Verpleegkundigen en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. ZonMw investeert in kennis en samenwerking door en voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Uitgelicht

De wijkverpleegkundige als gezondheidsbevorderaar

De herziening van het Expertisegebied Wijkverpleegkundige is op 7 juni tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan vertegenwoordigers van Actiz, Zorgthuisnl en het Landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV). Marjolein Zilverentant (V&VN): 'Hiermee zeggen we als beroepsgroep: dit is de norm, zo hoort het in ons vak.'

Lees het artikel op venvn.nl

Wijkverpleegkundigen nemen de leiding

Verpleegster zit tegenover patient
Wijkverpleegkundige Sanne Hooijen van Zuyderland Thuiszorg

Wijkverpleegkundigen stellen indicaties voor zorg en sturen een team aan. Dat vereist leiderschap. Nurses in the Lead helpt hen de leiding te nemen, ook bij vernieuwingen. Hoe stimuleer je bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van cliënten? 

Lees het uitgebreide artikel in het online relatiemagazine van ZonMw

Hoe komen we tot kennis van en voor de verpleging?

Screenshot filmpje 'Hoe komen we tot kennis van en voor de verpleging?'

Onderzoekers, verpleegkundigen, verzorgenden, beleidsmakers en docenten werken samen in de onderzoeks(projecten) die wij financieren. Zo komen we tot kennis, waar jij als verpleegkundige of verzorgende écht wat mee kan. Wat doen we zoal?

Bekijk het filmpje (2 minuten)

Verplegingswetenschappelijk onderzoek als basis voor waardevolle zorg

Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen
Hoogleraar Verplegingswetenschap Hester Vermeulen

Ruim 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden geven het leeuwendeel van de dagelijkse zorg in de Nederlandse gezondheidszorg. Toch is de zorg die zij bieden nog weinig onderzocht. Hester Vermeulen van Radboudumc maakt zich sterk voor wetenschappelijk onderzoek naar het werk van deze zorgprofessionals.

Interview met Hester Vermeulen

Nieuw programma Verpleging en Verzorging

We ontwikkelen een nieuw programma op het gebied van verpleging en verzorging. Hiermee gaan we de kennisinfrastructuur versterken en borgen, nieuwe kennis hieruit inbedden en praktijkvoorbeelden ontwikkelen en delen.

Lees meer over het nieuwe programma

Eerste kwaliteitsstandaard V&V - zorg voor het zieke kind thuis

Zieke kinderen krijgen na ontslag uit het ziekenhuis niet altijd de zorg die nodig is. Een nieuwe kwaliteitsstandaard moet hierin verandering brengen.

Lees het artikel in Mediator 33

Actueel

Volg via RSS

Vier praktische instrumenten geven inzicht in de relatie tussen cliënt en zorgprofessional

Op 13 mei jl was het symposium ‘Cliënt aan Zet’, met aandacgt voor het in kaart brengen van de relatie tussen cliënt en professional in de langdurige zorg. Welke belangrijke, actieve rol kunnen cliënten spelen bij kwaliteitsverbetering? Nieuwe instrumenten, ontwikkeld door vier instituten met subsidie van ZonMw, kwamen uitgebreid aan bod.

Elders gezien

Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning

Wat houdt zelfmanagementondersteuning in bij mensen met diverse chronische gezondheidsproblemen? Welke kennis, houding en vaardigheden heb je daar als (aankomend) zorgverlener voor nodig? Antwoorden vind je in de Kennisbundel Zelfmanagementondersteuning. Gebruik de bundel tijdens de pilotfase (tot 1 juli) en deel je ervaring!

Nieuws

Kennisagenda wijkverpleging: een routeplanner voor de toekomst!

Welke kennis is volgens de beroepsgroep nodig en wenselijk om in de toekomst goede kwaliteit van zorg te leveren? Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis. Kennis die verpleegkundigen nodig hebben om hun vak goed uit te oefenen. De kennisagenda is ontwikkeld met subsidie van ZonMw en een algemeen raamwerk voor de beroepsgroep V&V. Nienke Bleijenberg vertelt erover in tijdschrift TVZ.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Graag toosten we samen met alle betrokkenen op de mooie opbrengsten van ons programma Tussen Weten en Doen. Het belooft een feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst te worden! Dagvoorzitter Inge Diepman maakt samen met alle aanwezigen de balans op. We bespreken wat er is gerealiseerd en sluiten de middag af met een blik op de toekomst.    

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Dineke Abels

Dineke Abels

Senior programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 51 46
E-mailadresabels@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 53 48
Denise Temmink

Denise Temmink

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 54 66
E-mailadresTemmink@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website