Onderwerpen

Uitgelicht

ZonMw Parel voor zingeving in de palliatieve zorg

Uitreiking parel aan projectteam

Het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ leert zorgverleners in de palliatieve zorg praten over zingeving met patiënten en hun naasten. Hun aanpak verbetert niet alleen de spirituele zorg in de palliatieve fase, maar verdiept ook de samenwerking binnen zorgteams. Het project heeft voor deze aanpak een ZonMw Parel ontvangen.

Meer over het Parelproject

Resultaten programma Tussen Weten en Doen II

Illustratie met 5 poppetjes: een verpleegkundige, beleidsmaker, onderzoeker, docent en zorgverlener

Het programma Tussen Weten en Doen II heeft verpleegkundigen gestimuleerd om praktisch onderzoek te doen waar collega’s in de praktijk veel aan hebben. Tijdens de slotbijeenkomst op 1 november 2019 zijn de resultaten gepresenteerd. Wat is er allemaal bereikt de afgelopen jaren?

Bekijk het online verslag

Kwaliteitsstandaarden wijkverpleging

Samen werken aan kwaliteitsstandaarden

Kwaliteitsstandaarden zijn ondersteunend aan de manier van werken waarbij de nadruk ligt op kwaliteit van leven en welzijn. De eerste subsidieoproep van het nieuwe programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden Wijkverpleging staat inmiddels open. Op korte termijn volgen er meer subsidieoproepen.

Programma en subsidiemogelijkheden

Actueel

Hartritmestoornis eerder diagnosticeren

Door boezem- of atriumfibrilleren tijdig te onderkennen en te behandelen, zijn ernstige aandoeningen als beroertes en hartfalen te voorkomen. Nu komt de diagnose vaak te laat. Artsen in opleiding tot onderzoekers Nicole Verbiest-van Gurp en Steven Uittenbogaart onderzoeken of en hoe de huisarts deze hartritmestoornis eerder kan diagnosticeren.

Nicole Verbiest zittend op een trap
Nicole Verbiest-Van Gurp
Pagina

Prijs voor onderzoekers binnen TopZorg-studie

De aan het Gamma Knife Centrum verbonden onderzoekers Eline Verhaak en Wietske Schimmel wonnen een prijs met hun posterpresentatie tijdens de Annual Brain Metastases Research and Emerging Therapy Conference in Marseille. De promovendi presenteerden de resultaten en conclusies van hun onderzoek naar het cognitief functioneren van met het Gamma Knife bestraalde patiënten met meerdere hersenmetastasen.

De medisch psychologen Eline en Wietske zijn...

Elders gezien

‘Palliatieve zorg leer je niet uit een boekje’

Iedere verpleegkundige en verzorgende komt in aanraking met mensen in de palliatieve fase en hun naasten. Maar wie na de opleiding aan het werk gaat, heeft over het algemeen nog onvoldoende competenties op dit gebied. Samen met professionals, studenten, patiënten én naasten hebben verschillende mbo- en hbo-opleidingen palliatieve zorg ingebed in hun basiscurriculum.

Annemie Courtens en projectteam
v.l.n.r. Anne van Pol, Annemie Courtens, Annette Bour, Giel Vaessen
Nieuws

Begrijpelijke uitleg over erfelijkheidsonderzoek

De nieuwe generatie DNA-onderzoek brengt erfelijke aandoeningen nog verfijnder en sneller in kaart. Wat kan er allemaal met deze ‘next generation sequencing’ en wat niet? Voorlichtingsmateriaal voor artsen en patiënten maakt dat inzichtelijk. Klinisch geneticus Marjolein Kriek werkte eraan mee.

Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Toon alle subsidieoproepen

Agenda

Openingsmanifestatie e-healthweek 2020

Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd!

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Zwolle

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Eindhoven

Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres...

Lees meer

Florence Nightingale Fair

De fair staat voor waardering, saamhorigheid, toegankelijkheid, verdieping en herkenning. Het is een evenement vóór en dóór de zorg waarbij de zorgverlener in het zonnetje wordt gezet.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website