Ziekteverwekkers die slimmer worden dan de medicijnen die mensen kunnen bedenken: de resistentie tegen antibiotica is een urgent en wereldwijd probleem. Een probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak.

Uitgelicht

Symposia over antibioticaresistentie

  • Op 3 november 2017 organiseert het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid haar 3e symposium. Centraal staat onderzoek, samenwerking en toekomst van de veehouderij en humane gezondheid. Het platform richt zich op 4 thema's waaronder antibioticaresisentie en zoönosen
  • Op 14 november 2017 organiseren VWS, RIVM en Vilans het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg. Onderwerp is de impact van antibioticaresistentie op ouderen en hun woonomgeving

Heb jij je handtekening al gezet tegen antibioticaresistentie?

afbeelding website VWS-campagne Daar wordt iedereen beter van

Het ministerie van VWS vraagt professionals aandacht te besteden aan antibioticaresistentie. Al bijna 5000 mensen hebben hun handtekening gezet.

Zet jij ook je handtekening?

Dierenarts in spagaat

haan

David Speksnijder heeft in zijn onderzoek gekeken naar redenen die dierenartsen noemen voor een hoog gebruik van antibiotica in de veehouderij.

Lees meer over dit project

Internationale samenwerking

Kunnen we het resistentievraagstuk oplossen via internationale samenwerking?

Lees meer over internationale samenwerking en het JPIAMR

Abonneer je op de nieuwsbrief

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf je in voor de nieuwsbrief Preventie en/of Geneesmiddelen. 

Direct inschrijven

Actueel

Volg via RSS

Huisartsen schrijven minder antibiotica voor na online scholing

Een korte online training voor huisartsen in combinatie met een informatieboekje voor ouders vermindert antibioticaprescriptie voor kinderen met luchtweginfecties. Dat is de conclusie van het door ZonMw gefinancierde RAAK-onderzoek, RAtioneel Antbioticabeleid Kinderen.

Nieuws

Nederland investeert 2 miljoen euro in ontwikkeling nieuwe antibiotica

Nederland investeert 2 miljoen euro in de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica. Dat heeft demissionair minister Schippers van Volksgezondheid bekend gemaakt. In Berlijn is vandaag een internationaal evenement om geld op te halen tegen antibioticaresistentie. Ook andere landen waaronder Duitsland en Zwitserland zegden een bijdrage toe. Dat meldt Rijksoverheid.

Elders gezien

Koenders maakt actieplan Antimicrobiële Resistentie

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken stuurde 1 september het actieplan Antimicrobiële Resistentie (AMR) naar de Tweede Kamer. Het actieplan is een vervolg op het Europees actieplan antimicrobiële resistentie (AMR) uit 2011.

Elders gezien

Succesvolle kennismaking voor antibioticaresistentie

Van 14 tot en met 17 augustus hebben internationale klinisch microbiologen, bioinformatici en biologen enthousiast en constructief met elkaar samengewerkt aan diverse klinische microbiële problemen.

poster workshop
Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg

Op dinsdag 14 november 2017 organiseren het ministerie van VWS en het RIVM in samenwerking met Vilans, kennisinstituut voor langdurende zorg, het symposium Antibioticaresistentie en ouderenzorg. Het symposium wordt gehouden in het kader van de Europese Antibioticadag.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Linda van Gaalen

Linda van Gaalen

Programmasecretaris Antibiotica Resistentie

Telefoonnummer+31 70 349 51 57
E-mailadresLGaalen@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website