Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis en samenwerking door en voor deze beroepsgroep.

Onderwerpen

Uitgelicht

Multidisciplinair team ontwikkelt richtlijn zorginfecties

Portret Anita Huis en Nynke Bos

Een multidisciplinair team werkte aan een richtlijn voor het signaleren en voorkomen van zorginfecties. De richtlijn, met implementatiegids én hygiënekaart, is toepasbaar in alle zorgsettings. Onderzoekers Anita Huis en Nynke Bos vertellen over de aanpak.

Lees het interview

Effect van onderwijs op beeldvorming wijkverpleging

Portretfoto Margriet van Iersel

Terwijl het werk van wijkverpleegkundigen veelzijdiger en uitdagender is geworden, kiezen relatief weinig hbo-verpleegkunde-studenten voor een baan in de wijk. In een interview vertelt Margriet van Iersel hoe meer en beter opgeleide studenten kiezen voor de wijkverpleging.

Lees het interview

Leren van implementeren

Een verpleegkundige, verzorgenden en patiënt/cliënt met elkaar in gesprek

Nieuwe kennis en interventies worden om verschillende redenen lang niet altijd direct in de praktijk toegepast. Daarom financieren we 4 projecten die bestaande, effectieve verpleegkundige en/of verzorgende interventies in de praktijk implementeren én onderzoek doen naar hoe implementatie het beste tot stand komt.

Bekijk de 4 projecten

Actueel

Zorgverleners krijgen training en handvatten om gesprek over zingeving aan te gaan

Hoe krijg je tijdig en meer aandacht voor zingeving bij patiënten in de palliatieve fase? Onderzoeker Yvonne Engels en verpleegkundige Jolande IJsseldijk vertellen over een ontwikkelde training en hulpmiddelen daarvoor. In de training leren multidisciplinaire zorgteams bewuster omgaan met signalen van patiënten, die haakjes vormen voor een gesprek over wat voor hen belangrijk is.

Gecombineerde foto van Yvonne Engels en Jolande IJsseldijk
Pagina

Patiëntveiligheid verbeteren in het ziekenhuis met Safety-II

Hoe verbeter je patiëntveiligheid in het ziekenhuis? Volgens de Safety-II-benadering kijk je niet alleen naar wat niet goed gaat, maar leer je van en reflecteer je vooral op wat juist wel goed gaat in de praktijk. In deze podcast vertelt verpleegkundige Tessa Geisen hoe ze dit met haar team aanpakt in het Zuyderland Medisch Centrum.

Zorgprofessionals werken aan veiligheid in het ziekenhuis
Elders gezien

Multidisciplinaire werkgroep ontwikkelt richtlijn ADL mét samenvattingskaarten

Hoe kun je de beste zorg bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen verlenen in de gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg, thuiszorg en het ziekenhuis? Met hulp van de wereldcafé methode ontwikkelden verpleegkundigen, verzorgenden, mantelzorgers, zorgvragers, fysiotherapeuten en ergotherapeuten een nieuwe richtlijn mét samenvattingskaarten.

Portret Sandra Zwakhalen en Svenja Cremer
Pagina

Dineke Abels blikt terug op haar carrière bij ZonMw

Ze zal gemist worden binnen het ZonMw-programma Verpleging & Verzorging. Want de loopbaan van senior programmamanager Dineke Abels zit erop. Ze is trots op de ontwikkeling die het verpleegkundig en verzorgend beroep heeft doorgemaakt en op de mooie resultaten die de sector heeft bereikt. In dit interview kijkt Dineke terug op enkele bijzondere resultaten en haar rol in het programma.

Portretfoto Dineke Abels
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Anna Reynvaanlezing en Anna Reynvaanprijs

In de Anna Reynvaanlezing staan vernieuwingen in de zorg en nieuwe ontwikkelingen in de patiëntenzorg centraal. Dit jaar is het thema infectiepreventie. Na afloop van de lezing worden 3 Anna Reynvaanprijzen uitgereikt: de Praktijkprijs, Wetenschapsprijs en Studentenprijs.

Lees meer

Netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging

Waar loopt u tegenaan bij verdere professionalisering van het vak en bij het versterken van uw positie? Wat is de rol van verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden bij kwaliteit van zorg, kostenbeheersing, eigen regie, de Juiste Zorg op de Juiste Plek en positieve gezondheid en hoe maken we deze rol meer zichtbaar?

Lees meer

European Nursing Congress

Het thema van het European Nursing Congress (ENC) is dit jaar ‘Future Proof Nursing – Nurses as Key Drivers of Change’. Een congres gericht op verandering, onderwijs en onderzoek naar toekomstbestendige verpleging en het welzijn van verpleegkundigen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Denise Temmink

Denise Temmink

Programmamanager

+31 70 349 54 47
temmink@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Senior programmamanager

+31 70 349 53 48
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website