Ziekteverwekkers die slimmer worden dan de medicijnen die mensen kunnen bedenken: de resistentie tegen antibiotica is een urgent en wereldwijd probleem. Een probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak.

Uitgelicht

Heb jij je handtekening al gezet tegen antibioticaresistentie?

afbeelding website VWS-campagne Daar wordt iedereen beter van

Het ministerie van VWS vraagt professionals aandacht te besteden aan antibioticaresistentie. Al bijna 5000 mensen hebben hun handtekening gezet.

Zet jij ook je handtekening?

Schimmels

peer met schimmel erop

Schimmels: van plaag tot bouwmeester. Lees over de prachtige en mysterieuze wereld van schimmels als ziekteverwekkers. En over hun rol bij voedsel(productie) en over opkomende resistentie tegen antischimmelmiddelen.

Lees het cahier van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM)

Antibioticagebruik in verpleeg- en verzorgingshuizen

vrouw loopt met oudere vrouw door gang verpleeghuis

In het IMPACT-onderzoek is gekeken of in verpleeghuizen winst kan worden behaald door het doorbreken van bestaande verwachtingspatronen bij professionals en patiënten (en hun familie) bij het voorschrijven van antibiotica. Het afgeronde onderzoek moet onder meer leiden tot een strengere richtlijn voor urineweginfecties.

Lees meer over dit project

Internationale samenwerking

Kunnen we het resistentievraagstuk oplossen via internationale samenwerking?

Lees meer over internationale samenwerking en het JPIAMR

Abonneer je op de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Preventie en/of Geneesmiddelen. 

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Nieuwe NWO-projecten over vermindering antibioticagebruik door mens en landbouwhuisdier

Vijf nieuwe projecten gaan onderzoek doen Naar de positieve bijdrage van koolhydraten op micro-organismen in het maag-darmkanaal starten 5 nieuwe onderzoeken. Deze projecten moeten bijdragen aan een vermindering van het antibioticagebruik bij de mens en bij landbouwhuisdieren. Met deze toekenningen is in totaal bijna 2,5 miljoen euro gemoeid, inclusief bijdragen van TKI Agri&Food, Avebe, FrieslandCampina en NutritionSciences. Als onderdeel van de...

Elders gezien

Drinkwatersector kijkt naar mogelijke risico’s antibioticaresistentie

KWR, het kennisinstituut voor water, onderzoekt met de drinkwatersector of antibioticaresistentie een probleem kan vormen voor de drinkwatervoorziening. Resistente bacteriën en de genen voor antibioticaresistentie worden namelijk ook aangetroffen in oppervlaktewater en grondwater. Het milieu is dan ook 1 van de speerpunten van het Action Plan on Antimicrobial Resistance van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en van de EU.

Elders gezien

Meer longontstekingen in de buurt van geitenbedrijven

Dit blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten werden gepresenteerd op het 3e symposium van het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid. In Nederland blijkt dat mensen die in de buurt van geitenbedrijven wonen meer kans hebben op longontsteking dan mensen die verderop wonen. Het gaat nadrukkelijk om longontsteking, niet om Q-koorts, want de Nederlandse melkgeiten- en schapenhouderij zijn Q-koortsvrij.

Elders gezien

Het probleem van resistente bacteriën: 'Een tsunami in slow-motion'

Volgens Margaret Chan, voormalig directeur van de WHO, "worden we Langzaam maar zeker door de golf verzwolgen als we geen actie ondernemen." Het aantal patiënten dat jaarlijks in Europa overlijdt door antibioticaresistentie door het European Center for Disease Control (ECDC) geschat op rond de 25.000. Door antibioticaresistentie wordt de zorg duurder en verblijven we langer in het ziekenhuis, waardoor de kans op overlijden groter is. Vooral in de...

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Linda van Gaalen

Linda van Gaalen

Programmasecretaris Antibiotica Resistentie

Telefoonnummer+31 70 349 51 57
E-mailadresLGaalen@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website