijs. Er is voldoende wetenschappelijke onderbouwing om serieus aan de slag te gaan met leefstijl, aldus huisartsen en gezondheidswetenschappers.
Lees het artikel in Huisarts en WetenschapWelke leefstijlinterventies zijn geschikt om curatief in te zetten bij welke aandoeningen? En bij welke patiënten kan leefstijlgeneeskunde succesvol zijn? Negen consortia starten met onderzoek en zorgen voor beter inzicht.
Lees meer over deze projectenDeze kennissynthese richt zich op voeding als therapeutische optie, dat wil zeggen: het specifiek inzetten van voedingsmaatregelen om het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden.
Bekijk de kennissynthese (juni 2017)De kortetermijneffecten van een preventieprogramma om via huisartsen hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen zijn positief, maar de kosteneffectiviteit op lange termijn blijft uit. Zo blijkt uit de INTEGRATE study.
Lees het nieuwsbericht (website Nivel)Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?
Lees het artikel in de Volkskrant (juni 2020)Het kan nog maanden tot jaren duren voordat er een vaccin of geneesmiddel beschikbaar is tegen het coronavirus. Meer dan 1900 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel.
Lees: COVID-19 maakt duidelijk: leefstijl en leefstijlgeneeskunde, juist nu!Onze subsidieoproep is reeds gesloten. Binnenkort leest u hier welke projecten zijn gehonoreerd. Bent u benieuwd naar de oproep?
Lees de subsidieoproep (al gesloten)Naast de toepassing in preventie van aandoeningen, wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook effectief is als medicijn tegen sommige ziekten zoals diabetes type2. Het 'medicijn' kan bijvoorbeeld zijn: het aanpassen van een eetpatroon of in beweging komen.
Bekijk het nieuwsberichtEr is een bundel verschenen van verschillendeaueurs die wetenschappelijk bewijs aandragen voor het nut van leefstijlgeneeskunde. De publicatie 'Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde'is een initiatief van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health)
Lees meerStaatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) investeert extra in onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Hij verhoogt ons budget op dit terrein van 1 miljoen euro naar 5 miljoen euro.
Lees het nieuwsbericht van VWSDe subsidieoproep Leefstijlgeneeskunde is onderdeel van onze programmalijn Innovatie. Hiermee maken we onderzoek mogelijk naar de (kosten) effectiviteit van leefstijlgeneeskunde. Ook zorgen we voor inzicht in de randvoorwaarden en succesfactoren voor een succesvolle implementatie van leefstijlgeneeskunde; inclusief gedragsverandering bij (zorg)professionals.
Misschien is de pagina Leefstijl ook interessant voor u.
Senior programmamanager