Uitgelicht

'Verpleegkundigen hebben belangrijke rol bij e-health'

Portret van Betsie van Gaal
Betsie van Gaal

Hoe kunnen e-healthprogramma's mensen ondersteunen bij het omgaan met hun chronische ziekte? En hoe kun jij als verpleegkundige daarbij helpen? Dit is het tweede interview in de nieuwe artikelenreeks. Wat zijn de onderzoeksresultaten en hoe helpen deze jou -als verpleegkundige of verzorgende- in je professioneel handelen?

Artikelenreeks Tussen Weten en Doen

Versterken van de wijkverpleging

Er is al meer aandacht voor zelfredzaamheid van de cliënt en ruimte voor de zorgprofessionals om passende zorg en ondersteuning te bieden. Lees meer over de voorbeelden van de projecten en initiatieven die bijdragen aan het versterken van de wijkverpleging.

Hoe versterken we de wijkverpleging?

Nieuwsbrief Kwaliteit van zorg

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'. U ontvangt dan om de maand een nieuwsbrief.

Direct inschrijven

Duurzame kwaliteitsverbetering in verpleging en verzorging

Model V&V
Model voor duurzame kwaliteitsverbetering in verpleging en verzorging

Verpleegkundigen en verzorgenden vind je in alle zorgsectoren. Zij zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Met verpleegkundigen en verzorgenden wil ZonMw bijdragen aan een duurzame kwaliteitsverbetering. Hoe we dat precies doen?

Bekijk het kwaliteitsmodel

Tweede leiderschapsprogramma voor verpleegkundig onderzoekers

dokters en verplegers

In 2019 gaat een tweede lichting van het Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) van start. 20 deelnemers kunnen in het tweejarig programma deelnemen. Het programma richt zich op het begeleiden van verpleegkundig onderzoekers (fellows), zodat zij de toekomstige generatie verpleegkundig leiders in het verpleegkundig onderzoek vormen.

Lees meer over LMNR 2.0

Zelfmanagement

Artikel over Zelfmanagement

ZonMw heeft de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gefinancierd en ontwikkelprojecten in gang gezet. Dat heeft uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd.

Om de verschillende aspecten van zelfmanagement nader te verkennen, maken De Eerstelijns en Zorgenz een artikelenreeks over zelfmanagement.

Lees de artikelen

Met leiderschap de praktijk én verplegingswetenschap verbeteren

Verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek vergt leiderschap. Daarnaast vraagt ook de profilering van de beroepsgroep om leiderschap, zodat verpleegkundigen en verzorgenden zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de financiering in de zorg.

Lees meer over leiderschap in V&V

Actueel

Volg via RSS

V&VN en Hogeschool Utrecht presenteren Kennisagenda Wijkverpleging

V&VN heeft samen met de Hogeschool Utrecht en het Wetenschappelijk College Verpleegkunde de kennisagenda wijkverpleging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten aangeboden aan het ministerie VWS. De kennisagenda is een leidraad voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek in de wijkverpleging.

Elders gezien

Beroepsgroepen eerstelijnszorg bieden 9 kennisagenda’s aan

Op woensdag 5 december ontving drs. Marije Beens, directeur en plaatsvervangend directeur generaal Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de kennisagenda’s van 9 beroepsverenigingen uit de eerstelijnszorg en het onderzoekskader paramedische zorg.

Nieuws

Terugblik Netwerkbijeenkomst Tussen Weten en Doen II (TWDII)

TWDII: hoe krijgen we onderzoeksresultaten zo snel mogelijk ingebed in onderwijs en praktijk? Sinds 2013 organiseert ieder jaar één van de onderzoekslijnen een netwerkbijeenkomst. Dit jaar was Nursing Science Nijmegen aan de beurt. In workshops en presentaties kwamen projecten aan bod die aansloten bij de thema’s implementatie en patiënten participatie.

Elders gezien

Veel uitdagingen in de zorg aan patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Bijna 3 op de 4 zorgverleners wordt regelmatig geconfronteerd met uitdagingen in het contact met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. In de huisartsenpraktijk is dit zelfs op ruim 4 op de 5. In opdracht van ZonMw hebben Nivel en Amsterdam UMC (AMC Sociale Geneeskunde) onderzocht welke uitdagingen zorgverleners in de eerste en tweede lijn ervaren in het contact met patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Elders gezien
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Dineke Abels

Dineke Abels

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 51 46
E-mailadresabels@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 48
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website