Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.
Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende initiatieven van ZonMw op het gebied van antibioticaresistentie, subsidie- en achtergrondinformatie, en actualiteiten. Geïnteresseerd in de door ZonMw-gefinancieerde projecten? Rechts hebben we de projecten voor u ingedeeld op thema.
Tijdens de webinar op 28 januari 2021 werd de mogelijkheid geboden om vragen te stellen over deze subsidieoproep. Bekijk welke vragen er zijn gesteld en de opname van de webinar voor meer informatie.
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina
Nederland doet het in vergelijking met veel andere landen goed in het voorkómen van antibioticaresistentie. Onderzoek draagt daaraan bij. Vanwege de wereldwijde opkomst van resistente bacteriën blijft het ook in de toekomst nodig om rond dit thema actuele kennis te verzamelen en deze kennis in de praktijk toe te passen.
Een interactieve infographic opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor een goed overzicht van nationale en internationale belanghebbenden betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van antibiotica en alternatieve behandelingen.
Wilt u met internationale partners onderzoek doen naar de aanpak van antibioticaresistentie? Dien dan voor 16 maart 2021 een projectidee in. Tijdens de webinar van 28 januari 2021 werd de mogelijkheid geboden om vragen te stellen over de oproep. U kunt de presentaties bekijken voor meer informatie.
Tijdens de 10de oproep van JPIAMR over onderzoek naar antimicrobiële resistentie zijn twee netwerken met Nederlandse coördinatoren gehonoreerd. Het doel van deze transnationale subsidieoproep was om netwerken te vormen die strategieën ontwerpen en implementeren ter ondersteuning van onderzoek naar antimicrobiële resistentie.
Op 19 november heeft ZonMw tijdens de World Antimicrobial Awareness Week een Parel uitgereikt aan dr. Henk Schallig, parasitoloog bij het Amsterdam UMC. Hij ontvangt de Parel voor het RAPDIF-onderzoek dat betere middelen en kennis heeft ontwikkeld om koorts en malaria in Afrika aan te pakken.
Wij maken namens Nederland deel uit van het internationale samenwerkingsverband Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). Dit samenwerkingsverband bestaat momenteel uit 28 lidstaten en richt zich op de aanpak van antimicrobiële resistentie (AMR).
This call advocates for a One Health approach. Proposals should focus on at least two One Health settings (human, animal, environment) and should aim to either:
Understand the impact of interventions on the development and transmission of antibiotic resistance in, and/or between, at least two One Health settings;
OR
Design, implement, evaluate, and/or compare innovative interventions to control the development and transmission of antibiotic resistance in, and/or between, at least two One Health settings.
Onderdeel van programma
JPIAMR – Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance