Verpleegkundigen en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. ZonMw investeert in kennis en samenwerking door en voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Uitgelicht

Essentiële zorg moet op de kaart komen te staan

Sandra Zwakhalen

‘Essentiële zorg vormt de kern van het verpleegkundig beroep’, vertelt Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschap. Het gaat om de verpleegkundige basiszorg zoals wassen, aankleden, voeden, mobiliseren en communiceren. Hoe doe je dit zo effectief mogelijk?

Lees het interview

Subsidieoproep beschrijven goede voorbeelden

Programmabeeld Verpleging en verzorging: illustratie van 2 verpleegkundigen (een man en een vrouw) met een patiënt

Om goede voorbeelden breed in de praktijk te kunnen toepassen, is het van belang dat er goede beschrijvingen van praktijkvoorbeelden zijn. Daarom kunnen wo-, hbo- of mbo-instellingen nu samen met verpleegkundigen en verzorgenden subsidie aanvragen om ontwikkelde praktijkvoorbeelden te beschrijven.

Bekijk de subsidieoproep

Werkbezoek Jeroen Geurts aan 'Samen Leren in de Wijk'

ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts aan het vloggen

Jeroen Geurts is op werkbezoek geweest bij de Kruisvereniging in Brabant. Zij hebben de opleiding ‘Samen Leren in de Wijk’ opgezet vanuit het perspectief van cliënten, bewoners en hun naasten. Benieuwd naar zijn bevindingen?

Bekijk zijn vlog

Kwaliteitsstandaarden wijkverpleging

Samen werken aan kwaliteitsstandaarden

Kwaliteitsstandaarden zijn ondersteunend aan de manier van werken waarbij de nadruk ligt op kwaliteit van leven en welzijn. De eerste subsidieoproep van het nieuwe programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden Wijkverpleging staat inmiddels open. Op korte termijn volgen er meer subsidieoproepen.

Programma en subsidiemogelijkheden

Betere ziekenhuiszorg voor ouderen

Oudere ziekenhuispatiënten ondervinden soms onverwacht grote nadelige gevolgen van hun ziekte: de soms ingrijpende behandelingen of het verblijf in het ziekenhuis. Beter passende zorg maakt dat zij na ontslag weer zelfstandig thuis kunnen wonen of eventueel – in betere gezondheid – in een verzorgende omgeving.

ZonMw-signalement: Meer aandacht voor ouderen in het ziekenhuis

Hoe komen we tot kennis van en voor de verpleging?

Screenshot filmpje 'Hoe komen we tot kennis van en voor de verpleging?'

Onderzoekers, verpleegkundigen, verzorgenden, beleidsmakers en docenten werken samen in de onderzoeks(projecten) die wij financieren. Zo komen we tot kennis, waar jij als verpleegkundige of verzorgende écht wat mee kan. Wat doen we zoal?

Bekijk het filmpje (2 minuten)

Actueel

Volg via RSS

Subsidie voor (door)ontwikkeling reflectiemethodieken kwaliteitsstandaarden wijkverpleging

Reflectiemethodieken kunnen wijkverpleegkundigen en -verzorgenden helpen om in de dagelijkse praktijk te handelen in de geest van kwaliteitsstandaarden. In het nieuwe programma ‘Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden 2019-2022: Wijkverpleging’ kunnen hogescholen, mbo-opleidingen en praktijkorganisaties in de wijkverpleging subsidie aanvragen voor het (door)ontwikkelen van reflectiemethodieken.

Illustratie van diverse betrokkenen die werken aan kwaliteitsstandaarden
Pagina

‘Essentiële zorg moet op de kaart komen te staan’

‘Essentiële zorg vormt de kern van het verpleegkundig beroep’, vertelt Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschap. Het gaat om de verpleegkundige basiszorg zoals wassen, aankleden, voeden, mobiliseren, communiceren en hoe je dit zo effectief mogelijk doet. Benieuwd?

Sandra Zwakhalen
Pagina

Kennis- en onderzoeksagenda voor praktijkgericht onderzoek naar zelfmanagement

Het lectorenplatform Zelfmanagement heeft een gezamenlijke kennis- en onderzoeksagenda opgesteld voor praktijkgericht onderzoek naar zelfmanagement door hogescholen. Hoogleraren, lectoren, docenten, onderzoekers, beleidsmakers en beroepsbeoefenaren in de zorg- en welzijnssector hebben aangegeven waar de urgente vragen liggen en welke kennis er in de (nabije toekomst) nodig is om hier een impuls aan te geven.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Agenda

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Denk je met ons mee over de toekomst van essentiële verpleegkundige zorg, verpleegkundig leiderschap en de brug tussen onderzoek, onderwijs & praktijk? Wij nodigen je van harte uit voor onze feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst op 1 november 2019 in Utrecht.    

Lees meer

Themabijeenkomst rouwverwerking

Rouw is een proces waar je in veel situaties mee te maken kunt krijgen. Ook dementie is een proces van rouw. Zowel voor degene die aan dementie lijdt, als voor de partner en de familie.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Dineke Abels

Dineke Abels

Senior programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 51 46
E-mailadresabels@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Senior programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 53 48
Denise Temmink

Denise Temmink

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 54 66
E-mailadresTemmink@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website