Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Daarom investeren wij in kennis en samenwerking door en voor deze beroepsgroep.

Uitgelicht

Wetgeving en financiering in de langdurige zorg

Portretfoto Annemarie Klaassen
Programmamanager Annemarie Klaassen

Welke wet is wanneer van toepassing voor thuiswonende cliënten in de langdurige zorg? En hoe verantwoord je dat? Een e-learning en website helpen verzorgenden en wijkverpleegkundigen hierbij.

Lees de ervaringsverhalen

De rol van de verzorgende in de palliatieve verpleeghuiszorg

Portretfoto van Mariëlle Verstegen en Anja Guldemond

Als verzorgende in het verpleeghuis heb je dagelijks te maken met bewoners in hun laatste levensfase. En als het om mensen met dementie gaat, is die zorg vooral een kwestie van iemand een fijne dag bezorgen. Hoe pak je dat aan, als team en als organisatie?

Interview: Mariëlle Verstegen en Anja Guldemond

Direct aan de slag met verpleegkundig leiderschap

Portretfoto Hester Vermeulen

Wat houdt leiderschap in en hoe geef je daar als verpleegkundige vorm aan? Hoogleraar Hester Vermeulen vertelt hoe je met de website en het leerboek direct aan de slag kunt met het nemen van een leiderschapsrol die bij jou past.

Website en leerboek

Actueel

Nieuwe richtlijn Eenzaamheid onder ouderen

Verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk signaleren eenzaamheid bij ouderen vaak als eerst. De nieuwe richtlijn en de bijbehorende gesprekshandleiding, helpen zorgprofessionals bij vragen als 'Hoe ga je met dit kwetsbare onderwerp om?' en 'Wat moet je wel doen, en wat liever niet?'.

Illustratie zorgverleners bezig met kwaliteitsstandaarden
Pagina

Verpleegkundigen geven het goede voorbeeld voor transitiezorg

In Nederland groeien meer dan een miljoen kinderen op met chronische aandoeningen. Bij hun transitie naar volwassenheid en volwassenenzorg komt uitval uit de zorg regelmatig voor. Een transitiepoli uitgevoerd door verpleegkundigen kan bijdragen aan betere transitiezorg. Daarom werkt AnneLoes van Staa, lector Transities in Zorg bij Hogeschool Rotterdam, samen met haar team aan een goede praktijkbeschrijving van een transitiepoli.

Still uit vlog van AnneLoes van Staa over de transitiepoli
Pagina

Leerafdelingen als innovatieplatform voor vitaal leren en werken

Het tekort aan verpleegkundigen is momenteel zichtbaarder dan ooit. Om de kwaliteit van zorg nu en in de toekomst te waarborgen is het cruciaal dat er voldoende, goed opgeleide verpleegkundigen zijn die met plezier naar hun werk gaan. Leerafdelingen kunnen hier aan bijdragen. Daarom wordt nu de theoretische, didactische en praktische basis van leerafdelingen als modulehandleiding voor zorg- en onderwijsinnovatie beschreven.

Still uit de vlog over leerafdelingen als innovatieplatform voor vitaal leren en werken
Pagina

Verpleegkundig specialist in de wijk

De zorg in Nederland verschuift steeds meer van ziekenhuis en verpleeghuis naar mensen thuis. De wijkverpleging en -verzorging krijgt daardoor te maken met hoge complexe zorg. De huidige teams zijn vaak nog onvoldoende hiervoor toegerust. Een verpleegkundig specialist kan de teams wijkverpleging begeleiden in het leveren van complexe zorg aan huis en tevens laag-complexe, medische zorg thuis bieden waardoor de huisarts ontlast wordt.

Still uit vlog van Aaneke van Vught over de verpleegkundig specialist in de wijk
Pagina
Toon meer

Subsidieoproepen

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Dineke Abels

Dineke Abels

Senior programmamanager

+31 70 349 51 46
abels@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Senior programmamanager

+31 70 349 53 48
Denise Temmink

Denise Temmink

Programmamanager

+31 70 349 54 47
temmink@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website