Onderwerpen

Uitgelicht

De impact van COVID-19 op patiënt die operatie nodig heeft

Portretfoto van Schelto Kruijff
Schelto Kruijff

Wat zijn de effecten van uitgestelde zorg tijdens COVID-19 op uitkomsten van zorg en de ervaringen van patiënten die een behandeling nodig hadden, maar moesten wachten? Een groep chirurgen onderzoekt dit. Projectleider Schelto Kruijff vertelt wat ze precies gaan doen.

Lees zijn blog

Leer- en InnovatieNetwerken in de verpleeghuiszorg

Portret Karin Bosch en Robbert Gobbens

Hoe zorg je dat zorgmedewerkers zich gewaardeerd voelen en trots zijn op het complexe werk dat ze doen? En dat ze meer plezier hebben in hun werk, omdat ze nieuwe, boeiende dingen leren? Het opzetten van Leer- en InnovatieNetwerken draagt niet alleen bij aan een betere kwaliteit van zorg, maar ook aan het goed opleiden, boeien én aan boord te houden van (toekomstige) collega’s. Studenten spelen hier een belangrijke rol bij.

Lees het interview

Passend antibioticagebruik kwetsbare ouderen

Portret Jeanine Rutten

Antibiotica blijkt in 1 op de 3 gevallen ten onrechte voorgeschreven te worden. Jeanine Rutten onderzocht samen met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden of de beslisboom die bij de herziene richtlijn Urineweginfecties bij Kwetsbare ouderen hoort daadwerkelijk leidt tot meer passend antibioticagebruik, zonder negatieve gevolgen.

Bekijk de resultaten en praktische tools

Actueel

Leren en verbeteren met gebruik van data in de ouderenzorg en integrale geboortezorg

Hoe kan gebruik van data het leren en verbeteren binnen zorgteams en tussen organisaties ondersteunen? Data geven inzicht in belangrijke knelpunten, verbetermogelijkheden én resultaten. Promovendi Merel van Lierop en Alies Depla vertellen hoe zij in de ouderenzorg en integrale geboortezorg data onderdeel maken van het dagelijkse werk. ‘Data zijn een mooi middel, maar uiteindelijk gaat het om het gesprek dat ontstaat over de zorg die we leveren’.

Pagina

Nieuwe strategie voor de huisarts om longembolie te herkennen

Het merendeel van de patiënten dat door de huisarts naar het ziekenhuis wordt verwezen met de diagnose longembolie, blijkt geen longembolie te hebben. ‘De bloedtest die wordt afgenomen geeft veel vals positieven.’ Promovenda en waarnemend huisarts Rosanne van Maanen onderzoekt of een nieuwe beslisregel, de YEARS-strategie, leidt tot minder onnodige doorverwijzingen.

Portretfoto Rosanne van Mannen
Pagina

Vooraankondiging subsidieoproep Enkelvoudige onderzoeksvragen huisartsgeneeskunde

Het doel van deze subsidieronde is om met bijvoorbeeld een literatuurstudie en/of met bestaande data of met een relatief eenvoudig onderzoeksdesign, in korte tijd een antwoord te geven op kennisvragen uit de prioriteiten van de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde. Subsidieoproep open: 6 september, deadline indienen projectideeën: 1 november 2022, 14.00 uur.

Illustratie huisarts en patient
Pagina

Werken aan een goed kwaliteitsbeleid in de medisch-specialistische zorg

Een goed werkend kwaliteitsbeleid is essentieel om goede en transparante medisch-specialistische zorg te leveren. Lees in dit e-magazine hoe de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten met kwaliteitsgelden kennis en professionele inzichten vertaalt in kwaliteitsbeleid, richtlijnen en standaarden in samenwerking met relevante partijen, zoals patiëntenorganisaties.

Beeld van het e-magazine SKMS
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Implementatie van kennis en innovaties voor passende zorg

Onderwerpen

  • Implementatie, verspreiding van kennis en interventies, praktijkinnovatie in relatie tot zorgorganisatie en financiering;
  • Passende zorg (waardegedreven, samen beslissen, juiste zorg op de juiste plek, positieve gezondheid); persoonsgerichte aanpak;
  • Doelmatigheid, interventies, farmacotherapie;
  • Mentale veerkracht, preventie; regionale/ wijk samenwerking en infrastructuur;
  • Translationeel, ATMPs, Personalised Medicine; toepassing

 

Onderdeel van programma

DoelmatigheidsOnderzoek

Geplaatst op

28 juni 2022

Deadline

13 september 2022,
14.00 uur

Bekijk

Agenda

Congres Tijd voor Verbinding

Op donderdag 9 september 2022 organiseert het landelijke programma Tijd voor Verbinding het congres 'Tijd voor Verbinding: inspireren en leren van elkaar'. Dagvoorzitter Maarten Bouwhuis zorgt samen met interessante sprekers voor een inspirerende dag waarin de 4 hoofdthema's van het programma centraal staan: Safety-II, multidisciplinaire gesprek, kwetsbare ouderen en antistollingszorg.

Lees meer

Kennisfestival Aandacht voor betekenis

Hoe werk je goed samen met elkaar in zorg voor zingeving? Wie neemt welke rol hierbinnen? En hoe kun je aandacht en begeleiding rondom zingeving verbeteren? Dat staat centraal tijdens het Kennisfestival Aandacht voor betekenis.

Lees meer

European Nursing Congress

Het thema van het European Nursing Congress (ENC) is dit jaar ‘Future Proof Nursing – Nurses as Key Drivers of Change’. Een congres gericht op verandering, onderwijs en onderzoek naar toekomstbestendige verpleging en het welzijn van verpleegkundigen.

Lees meer

9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg

Bent u benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in de palliatieve zorg? En wilt u graag andere professionals die zich bezighouden met palliatieve zorg ontmoeten en met hen van gedachten wisselen? Kom dan op 13 en 14 oktober naar het 9e Nationaal Congres Palliatieve Zorg.

Lees meer

Citrienfonds Impactfestival

Kwalitatieve en betaalbare zorg voor in de toekomst. Daar zetten de projecten binnen het Citrienfonds zich samen met zorgpartijen in Nederland jaren voor in. Wat was precies hun impact, en hoe gaat het nu verder met alles wat al bereikt is? Kom het te weten op het Citrienfonds Impactfestival op 13 oktober 2022.

Lees meer

Save the date: masterclass Samen zorgen voor zingeving

Aandacht voor zingeving van cliënten in de thuissituatie is belangrijk voor hun kwaliteit van leven, zeker in de palliatieve fase. Hoe geeft u deze aandacht voor zingeving vorm? Wiens taak is het? En hoe kunt u als beroepskracht goed samenwerken rondom de zorg voor zingeving?  

Lees meer

Save the date: masterclass Zin in het latere leven

Hoewel ouderen over het algemeen tot de gelukkigste leeftijdsgroepen van Nederland behoren, kunnen er uitdagingen zijn in het behouden van de zin in het latere leven. Welke zingevingsproblemen kunnen een rol spelen bij het ouder worden? Welke ondersteuning bij zingeving vinden ouderen passend en wat betekent dit voor uw werk als professional of vrijwilliger?

Lees meer

Conferentie Uitkomstgerichte Zorg, blijvend in beweging

Wat zijn de resultaten van het Programma Uitkomstgerichte Zorg en hoe worden deze in de praktijk toegepast? Wat gaan we doen om de beweging naar uitkomstgerichte zorg nóg groter te maken? En hoe zorgen we ervoor dat we de resultaten implementeren en borgen?

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website