
Ineke Voordouw
Senior programmamanager
Er wordt hard gewerkt aan de transformatie van de wijkverpleging: meer aandacht voor zelf- en samenredzaamheid, zelfmanagement van de cliënt en ruimte voor de zorgprofessionals om passende zorg en ondersteuning te bieden.
Dat vraagt om voldoende zorgprofessionals voor de wijkverpleging die weten wat kwalitatief goede zorg is en kunnen beschikken over de juiste kennis en instrumenten. En om het verder ontwikkelen van leiderschap en van de duurzame samenwerking tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. Hiervoor is het nodig om meer te investeren in innovatie, onderzoek en opleiden.
Op deze pagina staan voorbeelden van de projecten en initiatieven die in opdracht van of in samenwerking met ZonMw worden uitgevoerd om bij te dragen aan het versterken van de wijkverpleging.
Wijk-GGD'ers Esther Pullen en Sarah Voss zijn door de Australische politie in Melbourne uitgenodigd om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen. Volg hun ervaringen via onze website, hun vlogs en de app Polarsteps.
Volg het werkbezoek in AustraliëHet programma Zichtbare schakel heeft vanaf 2008 geïnvesteerd in de rol van de wijkverpleegkundigen. Benieuwd welke mijlpalen we hebben bereikt?
Bekijk het filmpje op YouTubeSinds 2015 werken we met V&VN aan de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden voor verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden. Nu hebben we een vervolgopdracht ontvangen: de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden gericht op de wijkverpleging.
Wat houdt de vervolgopdracht in?Een motie van Mariëtte Hamer in 2008 was de aanleiding voor de ontwikkeling van het ZonMw-programma Zichtbare schakel. Tien jaar later is het tijd om de balans op te maken. Een dubbelinterview met SER-voorzitter Mariëtte Hamer en hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans, Chief Nursing Officer. ‘Er is veel bereikt, maar we zijn er nog niet.’
Lees het interview over de opbrengst van Zichtbare schakelBenieuwd naar de resultaten van het programma Zichtbare schakel fase 2? In de eindevaluatie vind je de belangrijkste resultaten en informatie over de werkwijze en gemaakte keuzes.
Bekijk de eindevaluatie (2014-2018)Was u er ook bij op 17 november 2017? We hebben getoost op de opbrengsten van 8 jaar Zichtbare schakel; op alle mijlpalen die de beroepspraktijk van de wijkverpleging hebben veranderd.
Neem een kijkje in het (foto)verslagZichtbare schakel loopt ten einde. Johan Lambregts is dagvoorzitter van de slotbijeenkomst op 17 november as. “Door een betere positionering is met de inzet van wijkverpleegkundigen nog meer positief effect op de patiëntenzorg te behalen."
Lees het artikel op ZorgenZDe afgelopen 8 jaar heeft het ZonMw-programma 'Zichtbare schakel - de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt' gezorgd voor veel beweging in de praktijk. De opbrengsten delen we tijdens de slotbijeenkomst op 17 november a.s.
Meer informatieIn de aanloop naar de afsluiting van ZonMw-programma Zichtbare schakel fase 2, vragen we stakeholders naar de opbrengsten. Ingrid Blok en Monique Adriaanse, beleidsmedewerkers bij het ministerie van VWS, zijn tevreden over de resultaten van het programma.
Lees het interviewWijkverpleegkundigen stellen indicaties voor zorg en sturen een team aan. Dat vereist leiderschap. Nurses in the Lead helpt hen de leiding te nemen, ook bij vernieuwingen. Hoe stimuleer je bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van cliënten?
Lees het uitgebreide artikel in het online relatiemagazine van ZonMwDe herziening van het Expertisegebied Wijkverpleegkundige is op 7 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan vertegenwoordigers van Actiz, Zorgthuisnl en het Landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV). Marjolein Zilverentant ( V&VN) : “Hiermee zeggen we als beroepsgroep: dit is de norm, zo hoort het in ons vak.
Lees het artikel op venvn.nlOp vrijdag 12 april is de Wetenschappelijke tafel wijkverpleging gelanceerd. Dit onderzoeksnetwerk van onderzoekers en zorgprofessionals gaat praktijkgericht onderzoek stimuleren en laten aansluiten bij de snelle professionalisering van het vakgebied wijkverpleging.
Wat gaan ze precies doen?3 projecten hebben een mooi geldbedrag gewonnen om hun project een stap verder te brengen. Tijdens de slotbijeenkomst op 17 november 2017 namen zij hun prijs in ontvangst.
Wie heeft welke prijs gewonnen?In dit project worden instrumenten ontwikkeld en onderzocht om de mogelijkheden van wijkverpleegkundigen bij het ondersteunen van naasten van patiënten in de terminale fase beter te benutten.
Wijkverpleegkundigen en verzorgenden worden veel geconfronteerd met patiënten die zich eenzaam voelen en sociaal geïsoleerd zijn. Dit project beoogt een kwaliteitsstandaard te formuleren die wijkverpleegkundigen helpt bij het signaleren en inschatten van aard, risico’s en gevolgen van eenzaamheid en het kiezen van de juiste zorg.
Binnen de werkplaats op het kennisplein Zorg voor Beter zijn een illustratief animatiefilmpje en handige handreikingen ontwikkeld voor het organiseren en begeleiden van hbo-v stages in de wijk.
Om de wijk beter in kaart te brengen en om handvatten te krijgen voor verbetertrajecten is een nieuw instrument ontwikkeld, de WIJKOPSE. Het doel van dit project is tweeledig: enerzijds het testen van de WijkOPSE door wijkverpleegkundigen in 3 wijken, anderzijds direct aan de slag te gaan met de eerste resultaten hiervan.
Informatie, handreikingen en goede voorbeelden voor en over de wijkverpleging zijn te vinden op Kennispleinen. Te gebruiken voor zelfstudie, om samen met collega’s mee aan de slag te gaan of binnen de eigen organisatie te implementeren!