Uitgelicht

Eerste kwaliteitsstandaard V&V - zorg voor het zieke kind thuis

Zieke kinderen krijgen na ontslag uit het ziekenhuis niet altijd de zorg die nodig is. Een nieuwe kwaliteitsstandaard moet hierin verandering brengen.

Lees het artikel in Mediator 33

'Investering in wijkverpleging verdient een vervolg'

Een motie van Mariëtte Hamer in 2008 was de aanleiding voor de ontwikkeling van het ZonMw-programma Zichtbare schakel. Tien jaar later is het tijd om de balans op te maken. Een dubbelinterview met SER-voorzitter Mariëtte Hamer en hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans, Chief Nursing Officer. ‘Er is veel bereikt, maar we zijn er nog niet.’

Lees het interview over de opbrengst van Zichtbare schakel

‘Zelfmanagement ligt op het snijvlak van ziekte en het dagelijks leven’

Portret van 3 vrouwen
Ada ter Maten-Speksnijder, AnneLoes van Staa en Lausanne Mies

Hoe kunnen verpleegkundigen patiënten beter ondersteunen bij zelfmanagement? Dit is het derde interview in de nieuwe artikelenreeks. Wat zijn de onderzoeksresultaten en hoe helpen deze jou -als verpleegkundige of verzorgende- in je professioneel handelen?

Artikelenreeks Tussen Weten en Doen

Versterken van de wijkverpleging

Er is al meer aandacht voor zelfredzaamheid van de cliënt en ruimte voor de zorgprofessionals om passende zorg en ondersteuning te bieden. Lees meer over de voorbeelden van de projecten en initiatieven die bijdragen aan het versterken van de wijkverpleging.

Hoe versterken we de wijkverpleging?

Duurzame kwaliteitsverbetering in verpleging en verzorging

Model V&V
Model voor duurzame kwaliteitsverbetering in verpleging en verzorging

Verpleegkundigen en verzorgenden vind je in alle zorgsectoren. Zij zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Met verpleegkundigen en verzorgenden wil ZonMw bijdragen aan een duurzame kwaliteitsverbetering. Hoe we dat precies doen?

Bekijk het kwaliteitsmodel

Tweede leiderschapsprogramma voor verpleegkundig onderzoekers

dokters en verplegers

In 2019 gaat een tweede lichting van het Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) van start. 20 deelnemers kunnen in het tweejarig programma deelnemen. Het programma richt zich op het begeleiden van verpleegkundig onderzoekers (fellows), zodat zij de toekomstige generatie verpleegkundig leiders in het verpleegkundig onderzoek vormen.

Lees meer over LMNR 2.0

Zelfmanagement

Artikel over Zelfmanagement

ZonMw heeft de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gefinancierd en ontwikkelprojecten in gang gezet. Dat heeft uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd.

Om de verschillende aspecten van zelfmanagement nader te verkennen, maken De Eerstelijns en Zorgenz een artikelenreeks over zelfmanagement.

Lees de artikelen

Met leiderschap de praktijk én verplegingswetenschap verbeteren

Verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek vergt leiderschap. Daarnaast vraagt ook de profilering van de beroepsgroep om leiderschap, zodat verpleegkundigen en verzorgenden zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de financiering in de zorg.

Lees meer over leiderschap in V&V

Actueel

Volg via RSS

Nieuw programma Verpleging en verzorging

We ontwikkelen een nieuw programma op het gebied van verpleging en verzorging. Hiermee gaan we de kennisinfrastructuur versterken en borgen, nieuwe kennis hieruit inbedden en praktijkvoorbeelden ontwikkelen en delen. Dit nieuwe programma borduurt voort op de resultaten van Zichtbare schakel en Tussen Weten en Doen.

Nieuws

Verpleging & Verzorging: leren en verbeteren

In deze subsidieronde is aan 5 projecten subsidie toegekend. Binnen deze projecten gaat het om onderzoek naar het duurzaam en systematisch leren en verbeteren in de verpleging en verzorging.

Nieuws

Resultaten Citrienfonds-programma 'Doen of laten?'

Niet-gepaste zorg kan je verantwoord terugdringen. En de patiënt heeft daar een belangrijke rol in. Dat is de hoofdconclusie van het Citrienfonds-programma ‘Doen of laten? Het terugdringen van niet-gepaste zorg’. Lees meer over het onderzoeksrapport, de Deïmplementatiegids en de 2 ontwikkelde toolkits: 'Beter zonder katheter' en 'Schrap het niet-gepaste lab'.

Nieuws

Zelfmanagementondersteuning bij ongeneeslijke kanker

Patiënten met ongeneeslijke kanker zijn veelal kwetsbaar. Vaak is sprake van allerlei lichamelijke, psychosociale en existentiële problemen. Zelfmanagement is van belang om hier goed mee om te gaan in het dagelijks leven.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Dineke Abels

Dineke Abels

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 46
E-mailadresabels@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 48
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website