Onderwerpen

Uitgelicht

Week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie vindt van maandag 19 tot en met zaterdag 24 maart plaats. Het thema is dit jaar 'Pyschiatrie is van ons allemaal. Een trauma ook!'. 

Eigenlijk heeft vrijwel iedereen in de maatschappij met psychisch leed te maken. Als patiënt, als partner, als familie, als behandelaar, op het werk. Hoe kun je herstellen van bijvoorbeeld een trauma? En hoe kun je zelf mensen helpen?

Lees meer over projecten

Onderzoek in de GGz

Programmabeeld Onderzoeksprogramma GGz

Het Onderzoeksprogramma GGz moet zorgen voor minder psychische ziekte, snellere en betere behandeling van patiënten met een psychische aandoening en meer aandacht voor herstel. In een online publicatie houden we u op hoogte van de voortgang.

Bekijk de online publicatie

Psychosociale zorg voor (ex-)kankerpatiënten

Logo LOPPSOZ

Uit onderzoek blijkt dat veel (ex)kankerpatiënten nog jaren na de behandeling met psychische klachten blijven rondlopen. Op 1 maart is een pilot gestart voor vergoeding van psychosociale zorg voor (ex-)kankerpatiënten. De pilot is ontstaan vanuit een samenwerking van het Landelijk Overleg Paramedische en PsychoSociale Oncologische Zorg (LOPPSOZ), het ministerie van VWS en ZonMw.

Pilot psychosociale zorg

Crisiskaart

Quote over de crisiskaart: 'Mensen willen graag iets doen als iemand in crisis raakt. Maar hoe?'. Met portretfoto van Klazine Tuinier.

Een crisiskaart geeft vooral rust. Niet alleen voor de kaarthouder zelf, maar ook voor de omgeving.

Meer over de cirsiskaart

Projecten

ZonMw stimuleert en financiert onderzoek naar geestelijke gezondheid. De onderzoeken lopen uiteen van preventie tot behandeling van psychische aandoeningen en van fundamenteel onderzoek tot implementatie- en praktijkprojecten.

Bekijk de projecten per aandoening

Actueel

Volg via RSS

Vooraankondiging subsidieoproepen ggz-onderzoek

Eind maart stelt het Onderzoeksprogramma GGz 2 subsidieoproepen open voor ggz-onderzoek. De deadline voor het aanvragen van subsidie is 8 mei 2018, 14.00 uur. Naar verwachting volgen er in 2018 geen andere subsidieronden van het Onderzoeksprogramma GGz.

Vooraankondiging subsidieoproepen en informatiebijeenkomst
Nieuws

Gezocht! Praktijkvoorbeelden in het sociaal domein

Tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade in het najaar van 2018 laten gemeenten en hun maatschappelijke partners aan elkaar zien wat zij waarmaken van de transformatie in het sociaal domein. Om te inspireren en geïnspireerd te raken. Wat is er in uw gemeente geslaagd? Wat kan beter? Laat het zien! Indienen kan tot 15 april.

Nieuws

Subsidieoproep: versterken triage- en meldfunctie acuut verward gedrag

Crisisdiensten en meldkamers die de Acuut Psychiatrische Hulpverlening (APH) triagefunctie in de regio uitvoeren, kunnen bij het ZonMw-Actieprogramma Verward Gedrag subsidie aanvragen voor pilots gericht op het ontwikkelen en/of versterken van APH-triagefunctie door de inzet (en training) van extra personeel bij de crisisdienst of op de meldkamer.

Programmabeeld Actieprogramma Verward Gedrag
Nieuws

Op Volle Kracht vermindert depressieve klachten niet

De groepsinterventie Op Volle Kracht is niet effectief in het verminderen van klachten als angst en depressiviteit bij jongeren in een residentiële instelling, maar vermindert het piekeren wel. Dit concludeert ontwikkelingspsycholoog Martine Weeland uit onderzoek waarop zij op 5 maart promoveerde.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Informatiebijeenkomst subsidieoproepen ggz onderzoek

Naar verwachting stellen we eind maart nieuwe subsidieoproepen open vanuit het Onderzoeksprogramma GGz. Wilt u meer weten over deze subsidieoproepen? Kom dan donderdag 5 april naar de informatiebijeenkomst bij ZonMw in Den Haag.

Lees meer

De Dag van de Ervaringsdeskundige 2018

De Dag van de Ervaringsdeskundige is een dag waarop ervaringsdeskundigen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar kunnen inspireren. Het thema van de dag is 'Samen Doen'.

Lees meer

NCVGZ 2018 Het congres voor de volksgezondheid

Wilt u op de hoogte blijven van de trends en ontwikkelingen op het gebied van de Publieke gezondheid? Ga met ons mee om te ontdekken hoe we samen Nederland een klein stukje gezonder kunnen maken. Kom ook op 10 april naar het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid, in Media Plaza, onderdeel van de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees meer

Lunchsessie op NVvP voorjaarscongres

Het verhaal van de patiënt vertalen is een dagelijkse uitdaging voor iedere psychiater. Hoe vertalen we bijvoorbeeld klachten en beleving van de patiënt naar een diagnose, en naar bestaande en nieuwe interventies? En hoe vertalen we de alsmaar groeiende stroom aan (neuro)wetenschappelijke bevindingen naar de individuele klacht en beleving van de patiënt? Tijdens het congres wordt het thema vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Niet alleen...

Lees meer

Informatiebijeenkomst subsidieoproepen verward gedrag april 2018

Wilt u meer weten over de subsidieoproepen over verward gedrag? Kom dan op 18 april 2018 naar de informatiebijeenkomst in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst lichten we het actieprogramma en de subsidieoproepen toe en beantwoorden we uw vragen. Daarnaast houdt MIND een interactieve presentatie over de inbreng van ervaringsdeskundigen en vertelt één van de projectleiders over zijn ervaringen met het indienen van een projectvoorstel.

Lees meer

Goed Gebruik Geneesmiddelen Congres 2018

Op donderdag 19 april 2018 organiseert ZonMw het zesde jaarlijkse congres Goed Gebruik Geneesmiddelen: Door de keten heen. Dit zesde GGG-congres staat in het teken van de actualiteit rondom gepast gebruik geneesmiddelen. Met ditmaal de focus op het kijken door de gehele keten heen waar het gebied van geneesmiddelen mee te maken heeft. Met als doel het optimaliseren van geneesmiddelengebruik voor de patiënt. We kijken vanuit verschillende...

Lees meer

International Conference on Integrated Care

Van 23 t/m 25 mei 2018 organiseert de International Foundation for Integrated Care (IFIC) voor de 18e keer de International Conference on Integrated Care (ICIC). ZonMw is partner, net als het RIVM en Vilans.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Portretfoto Meike Manders

Meike Manders

Onderzoeksprogramma GGz

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl
Portretfoto Maroun Nader

Maroun Nader

Actieprogramma Verward Gedrag

Telefoonnummer+31 70 349 52 56
E-mailadresavg@zonmw.nl
Portretfoto Karianne Jonkers

Karianne Jonkers

Telefoonnummer+31 70 349 52 26
E-mailadresggz@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website