Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.
Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende initiatieven van ZonMw op het gebied van antibioticaresistentie, subsidie- en achtergrondinformatie, en actualiteiten. Geïnteresseerd in de door ZonMw-gefinancierde projecten? Rechts hebben we de projecten voor u ingedeeld op thema.
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina
Nederland doet het in vergelijking met veel andere landen goed in het voorkómen van antibioticaresistentie. Onderzoek draagt daaraan bij. Vanwege de wereldwijde opkomst van resistente bacteriën blijft het ook in de toekomst nodig om rond dit thema actuele kennis te verzamelen en deze kennis in de praktijk toe te passen.
Antibioticaresistente gonorroe is wereldwijd een toenemend probleem. Voor het huidige standaardmiddel ceftriaxon zijn inmiddels de eerste signalen van resistentie aangetoond. Ertapenem bleek een volwaardig alternatief. Het ligt nog even op de plank en intussen wordt de toelating en vergoeding geregeld.
Een interactieve infographic opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een goed overzicht van nationale en internationale belanghebbenden betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van antibiotica en alternatieve behandelingen.
Antibiotica blijkt in 1 op de 3 gevallen ten onrechte voorgeschreven te worden bij een vermoedelijke urineweginfectie bij kwetsbare ouderen. Jeanine Rutten onderzocht samen met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden of een beslisboom bij de herziene richtlijn daadwerkelijk leidt tot meer passend antibioticagebruik, zonder negatieve gevolgen. Lees meer over hun resultaten en de praktische tools, zoals een patiëntenbrief en zakkaart.
De behandeling van pasgeborenen met antibiotica in de eerste week van het leven zorgt voor een daling in gezonde bacteriën die nodig zijn voor onder andere het verteren van melk. Dit blijkt uit recent onderzoek, mede uitgevoerd door kinderarts en hoofdonderzoeker Marlies van Houten van het Spaarne Gasthuis.