Onderwerpen

Uitgelicht

Betere overgang van kinder- naar volwassenenzorg

Geneeskundestudente Elise Wessels en lector AnneLoes van Staa

‘Je gunt elke jongere met een chronische aandoening goede transitiezorg. Het moet de vaste aanpak worden. Het voorkomt ellende en ook complicaties. Er is een wereld te winnen.’, vertellen en lector AnneLoes van Staa en lid van JongPIT Elise Wessels.

Lees de tips en ervaringen

Eenduidige vaktaal en betere elektronische systemen

Foto Renate Kieft en Wolter Paans

Voor goede verslaglegging en overdracht, betere zorg en meer regie voor patiënt en naasten, is het belangrijk dat de verpleging en verzorging in verschillende sectoren dezelfde vaktermen gebruikt. En dat de systemen geschikt zijn voor rapportages.

Lees de tips en aanbevelingen

Kennis voor de dagelijkse huisartsenpraktijk

Wim Stalman op fietsvakantie

Op het vlak van ziekte en gezondheid krijgen mensen steeds complexere problemen, terwijl de zorg versnipperd is. Dat vraagt niet alleen om medische kennis, maar ook om kennis over samen beslissen, samenwerking in de eerste lijn en organisatie zorg.

Wim Stalman benoemt 7 leerpunten

Actueel

Versnelde aanpassing van richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten is mogelijk

Dagelijks zijn er nieuwe medicijnen, interventies en inzichten waar patiënten baat bij kunnen hebben. Maar het duurt gemiddeld 2 tot 5 jaar voordat ontwikkelingen vertaald kunnen worden naar aanpassingen in richtlijnen. Kan dat niet sneller? Dat heeft het NHG samen met andere organisaties onderzocht. Het resultaat: een checklist, versnelde trajecten voor 3 behandelingen en een monitoringstool.

Ton Kuijpers, Bert Aertgeerts en Jako Burgers
Pagina

Professionele zeggenschap en invloed van verpleegkundigen op kwaliteit van patiëntenzorg

In Nederland staat de ontwikkeling van professionele zeggenschap voor verpleegkundigen in ziekenhuizen nog in de kinderschoenen. In de Amerikaanse Magnet ziekenhuizen is deze ontwikkeling echter zo’n 40 jaar geleden al gestart. Wat kunnen we daar van leren? Dat zochten Annemarie de Vos en Joost Morssinkhof uit tijdens hun studiereis naar het Orlando Medical Regional Center in Florida. Lees hun blog hierover.

Annemarie de Vos en Joost Morssinkhof
Pagina

Uitkomstinformatie visueel aantrekkelijk en compact maken

Hoe geef je uitkomstinformatie visueel aantrekkelijk en compact weer in het elektronisch patiëntendossier? Zodat zorgverleners en patiënten het kunnen inzetten bij samen beslissen in de dagelijkse praktijk? Bekijk de animatiefilm, factsheets voor patiënten en zorgverleners, en het rapport met bevindingen voor beleidsmakers en ontwikkelaars.

Zorgprofessionals werken aan kwaliteit van zorg
Pagina

Betere spirituele zorg in de palliatieve fase

Hoe praat je over zingeving met je cliënt of patiënt in de palliatieve fase, die thuis zorg ontvangt? Wanneer verwijs je door naar een geestelijk verzorger? En hoe kunnen geestelijk verzorgers en zorgverleners uit de eerste lijn goed met elkaar samenwerken en afstemmen? Daar zijn nu verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld.

Zorgprofessionals en cliënt in gesprek over zingeving
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Concepts for health and social care research for neurodegenerative diseases

Onderwerpen

  • Living with neurodegenerative diseases as a patient at moderate, advanced and end-of-life stages of disease progression
  • New concepts for enhancing health and social care
  • Alignment of the specific needs of patients and available supply by health and social care system
  • Focus on Alzheimer’s disease and other dementias, Parkinson’s disease and PD-related disorders, Prion diseases, motor neuron diseases, Huntington’s disease, spinocerebellar ataxia, spinal muscular atrophy

Onderdeel van programma

EU Joint Programme – Neurodegenerative Disease Research (JPND)

Geplaatst op

2 november 2022

Deadline

13 december 2022,
12.00 uur

Bekijk

Agenda

Conferentie Uitkomstgerichte Zorg, blijvend in beweging

Wat zijn de resultaten uit het Programma Uitkomstgerichte Zorg en hoe worden deze in de praktijk toegepast? Wat gaan we doen om de beweging naar uitkomstgerichte zorg nóg groter te maken? En hoe zorgen we ervoor dat de resultaten een blijvende plek in de praktijk krijgen?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website