Uitkomstgerichte zorg
Kennisvragen beantwoorden
In welke mate werken professionals in de medisch-specialistische zorg met uitkomstinformatie en wat zijn de ambities hierin? Welke voorwaarden zijn vereist, welke lessen zijn geleerd, wat werkt wel en niet en wat zijn goede voorbeelden? Om deze kennisvragen te beantwoorden, financieren we praktijkgericht onderzoek naar succes- en faalfactoren van werken met uitkomstinformatie en het toepassen van de kernset generieke PROMs in de praktijk. Lees meer over het beantwoorden van kennisvragen rondom uitkomstgerichte zorg op de programmapagina Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg.
Uitkomstgericht organiseren en betalen
Om werken met uitkomstinformatie te faciliteren en stimuleren, is meer inzicht nodig in manieren om uitkomstgerichte zorg te organiseren en te betalen. Daarom financieren we onderzoek dat verschillende initiatieven vergelijkt en evalueert, om tot toepasbare organisatie- en contractvormen te komen. Lees meer deze onderzoeken op de programmapagina Uitkomstgericht Organiseren en Betalen en in onze videoreeks.
Een uitkomstgericht kwaliteitsbeleid
Het is belangrijk dat de principes van uitkomstgerichte zorg, samen beslissen en leren en verbeteren structureel worden ingebed in alle aspecten van de kwaliteitscyclus voor professionals en aanbieders in de medisch-specialistische zorg. Daarom financieren we onderzoek naar goede voorbeelden hiervan bij specifieke aandoeningen. Lees meer over het integreren van uitkomstgerichte zorg in de kwaliteitscyclus op onze pagina Verduurzamen Uitkomstgerichte Zorg.
Samen beslissen met uitkomstinformatie
Om samen beslissen tussen patiënt en zorgverlener te faciliteren, is kennis nodig over het toegankelijk en op maat maken van uitkomstinformatie voor patiënten. Daarom financieren we onderzoek waarin de Santeon-ziekenhuizen werken aan een aanpak hiervoor en geleerde lessen beschikbaar stellen aan andere zorgorganisaties. Lees meer over toegankelijke uitkomstinformatie op maat op de projectpagina Experiment Uitkomstindicatoren.
Impact van COVID-19 op zorguitkomsten
Door uitgestelde, afgeschaalde of vermeden reguliere zorg heeft de coronapandemie veel gevolgen voor zorguitkomsten van patiënten. Daarom financieren we onderzoek dat deze gevolgen in kaart brengt, en inzichtelijk maakt welke geleerde lessen hieruit toepasbaar zijn om de zorg verder te verbeteren. Lees meer over onderzoek naar gevolgen van COVID-19 op zorguitkomsten op de programmapagina Uitkomstgerichte zorg: kennisagenda non-COVID-19.
Landelijk programma over uitkomstgerichte zorg
Onze activiteiten op het gebied van uitkomstgerichte zorg sluiten aan op het landelijke Programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS. In dit programma werken (koepels van) alle betrokken partijen in de medisch-specialistische zorg, inclusief zorgverzekeraars, samen om de zorg beter af te stemmen op uitkomsten die de patiënt belangrijk vindt. Dat doen ze door professionals en organisaties meer handvatten te bieden om hiermee aan de slag te gaan. Kijk voor meer informatie hierover op het Kennisplatform Uitkomstgerichte Zorg.
Artikelen
-
Iedereen wint bij slimmer organiseren en betalen
Wat werkt onder welke omstandigheden en waarom? Tijdens een...
-
ZonMw-informatiebijeenkomst ‘Experimenten alternatieve bekostiging in de palliatieve zorg’
Op 9 oktober 2023 vond de digitale informatiebijeenkomst over de...
-
Uitkomstgerichte zorg in de dagelijkse praktijk
Voor de best passende zorg is het nodig dat patiënt en zorgverlener...