Wat zijn de effecten van corona op leefstijl en op het ontstaan van ziekten?

Leefstijl speelt een belangrijke rol bij corona: personen met overgewicht, fysiek inactieve personen en rokers worden vaker in het ziekenhuis opgenomen en komen vaker te overlijden. Radboud UMC en Amsterdam UMC bundelen nu hun expertise op het gebied van COVID-19 en leefstijl en werken samen in een nieuw project. Ze onderzoeken de lange termijn effecten van COVID-19 op leefstijl én op het ontstaan van leefstijl gerelateerde ziekten.

Onderzoek naar corona en leefstijl

Deze onderzoeksvragen staan centraal in het project:

  • Wat zijn de lange-termijn effecten van COVID-19 op leefstijl?
  • Wat zijn de effecten van COVID-19 op het ontstaan van leefstijl gerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten?
  • Is er een ‘teachable moment’ om leefstijlaanpassingen te maken, bijvoorbeeld bij opname in het ziekenhuis na een COVID-19 infectie of bij blijvende klachten ten gevolge van COVID-19?

Om deze vragen te beantwoorden, maakt het project gebruik van het leefstijlloket in het ziekenhuis. Vanuit dit loket worden de patiënten doorverwezen naar leefstijlaanbieders in de regio.

Voor patiënten met (blijvende klachten van) COVID-19 is de verwachting dat een leefstijlinterventie zorgt voor meer kwaliteit van leven en een verbetering van het risicoprofiel. Dit zorgt uiteindelijk voor een lager risico op ziekenhuisopname na een hernieuwde COVID-19 infectie en andere chronische ziektes.

LOFIT en PRO-FIT bundelen hun krachten

In dit nieuwe project bundelen twee al lopende projecten (op het gebied van leefstijlgeneeskunde) hun krachten: LOFIT en PRO-FIT.

LOFIT

Het project LOFIT wil leefstijlbegeleiding in het ziekenhuis inbedden in de zorg voor patiënten met een leefstijl gerelateerde ziekte. In het leefstijlloket gaat de leefstijlmakelaar in gesprek met patiënten met een leefstijl gerelateerde ziekte, die onder behandeling zijn van het ziekenhuis. Het loket vormt een brug tussen patiënt, ziekenhuis en de mogelijkheden voor een gezonde leefstijl in de directe woonomgeving van de patiënt.

PRO-FIT

Bij een stabiele vernauwing in de kransslagader behandelen cardiologen hun patiënten met een chirurgische ingreep en medicijnen. Soms kan een leefstijlinterventie ook een goede eerste behandeloptie zijn. Het PRO-FIT project onderzoekt of je in sommige gevallen met een leefstijlinterventie een vergelijkbaar effect kan behalen als met een operatie.

Over COVID-19

Dit nieuwe project wordt gefinancierd vanuit het COVID-19 programma. Het deelprogramma Behandeling, diagnostiek en vaccinatie zet in op het ontwikkelen van praktijkgerichte kennis en het gebruik daarvan en draagt daarmee bij aan het voorkomen van COVID-19 en het bevorderen van optimale zorg voor COVID-19 patiënten. Meer informatie leest u op onze themapagina COVID-19.

Over leefstijlgeneeskunde

Kan je leefstijl inzetten als ‘medicijn’? Bijvoorbeeld bij psychische aandoeningen, kanker, hart- en vaatziekten of corona? Op onze themapagina Leefstijlgeneeskunde leest u het laatste nieuws over de verschillend onderzoeken en programma’s.