Onderwerpen

Uitgelicht

Verplegingswetenschappelijk onderzoek als basis voor waardevolle zorg

Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen
Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen

Ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de dagelijkse zorg in de Nederlandse gezondheidszorg. Toch is de zorg die zij bieden nog weinig onderzocht. Hester Vermeulen van Radboudumc maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar het werk van deze zorgprofessionals.

Het interview met Hester Vermeulen over de rol van verpleegkundigen en verzorgenden in de gezondheidszorg

Pijnstilling bij kinderen met acute middenoorontsteking

Rick van Uum

Kinderen met acute middenoorontsteking (OMA) hebben veel pijn en voelen zich flink ziek. Huisartsen besteden tijdens het consult te weinig aandacht aan pijnbestrijding. Aioto Rick van Uum onderzocht hoe dit beter kan en promoveert op 10 oktober 2019 op dit eerste afgeronde promotie project binnen Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde (HGOG).

Lees hoe Rick de combinatie van de opleiding tot huisarts met dit promotieonderzoek heeft ervaren

Hoe de zorg betaalbaar blijft én beter kan

Helen Mertens, voorzitter Regiegroep Citrienfonds

Het Citrienfonds gaat (2019-2022) door met het implementeren van de behaalde resultaten uit de afgelopen jaren. Hiervoor is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld. ‘Betere zorg tegen lagere kosten, dat krijgen we alleen samen voor elkaar.’

Lees het interview met Helen Mertens

12 mei - Dag van de Verpleging

Een dikke duim omhoog en een pluim voor alle verpleegkundigen op de Dag van de Verpleging 2019! Dankzij jullie inzet, komen we samen met onderzoekers, docenten en beleidsmakers tot de juiste kennis, op de juiste plek.

Lees over verpleegkundig leiderschap, zelfmanagement en wijkverpleging

Leren over leren op de werkplek

Jeroen Dikken

Hoe leren verpleegkundigen en verzorgenden op de werkplek? Hoe brengen ze nieuwe kennis in praktijk? Niemand die het echt weet, zegt Jeroen Dikken, senior onderzoeker en hoofddocent verpleegkunde aan de Haagse Hogeschool. Het Connect-project onderzoekt dat nu met een leerinterventie over voeding en ondervoeding.

Lees over de nieuwe inzichten

Artikelenreeks onderzoekslijnen Tussen Weten en Doen

Afbeelding artikelenreeks

Om je werk als verpleegkundige of verzorgende goed te doen, heb je naast opleiding en ervaring ook kennis nodig. Kennis die bij de tijd is. Wetenschappelijk onderzoek speelt daarbij een belangrijke rol. Wat zijn de onderzoeksresultaten en hoe helpen deze jou -als verpleegkundige of verzorgende- in je professioneel handelen?

Artikelenreeks Tussen Weten en Doen

Onderzoeksnetwerk stimuleert praktijkgericht onderzoek in wijkverpleging

Op vrijdag 12 april is de Wetenschappelijke tafel wijkverpleging gelanceerd. Dit onderzoeksnetwerk van onderzoekers en zorgprofessionals gaat praktijkgericht onderzoek stimuleren en laten aansluiten bij de snelle professionalisering van het vakgebied wijkverpleging.

Wat gaan ze precies doen?

Actieonderzoek leren en verbeteren: 8 projecten van start

In het programma ‘Kwaliteit van zorg – Ondersteuning Zorginstituut’ is aan 8 projecten subsidie toegekend. Binnen deze projecten staat het stimuleren en onderzoeken van het onderling leren en het verbeteren op de werkvloer centraal.

Lees over de 8 projecten

Subsidieoproepen Kwaliteitsstandaarden Verpleging en Verzorging

Er staan momenteel vijf subsidieoproepen open binnen het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden Verpleging en Verzorging. U kunt indienen tot 28 mei 2019. Hebt u aantoonbaar ervaring met het uitvoeren van knelpuntenanalyses ten behoeve van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden?

Bekijk de subsidieoproepen

Nieuwsbrief Kwaliteit van zorg

Eerdere edities staan in het archief.

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'. U ontvangt dan om de maand een nieuwsbrief.

Direct inschrijven

Zelfmanagement

Artikelreeks Zelfmanagement

We hebben de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gedaan en ontwikkeltrajecten opgezet. Welke inzichten en resultaten leverde dit op?

Artikelenreeks Zelfmanagement

Actueel

Volg via RSS

Kennisagenda wijkverpleging: een routeplanner voor de toekomst!

Welke kennis is volgens de beroepsgroep nodig en wenselijk om in de toekomst goede kwaliteit van zorg te leveren? Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis. Kennis die verpleegkundigen nodig hebben om hun vak goed uit te oefenen. De kennisagenda is ontwikkeld met subsidie van ZonMw en een algemeen raamwerk voor de beroepsgroep V&V. Nienke Bleijenberg vertelt erover in tijdschrift TVZ.

Elders gezien

Verplegingswetenschappelijk onderzoek als basis voor waardevolle zorg

Ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de dagelijkse zorg in de Nederlandse gezondheidszorg. Toch is de zorg die zij bieden nog weinig onderzocht. Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen van het Radboudumc maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar het werk van deze zorgprofessionals en is als commissielid onder meer betrokken bij de ZonMw-programma’s Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) en...

Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen
Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen - Foto: Coos de Joode fotografie
Nieuws

Ouderen met depressie zijn vaker therapieontrouw

Ouderen met een depressie zijn vaker therapieontrouw. Dit blijkt uit resultaten van het HGOG-project 'Consequences of polyfarmacy and Comorbidity on adherence of older depressed patients in general practice' (839110009). Binnen dit project werden de gevolgen van de combinatie van polyfarmacie en depressie onderzocht op therapietrouw. Deze resultaten brengen mogelijke knelpunten in kaart. Dit is een eerste stap in het verbeteren van de zorg voor...

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Symposium Cliënt aan zet

Dit symposium gaat over kwaliteitsinstrumenten en de belangrijke, actieve rol die cliënten kunnen spelen bij kwaliteitsverbetering in de langdurige zorg.

Lees meer

Sex, Gender & Pain: Painful Gaps in Knowledge

Op 29 mei organiseert de Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid een wetenschappelijk congres met 'pijn' als thema. De 2 keynote sprekers zullen spreken over de laatste kennis over sekse, gender en pijn.

Lees meer

Slotbijeenkomst Kwaliteit van leven en Gezondheid

Samen met NWO organiseren we de slotbijeenkomst van het onderzoeksprogramma 'Kwaliteit van Leven en Gezondheid'. Deze dag biedt u een unieke kans om de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit eerste hand te vernemen, met wetenschappers en professionals in gesprek te gaan en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.  

Lees meer

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Graag toosten we samen met alle betrokkenen op de mooie opbrengsten van ons programma Tussen Weten en Doen. Het belooft een feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst te worden! Dagvoorzitter Inge Diepman maakt samen met alle aanwezigen de balans op. We bespreken wat er is gerealiseerd en sluiten de middag af met een blik op de toekomst.    

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website