In de verstandelijk gehandicaptensector is veel winst te behalen in vroege herkenning van de palliatieve fase. Het is voor zorgverleners niet altijd vanzelfsprekend om deze fase bespreekbaar te maken met de cliënt en zijn naasten of verzorgers. Situaties waarin wilsonbekwaamheid en de wens tot gezamenlijke besluitvorming een rol spelen, vragen bovendien om specifieke expertise en vaardigheden van zorgverleners.

Uitgelicht

'Luister naar mensen met een verstandelijke beperking'

GRASSroots groep (Group for Research Advice, Sharing and Support)
GRASSroots groep

Dr. Irene Tuffrey-Wijne vertelt over de meerwaarde van samenwerken met mensen met een verstandelijke beperking binnen haar onderzoeksprojecten.

Interview Irene Tuffrey-Wijne

Blijf op de hoogte

Via de 'Blijf op de hoogte' pagina kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief Palliatieve Zorg.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aan de slag met PALLI

afbeelding met vraagteken

De PALLI is een vragenlijst die zorgverleners helpt om te bepalen of en in welke mate cliënten met verstandelijke beperkingen achteruit zijn gegaan in gezondheid. De PALLI is geschikt voor alle mensen met een verstandelijke beperking. 

Naar de vragenlijst

'Mensen met een verstandelijke beperking willen zelf meebeslissen'

Portret Annemieke Wagemans
Annemieke Wagemans

Annemieke Wagemans heeft als AVG-arts veel ervaring met palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking: 'Als iemand zelf een goede beslissing kan nemen, is ie voor mij al snel wilsbekwaam.'

Interview Annemieke Wagemans

Projecten over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking

Overzicht met projecten op het gebied van palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking die vanuit het ZonMw Palliantie programma worden gefinancierd.

Projecten over palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking

Herinnering van naderende dood

Jos Noordover: 'Ik bewaar nog steeds herinneringen aan hoe indrukwekkend ik het vond hoe mijn veelal jeugdige vrouwelijke collega's haar met alle zorg omringden zolang dat kon.'

Column Jos Noordover

Hospice Balade: speciale zorg bij een verstandelijke beperking

Bewoner en een verpleegkundige Balade
Bewoner en verpleegkundige Hospice Balade

In Nederland is Hospice Balade de plek waar mensen met een verstandelijke beperking terecht kunnen als thuis sterven niet gaat. Teamleider Linda Tielen vertelt over deze bijzondere zorg.

Interview Linda Tielen

Eigen inbreng door mensen met een verstandelijke beperking

Bij ’s Heeren Loo Zorggroep staat inbreng van cliënten met een verstandelijke beperking bij hun eigen zorg hoog op de agenda. In 2016 hebben zij daar een mooie doorontwikkeling in gemaakt met betrekking tot levenseindezorg.

Meer over deze projecten

In de zorg voor gehandicapten is er nog te weinig aandacht voor de laatste levensfase

Als een gehandicapte cliënt terminaal ziek is, moeten begeleiders een omslag maken in de zorg die zij geven. Zorgconsulenten palliatieve zorg kunnen daarbij ondersteunen. Een relatief nieuwe functie gericht op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven.

Interview palliatieve zorg in de gehandicaptenzorg

Uit de praktijk

Vrouw op foto
Trudi Weijers

Trudi Weijers vertelt over haar werk als praktijkverpleegkundige in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Artikel Trudi Weijers

Advance Care Planning bij mensen met een verstandelijke beperking

In de praktijk lijkt het niet vanzelfsprekend om mensen met een verstandelijke te betrekken bij de eigen zorg. Dit project wil hier verandering in brengen.

Meer over dit project

Actueel

Volg via RSS

De Hexagon Tool: handig hulpmiddel voor je implementatieplan

Om de palliatieve zorg te verbeteren is niet alleen nieuwe kennis nodig, maar vooral ook het concrete gebruik van onderzoeksresultaten in de praktijk. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om de implementatie van projectresultaten gedegen voor te bereiden. Bijvoorbeeld de Hexagon Tool. Hoe werkt die in de praktijk?

Pagina

Palliatieve zorg in ANW-uren: problemen in kaart

Ondanks pogingen om de palliatieve huisartsen spoedzorg in de avond‐, nacht‐ en weekenduren (ANW) te verbeteren, zijn er signalen dat de kwaliteit achterblijft. Onbekend is echter of dit door patiënten, mantelzorgers en professionals ook zo wordt ervaren en of er regionale palliatieve spoedzorg ‘best practices’ zijn waarvan geleerd kan worden.

Elders gezien

Meer geld en aandacht voor palliatieve zorg

Het kabinet trekt 8 miljoen euro extra uit voor de palliatieve zorg. Een deel wordt besteed aan de implementatie van het kwaliteitskader palliatieve zorg. Ook wordt aandacht gegeven aan bewustwording bij het bredere publiek.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website