Koffiedrinken in een Alzheimer Café of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving. Daardoor blijven zij langer actief, gezond én in contact met anderen. Wil jij als gemeenten of hun partners het aanbod dagactiviteiten voor mensen met dementie versterking? In deze inspiratiewijzer lees je hoe dit werkt en hoe je dit in jouw gemeente kunt aanpakken aan de hand van voorbeelden en praktische tools.
Vanuit programma Beschermd Thuis zijn diverse lokale initiatieven opgepakt om het stigma rond dakloosheid te doorbreken. In een interviewreeks laten we cliënten en professionals aan het woord en geven we een inkijkje in de opbrengsten en inzichten.
De Hersenstichting, MIND en ZonMw hebben het Manifest Nationaal Plan Hoofdzaken gelanceerd. In dit Manifest pleiten we voor het opzetten van een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en/of psychische gezondheid.
Kijk in 3 minuten een compilatie van afgelopen 6 talkshows! Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met talkshow, podcasts en publicaties.
'Binnen de buitenkant' laat je onder de huid kruipen van psychisch (zeer) kwetsbare mensen die hun balans in het leven terugvonden, dankzij herstelondersteunende zorg. ‘Binnen de buitenkant’ is nu te bestellen.
Nadat het coronavirus ook in Nederland was uitgebroken, bleek er behoefte te zijn aan een inventarisatie van de effecten van coronamaatregelen op de ggz en haar cliënten. ZonMw zette verschillende opdrachten uit om een beeld te krijgen van enerzijds de effecten van de coronamaatregelen op het zorgaanbod en anderzijds de effecten op de cliënten in de ggz.
De resultaten zijn bekend van het onderzoek ‘Verkenning inzet ervaringsdeskundigen’. De inzet van ervaringsdeskundigen werd onderzocht in 300 ZonMw-projecten over verward gedrag en in 36 projecten voor en door ervaringsdeskundigen.
Bekijk welke initiatieven in uw regio worden uitgevoerd voor het verbeteren van de ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met onbegrepen gedrag. Het Actieprogramma Verward Gedrag zet met deze projecten in op alle onderdelen van de keten; van vroegsignalering tot herstel
Tot en met 2025 is er budget beschikbaar gesteld vanuit het ministerie van VWS om vervolg te geven aan het Onderzoeksprogramma ggz. Deze toezegging helpt ons om voor de komende jaren voor u inzichtelijk te maken wanneer subsidierondes (ongeveer) zullen plaatsvinden. Op basis van dit overzicht kunt u mogelijk al een inschatting maken van welke subsidiemogelijkheden interessant zijn voor u.
Onderzoekers kunnen subsidie aanvragen voor preklinisch en klinisch neurowetenschappelijk onderzoek waarin data herbruikt wordt. De subsidieoproep maakt deel uit van het EU FLAG-ERA-initiatief en sluit op 1 juni 2023. Het doel van de subsidieronde is het bevorderen van het hergebruik van data om innovaties in de gezondheidszorg te stimuleren.
Psychische problematiek van ouders en gebruik van jeugdhulp bij kinderen komen vaak samen voor binnen een gezin. Een goede samenwerking tussen instellingen in de volwassenen-ggz en jeugdhulp is daarom noodzakelijk om goede zorg te bieden aan gezinnen. Goede samenwerking is echter vaak lastig te realiseren door organisatorische structuren, wet- en regelgeving en verschillende financieringsstromen. Daarom is er subsidie beschikbaar voor pilots...
De ministeries van VWS en JenV hebben de handen ineen geslagen om een impuls te geven aan de samenwerking rondom mensen met onbegrepen gedrag. Er is 59 miljoen euro extra beschikbaar via het ZonMw-Actieprogramma Grip op Onbegrip voor ggz, politie, gemeenten en GGD’en en andere organisaties die zorg en ondersteuning bieden aan deze mensen.
Hoe kun je als multidisciplinaire aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld (MDA++) de samenwerking tussen professionals en met het gezin het beste vormgeven? Zodoende dat het geweld stopt en duurzame veiligheid wordt bereikt? Dat was de belangrijkste vraag in een onderzoek naar de werkwijze van MDA++ Friesland. Het onderzoek levert diverse aanbevelingen op waar multidisciplinaire teams mee aan de slag kunnen.
De toename van het aantal transgender personen dat medische hulp zoekt, zet de bestaande voorzieningen onder druk: wachttijden nemen toe. Daarom hebben we twee onderzoeken gefinancierd over de verklaring en het toekomstperspectief van de vraag naar transgenderzorg. De resultaten worden tijdens de bijeenkomst op woensdag 10 mei om 10.00 uur besproken.