Onderwerpen

Uitgelicht

Kwaliteit van leven: wat is dat en hoe meet je dat?

ouder met gehandicapt kind

Het begrip ‘kwaliteit van leven’ krijgt steeds meer aandacht in de zorg. Maar hoe definieer je kwaliteit van leven, en hoe meet je het eigenlijk? Zes projecten deden onderzoek naar die vraagstukken en presenteerden de resultaten tijdens de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma Kwaliteit van Leven en Gezondheid van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) en ZonMw op 16 juni 2019 in Utrecht.

Lees het verslag van de slotbijeenkomst

Online vragenlijst helpt artsen over voeding te praten

Het implementatieproject van de Alliantie Voeding laat zien hoe de online vragenlijst Eetscore huisartsen en specialisten steun biedt in gesprekken met chronisch zieken over hun voeding.

Interview Menrike Menkveld

Onderzoekslijn Complex Care

Hoe kunnen oudere mensen met meerdere aandoeningen zorg krijgen die beter bij hun behoeften aansluit? Bianca Buurman vertelt hoe Complex Care nieuwe werkwijzen zoekt waar wijkverpleegkundigen een grote rol in spelen. Bekijk de film

Interview Bianca Buurman

Wijkverpleegkundigen nemen de leiding

Verpleegster zit tegenover patient
Wijkverpleegkundige Sanne Hooijen van Zuyderland Thuiszorg

Wijkverpleegkundigen stellen indicaties voor zorg en sturen een team aan. Dat vereist leiderschap. Nurses in the Lead helpt hen de leiding te nemen, ook bij vernieuwingen. Hoe stimuleer je bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van cliënten? 

Lees het uitgebreide artikel in het online relatiemagazine van ZonMw

Op weg naar harmonisatie in oncologische registraties

Samenwerking in regionale oncologienetwerken vraagt om harmonisatie van zorginformatie. Het 'Koersboek, op weg naar harmonisatie in registratie in de oncologie' beschrijft het complexe speelveld en constateert dat er op dit moment een versnipperd landschap ligt als het om registraties gaat. 

Hoe bereiken we harmonisatie en betere samenwerking?

Zelfmanagement

Artikelreeks Zelfmanagement

We hebben de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gedaan en ontwikkeltrajecten opgezet. Welke inzichten en resultaten leverde dit op?

Artikelenreeks Zelfmanagement

Actueel

Volg via RSS

Werkplaats zelfmanagement van start: doe je mee?

Hoe ondersteunen we mensen met een langdurige zorgvraag of chronische ziekte zo goed mogelijk bij eigen regie en zelfmanagement? Door samen aan de slag te gaan met kennis, vaardigheden en vernieuwing van zelfmanagementondersteuning, maken we kennis beter toepasbaar voor de praktijk. Doe je mee? Eerstelijns praktijken en VVT-organisaties worden opgeroepen op om mee te doen. De werkplaats zelfmanagement loopt van mei 2019 tot december 2019 en wordt...

Elders gezien

Kwaliteit van leven: wat is dat en hoe meet je dat?

Het begrip ‘kwaliteit van leven’ krijgt steeds meer aandacht in de zorg. Maar hoe definieer je kwaliteit van leven, en hoe meet je het eigenlijk? Zes projecten deden onderzoek naar die vraagstukken en presenteerden de resultaten tijdens de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma Kwaliteit van Leven en Gezondheid.

meisje op schommel
Nieuws

Véronique Timmerhuis nieuwe directeur ZonMw

Dr. V.C.M. (Véronique) Timmerhuis wordt per 1 januari 2020 de nieuwe directeur van ZonMw. ZonMw is zeer verheugd met haar nieuwe directeur vanwege haar bestuurlijke ervaring, haar brede inhoudelijke beleidskennis met raakvlakken naar zorg en gezondheid, haar kennis van wetenschaps- en innovatiebeleid en haar ervaring om in complexe netwerken te opereren.

Nieuws

Ondersteuning bij zelfmanagement noodzakelijk voor mensen met dementie én hun mantelzorgers

Zelfmanagement voor mensen met dementie en hun mantelzorgers is niet vanzelfsprekend. Zij hebben hier hulp bij nodig. Verpleegkundigen kunnen ondersteuning bieden bij het zelfmanagement van zowel de persoon met dementie als de mantelzorgers. Verpleegkundige Judith Huis in het Veld onderzocht dit en promoveerde recent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Dit onderzoek is gefinancierd door ZonMw, vanuit het programma ‘Tussen weten en doen II’ en...

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Denk je met ons mee over de toekomst van essentiële verpleegkundige zorg, verpleegkundig leiderschap en de brug tussen onderzoek, onderwijs & praktijk? Wij nodigen je van harte uit voor onze feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst op 1 november 2019 in Utrecht.    

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website