Onderwerpen

Uitgelicht

Kwaliteit van leven: wat is dat en hoe meet je dat?

ouder met gehandicapt kind

Het begrip ‘kwaliteit van leven’ krijgt steeds meer aandacht in de zorg. Maar hoe definieer je kwaliteit van leven, en hoe meet je het eigenlijk? Zes projecten deden onderzoek naar die vraagstukken en presenteerden de resultaten tijdens de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma Kwaliteit van Leven en Gezondheid van NWO en ZonMw.

Lees het verslag van de slotbijeenkomst op 16 juni 2019

Online vragenlijst helpt artsen over voeding te praten

Het implementatieproject van de Alliantie Voeding laat zien hoe de online vragenlijst Eetscore huisartsen en specialisten steun biedt in gesprekken met chronisch zieken over hun voeding.

Interview Menrike Menkveld

Onderzoekslijn Complex Care

Hoe kunnen oudere mensen met meerdere aandoeningen zorg krijgen die beter bij hun behoeften aansluit? Bianca Buurman vertelt hoe Complex Care nieuwe werkwijzen zoekt waar wijkverpleegkundigen een grote rol in spelen. Bekijk de film

Interview Bianca Buurman

Wijkverpleegkundigen nemen de leiding

Verpleegster zit tegenover patient
Wijkverpleegkundige Sanne Hooijen van Zuyderland Thuiszorg

Wijkverpleegkundigen stellen indicaties voor zorg en sturen een team aan. Dat vereist leiderschap. Nurses in the Lead helpt hen de leiding te nemen, ook bij vernieuwingen. Hoe stimuleer je bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van cliënten? 

Lees het uitgebreide artikel in het online relatiemagazine van ZonMw

Op weg naar harmonisatie in oncologische registraties

Samenwerking in regionale oncologienetwerken vraagt om harmonisatie van zorginformatie. Het 'Koersboek, op weg naar harmonisatie in registratie in de oncologie' beschrijft het complexe speelveld en constateert dat er op dit moment een versnipperd landschap ligt als het om registraties gaat. 

Hoe bereiken we harmonisatie en betere samenwerking?

Zelfmanagement

Artikelreeks Zelfmanagement

We hebben de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gedaan en ontwikkeltrajecten opgezet. Welke inzichten en resultaten leverde dit op?

Artikelenreeks Zelfmanagement

Actueel

Volg via RSS

Tijdig praten over ‘zorg op je oude dag’

De zorg aan ouderen kan een stuk verbeteren wanneer de huisarts tijdig met ze praat over hun situatie en hun wensen en behoeften op zorggebied. Dat zegt huisarts Jolien Glaudemans. Zij onderzoekt hoe huisartsen zulke advanced-care-gesprekken goed kunnen voeren.

Portretfoto Jolien Glaudemans
Pagina

Kennisprogramma huisartsgeneeskunde van start

Huisartsen hebben met uiteenlopende zorgvragen te maken; van eenvoudig tot zeer complex. Daarom is het belangrijk dat zij toegang hebben tot de meest actuele kennis uit de wetenschap en praktijk om de klachten en problemen van patiënten te kunnen beantwoorden. Het nieuwe Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde ondersteunt hen hierbij.

Huisartsen in discussie tijdens een projectleidersbijeenkomst
Nieuws

Betere overgang tussen intramurale zorg en thuiszorg

Hoe kan het ziekenhuisontslag voor patiënten gestroomlijnder verlopen? In het project Fit for Practice werken beginnende en ervaren verpleegkundigen in 2 academische leerwerkplaatsen aan een betere overgang tussen intramurale zorg en thuiszorg. Projectleider Ton van den Broek en 4e-jaars hbo-verpleegkundestudent Rob Bakker delen hun ervaringen met de leerwerkplaatsen.

Pagina
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Innovatie van Richtlijnen

Onderwerpen

  • digitale vernieuwing
  • digitale integratie richtlijnen en aanpalende producten
  • patiëntpaden
  • leidraad kwaliteitsstandaarden
  • kwaliteitskenmerken richtlijnen

Onderdeel van programma

Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Zorginstituut

Geplaatst op

24 juli 2019

Deadline

8 oktober 2019,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Denk je met ons mee over de toekomst van essentiële verpleegkundige zorg, verpleegkundig leiderschap en de brug tussen onderzoek, onderwijs & praktijk? Wij nodigen je van harte uit voor onze feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst op 1 november 2019 in Utrecht.    

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website