Onderwerpen

Uitgelicht

Patiëntveiligheid verbeteren in het ziekenhuis met Safety II

Illustratie Safety II

Waarom is onderzoek naar de principes van Safety II in de dagelijkse ziekenhuispraktijk zo belangrijk?  Loes Pijnenborg en Marit de Vos vertellen hoe deze onderzoeken de volgende stap zijn in het verbeteren van patiëntveiligheid.

Lees het interview

Subsidieoproep kwaliteit van medische arrestantenzorg

Illustratie arrestant en huisarts in cel

Over de kwaliteit van medische zorg in de politiecel is nog weinig bekend. Ben je onderzoeker bij een universiteit, umc, hogeschool of andere onderzoeks-organisatie? En wil je werken aan meer inzicht in, en verbetering van, de kwaliteit van medische arrestantenzorg? Vraag dan voor 21 februari 2022 (14.00 uur) subsidie aan.

Bekijk de subsidieoproep

Sluit aan bij leerbehoeften van mbo-zorgmedewerkers

Portret Irene Muller-Schoof

In Nederland is 80% van de zorgmedewerkers mbo-geschoold. De verpleeghuiszorg kan beter inspelen op de leerbehoeften van deze zorgmedewerkers. Onderzoeker Irene Muller-Schoof geeft tips voor een beter leerklimaat op de werkvloer.

Lees het interview

Actueel

Kijktip: Reference Man van BNN VARA

Aflevering 1 van het programma Reference Man gaat in op (het tekort aan) diversiteit in de geneeskunde.

Hoogleraar cardiologie Angela Maas: 'De geneeskunde is nog steeds gebaseerd op een witte man van 1,75 meter en 80 kg.'

Huisarts Toine Lagro-Janssen: 'Een tekort aan aandacht voor sekse en genderverschillen is een probleem, omdat de helft van onze samenleving dan niet de zorg krijgt die ze verdienen.'

Klik op de titel en bekijk het programma.

twee paspoppen
Elders gezien

Zes medisch specialisten verbinden klinische praktijk met medisch onderzoek

Zij zijn eind 2021 gestart met een beurs uit het ZonMw-programma Klinische Fellows om praktijk en onderzoek met elkaar te verbinden. Zij gaan vanuit hun praktijk onderzoek doen naar reumatoïde artritis, lymfekanker, baarmoederhalskanker, herseninfarcten, chronische ontstekingsziekten van de dikke darm en medische en ethische vraagstukken rondom extreme vroeggeboorte. Zo dragen zij bij aan verbetering van de zorg voor patiënten.

Nieuws

Niet-gepast gebruik van opioïden verminderen

Bij chronische pijn schrijven huisartsen vaak opioïden voor. Toch is het gebruik hiervan niet voor alle patiënten effectief en krijgen zij vaak last van bijwerkingen, zoals verslaving. Hoe kunnen huisartsen samen met apothekers niet-gepast gebruik van deze medicijnen verminderen? Deze minidocu laat zien hoe het Citrienfondsprogramma Doen of Laten? hieraan werkt.

Screenshot met patiënt Carina van minidocumentaire over verminderen van niet-gepast gebruik van opioïden
Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Week van de Implementatie

Van 24 t/m 28 januari 2022 organiseert het Nederlands Implementatie Collectief (NIC) de Week van de Implementatie met als thema Leren en Professionaliseren rondom implementatie.

Lees meer

Implementatiespreekuur ZonMw

Zoekt u steun bij een implementatievraagstuk? Loopt u vast bij het invoeren van een interventie? Wilt u advies over het schrijven van een projectvoorstel of implementatieplan? De ZonMw-implementatiespecialisten staan tijdens de Week van de Implementatie op dinsdag 25 januari 2022 van 13.00 tot 16.30 uur voor u klaar.

Lees meer

Spreekuur Zorg voor innoveren: hulp bij implementeren en opschalen

Zoek je antwoorden op vragen over innovaties implementeren of opschalen in de zorg? Loop je vast bij het vinden van de weg om een innovatie ingevoerd te krijgen in de praktijk? Wil je hulp bij het maken en uitvoeren van een implementatieplan? Tijdens de Week van de Implementatie zijn twee adviseurs van het loket Zorg voor innoveren op donderdagmiddag 27 januari beschikbaar voor uitleg en het behandelen van vragen.

Lees meer

Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging

Waar loopt u tegenaan bij verdere professionalisering van het vak en bij het versterken van uw positie? Wat is de rol van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden bij kwaliteit van zorg, kostenbeheersing, eigen regie, de Juiste Zorg op de Juiste Plek en positieve gezondheid en hoe maken we deze rol meer zichtbaar?

Lees meer

EuroScience Open Forum (ESOF)

In 2022 is Leiden de European City of Science. Leiden is daarom onder andere host van het grootste multidisciplinaire congres over wetenschap van Europa dat van 13 t/m 16 juli 2022 plaatsvindt: het EuroScience Open Forum (ESOF). Het thema van het congres is 'Crossing Borders, Engaged Science, Resilient Societies'.

Lees meer

European Nursing Congress

Het thema van het European Nursing Congress (ENC) is dit jaar ‘Future Proof Nursing – Nurses as Key Drivers of Change’. Een congres gericht op verandering, onderwijs en onderzoek naar toekomstbestendige verpleging en het welzijn van verpleegkundigen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website