Ondersteuning zorgnetwerk
Ondersteuning voor mantelzorgers
Mantelzorgers worden geconfronteerd met doodgaan, beslissingen rondom het levenseinde, afscheid nemen en daarmee gepaard gaande gevoelens van onzekerheid en angst. Bovendien is mantelzorg in de palliatieve fase vaak complex en zwaar. Om als zorgverleners mantelzorgers te kunnen ondersteunen is het belangrijk om hun behoeften te kennen op het gebied van informatie, praktische ondersteuning, emotionele steun en inzicht in de eigen rol. Ook is het van belang oprechte aandacht te hebben voor mantelzorgers door met hen in gesprek te gaan over hun zorgtaken en gevoelens. Er zijn hiervoor verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Lees onze artikelenreeks mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase.
Morele dilemma's in de palliatieve zorg
Zorgverleners in palliatieve zorg krijgen regelmatig te maken met lastige situaties. Situaties waarin het niet duidelijk is wat nu het juiste is om te doen. Of waarin ze sterk het gevoel hebben dat de keuzes die anderen maken (bijvoorbeeld de arts of patiënt) niet tot goede palliatieve zorg leiden. Gestructureerd stilstaan bij zo’n situatie kan dan helpen. CURA is een laagdrempelig instrument dat hierbij ondersteuning kan bieden. Lees meer over CURA.
Rouw en nazorg
Patiënten in de palliatieve fase en hun naasten ervaren vaak tijdens het ziekteproces al gevoelens van rouw, bijvoorbeeld om het verlies van gezondheid en functionele autonomie, en over het naderend overlijden. Nabestaanden kunnen het verlies uit de weg gaan, erdoor in beslag genomen worden, of er niet in slagen om het leven een nieuwe invulling te geven na het verlies. Ook bij zorgverleners speelt rouwverwerking een rol. Structurele aandacht en begeleiding hiervoor is belangrijk. Voor het ondersteunen van naasten en zorgverleners bij rouwverwerking zijn er hulpmiddelen beschikbaar. Lees onze artikelenreeks over rouw- en nazorg.
Participatie van ervaringsdeskundigen in onderzoek
Participatie van ervaringsdeskundigen helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met patiënten, naasten en ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Dat betekent meer concreet resultaat voor iedereen; van wetenschapper tot professional en ervaringsdeskundige. Wij stimuleren participatie daarom in al onze projecten. Lees hoe we dit doen in onze artikelenreeks Patiëntenparticipatie en ondersteuning.
Artikelen
-
ZonMw-informatiebijeenkomst stimuleringssubsidie Oog voor Naasten en Nabestaanden
Op 1 oktober 2024 vond de informatiebijeenkomst over de...
-
Mogelijkheden rond het levenseinde beter in beeld door informatiebijeenkomsten
Studeren, trouwen, kinderen krijgen … Als er een nieuwe fase in ons...
-
Mantelzorgondersteuning in de palliatieve fase
Mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij de kwaliteit van leven...