Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.
Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende initiatieven van ZonMw op het gebied van antibioticaresistentie, subsidie- en achtergrondinformatie, en actualiteiten. Geïnteresseerd in de door ZonMw-gefinancierde projecten? Rechts hebben we de projecten voor u ingedeeld op thema.
Antimicrobiële resistentie (AMR) treedt op als bacteriën, virussen, schimmels en parasieten niet meer reageren op antibiotica waardoor het steeds lastiger wordt om infecties te behandelen. Dit kan leiden tot ernstige ziekteverschijnselen, ziekteverspreiding en zelfs de dood. Ter preventie van AMR wordt er jaarlijks de World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) georganiseerd met het doel om diverse stakeholders waaronder beleidsvoerders, te informeren en activeren door middel van effectieve communicatie, trainingen en scholing.
Een interactieve infographic opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een goed overzicht van nationale en internationale belanghebbenden betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van antibiotica en alternatieve behandelingen.
Een groot deel van de patiënten met een afweerstoornis die vanwege een covid-infectie (Omikron variant) het middel sotrovimab kregen, bleek zeer snel resistentie tegen dit middel te ontwikkelen door specifieke mutaties in het coronavirus. Onderzoekers van Amsterdam UMC publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.
De antibioticaresistentie in Nederland bleef in 2021 stabiel vergeleken met de vijf voorgaande jaren. Wel is de laatste jaren de resistentie toegenomen bij bepaalde bacteriën die meestal milde infecties veroorzaken, zoals aan de huid. (Bekijk het LinkedIn bericht)
Op donderdag 28 april 2022 vond de kick off bijeenkomst plaats voor projecten binnen de ‘Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance’ (JPIAMR) 13e ronde genaamd HARISSA.
Antibiotica blijkt in 1 op de 3 gevallen ten onrechte voorgeschreven te worden bij een vermoedelijke urineweginfectie bij kwetsbare ouderen. Jeanine Rutten onderzocht samen met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden of een beslisboom bij de herziene richtlijn daadwerkelijk leidt tot meer passend antibioticagebruik, zonder negatieve gevolgen. Lees meer over hun resultaten en de praktische tools, zoals een patiëntenbrief en zakkaart.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.