Onderwerpen

Uitgelicht

Verward gedrag

Heeft u een idee om samen met andere organisaties de zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag en hun omgeving te verbeteren? Dan komt u wellicht in aanmerking voor subsidie.

Subsidiemogelijkheden verward gedrag

Subsidieoproepen herstel en re-integratie in de samenleving

ZonMw en NWO publiceren dit voorjaar 3 subsidieoproepen gericht op herstel en (re-)integratie bij psychische problemen. Elke subsidieoproep heeft eigen prioriteiten.

Op 10 april organiseren we een informatiebijeenkomst waarin we de subsidieoproepen toelichten en uw vragen beantwoorden.

Meld u aan voor de bijeenkomst

Vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg

ZonMw stimuleert en financiert onderzoek naar geestelijke gezondheid. De onderzoeken lopen uiteen van preventie tot behandeling van psychische aandoeningen en van fundamenteel onderzoek tot implementatie- en praktijkprojecten. De centrale thema's voor de komende jaren zijn vroege herkenning en behandeling en gepersonaliseerde zorg.

Onderzoek naar vroege herkenning en gepersonaliseerde zorg

Onderzoekprogramma GGz

Het Onderzoeksprogramma GGz moet zorgen voor minder psychische ziekte, snellere en betere behandeling van patiënten met een psychische aandoening en meer aandacht voor herstel. Hoe wordt het programma vormgegeven? Waarom is onderzoek zo belangrijk? En welke projecten worden gefincierd? Lees meer over deze vragen en de voortgang van het onderzoeksprogramma in de digitale publicatie 'Onderzoek in de GGz'.

Bekijk de digitale publicatie

Depressie

Vroeg opsporen van depressieve klachten leidt tot sneller ingrijpen waarmee erger kan worden voorkomen. ZonMw financiert daarom onderzoek naar depressie, met speciale aandacht voor jonge vrouwen en adolescenten. De onderzoeken variëren van kleine praktijkgerichte innovaties tot grootschalige langlopende onderzoeken.

Omgaan met depressie

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen en resultaten? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief Geestelijke Gezondheid.

Aanmelden

Actueel

Volg via RSS

Vooraankondiging: subsidieoproepen herstel en re-integratie bij psychische problemen

ZonMw, NWO en de Stichting tot Steun VCVGZ gaan zich gezamenlijk inzetten voor herstel en (re-)integratie van mensen met psychische problemen. Psychische aandoeningen hebben immers een groot effect op mens en maatschappij en er is nog steeds weinig kennis over herstel en (re-)integratie in de samenleving. Daarom publiceren ZonMw en NWO dit voorjaar 3 subsidieoproepen met een totaal budget van ongeveer € 4,2 miljoen.

Nieuws

Talentontwikkeling in de GGz

Binnen het Onderzoeksprogramma GGz hebben 2 praktijkfellows en 3 multidisciplinaire fellows een persoonsgebonden subsidie (fellowship) ontvangen voor onderzoek naar vroege herkenning en behandeling en gepersonaliseerde zorg in de GGz. Zij gaan aan de slag met nieuwe, creatieve en grensverleggende ideeën om de zorg aan cliënten te verbeteren, hun regiefunctie te versterken en/of kostenbeheersing te realiseren.

Plaatje van Onderzoeksprogramma GGz
Nieuws

Cliëntenparticipatie binnen het Onderzoeksprogramma GGz

Cliënten en hun naasten weten als geen ander wat een psychische aandoening met iemand doet. En aan welke zorg en hulp zij behoefte hebben. Deze waardevolle informatie weegt ZonMw via een cliëntenpanel mee bij het honoreren van onderzoeksvoorstellen binnen het Onderzoeksprogramma GGz.

Portretfoto Ben Roelands
Nieuws

Suïcidale patiënt kan veilig aan onderzoek meedoen

Deelname aan onderzoek naar suïcidepreventie is niet schadelijk voor suïcidale patiënten. Tot voor kort was er terughoudendheid om personen met suïcidaal gedrag toe te laten tot behandelonderzoek. Daar is nu geen reden meer toe.

 

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

TOP-subsidies 2017

Onderwerpen

Bij TOP-subsidies gaat het samenvattend om:

 • innovatieve (grensverleggende) wetenschap;
 • vernieuwing van een onderzoekslijn wat betreft inhoud èn samenwerking;
 • een breed uitstralend effect op wetenschap en/of maatschappij;
 • behorend bij onderzoek dat ZonMw rekent tot gezondheidsonderzoek.

Het potentiële, bij voorkeur breed uitstralende effect op wetenschap is een belangrijk criterium in de beoordeling van de ingediende aanvragen. Daarnaast zijn innovativiteit van het onderzoek, een goed en duidelijk plan van aanpak, een excellent track record, inzicht in de risico’s van het onderzoek en kennisbenutting belangrijke criteria.

  Onderdeel van programma

  TOP-subsidies

  Geplaatst op

  29 januari 2017

  Deadline

  30 maart 2017,
  14.00 uur

  Bekijk

  Gender en gezondheid - Algemene onderzoeksronde

  Onderwerpen

  • Sekse- en gendersensitieve kennisontwikkeling
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Vrouwspecifieke gezondheidsaspecten - Preventie, etiologie, beloop, diagnostiek en/of behandeling van aandoeningen

  Onderdeel van programma

  Kennisprogramma Gender en Gezondheid

  Geplaatst op

  23 februari 2017

  Deadline

  20 april 2017,
  14.00 uur

  Bekijk

  Agenda

  Informatiebijeenkomst subsidieoproepen herstel en re-integratie bij psychische problemen

  ZonMw en NWO publiceren dit voorjaar 3 subsidieoproepen gericht op herstel en (re-)integratie bij psychische problemen. Onderzoekers en professionals kunnen financiering aanvragen voor wetenschappelijk onderzoek, praktijkonderzoek of de ontwikkeling en implementatie van interventies. Elke subsidieoproep heeft eigen prioriteiten. Tijdens de informatiebijeenkomst lichten we de subsidieoproepen toe en beantwoorden we uw vragen.

  Lees meer
  Toon alle agenda-items

  Contact

  Karianne Jonkers

  Programmasecretaris GGz

  Telefoonnummer+31 70 349 52 26
  E-mailadresggz@zonmw.nl
  Naar boven
  Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website