Wat werkt wel en wat werkt niet in de ggz? En hoe gaat u daar mee om in uw project, onderzoek of in de praktijk? Discussieer met ons mee tijdens verschillende masterclasses.

Vrijdag 8 juni 2018 vond in Villa Jongerius (Utrecht) de eerste masterclass plaats met als thema 'Een passend design bij een passende vraag'.

RCT en N=1 trial

De masterclass werd geopend met een welkomstwoord van Pauline Meurs, de voorzitter van de commissie van het onderzoeksprogramma. Daarna volgden de eerste 2 sprekers: Jack Dekker over de RCT en Bas Stunnenberg over de N=1 trial. Na deze presentaties kwam de discussie over onderzoeksmethodologie al snel op gang. De N=1 trial is een elegant design, en kan zeker bruikbaar zijn in de ggz. Het heeft als voordeel dat het op een efficiënte manier gepersonaliseerde data oplevert, maar heeft ook wat methodologische haken en ogen. Het design is bijvoorbeeld alleen maar bruikbaar bij behandelingen die snel werken, en ook snel weer zijn uitgewerkt wanneer niet meer toegepast. Uit het publiek kwam de vraag of er bij ZonMw niet een werkgroep kan worden opgericht over de N=1 trial, een vraag waarmee ZonMw aan de slag zal gaan.

Kwalitatieve en longitudinale design

Na de pauze kwamen Marieken de Koning en Femke Lamers aan het woord, over het kwalitatieve design en het longitudinale design. Ook na deze presentaties werd er veel gediscussieerd met de zaal en daarna ook met het panel. De discussie voerde richting de vraag wat een uitkomstmaat zou moeten meten: een zichtbaar effect voor de behandelaar, of een merkbaar verschil voor de patiënt? En zou de patiënt moeten meedenken als het gaat om de keuze van de uitkomstmaat?

Keuze voor een goede uitkomstmaat

Aan het eind van de masterclass was de algemene consensus dat er verschillende manieren zijn om een onderzoeksvraag in te steken, en dat er bij elk van die manieren een passend design moet worden gekozen. Daarnaast blijft het ingewikkeld om in een onderzoek te vangen wat een interventie nou echt heeft gedaan voor de patiënt. De keuze voor een goede uitkomstmaat is een belangrijke beslissing voor het uitvoeren van gedegen onderzoek, maar wat nu precies die goede uitkomstmaat is, daar zijn de laatste woorden nog niet over gezegd.

Downloads

Volgende masterclass

Eind 2018 organiseren we de volgende masterclass. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief Geestelijke gezondheid, volg ons op LinkedIn of houd onze website in de gaten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website