Uitgelicht

‘Ondersteun mensen vooral bij het maken van keuzen’

Anneke Francke

Zelfmanagement kan ingewikkeld zijn. Zeker aan het einde van het leven of bij dementie. Online tools kunnen je hierbij helpen, vertelt Anneke Francke, hoogleraar Verpleging en Verzorging. Lees het 5e artikel, verschenen in onze artikelenreeks Tussen Weten en Doen. In deze reeks laten we zien hoe de onderzoeksresultaten jou - als verpleegkundige of verzorgende - helpen in je professioneel handelen.

Bekijk de artikelenreeks Tussen Weten en Doen

Leren over leren op de werkplek

Jeroen Dikken

Hoe leren verpleegkundigen en verzorgenden op de werkplek? Hoe brengen ze nieuwe kennis in praktijk? Niemand die het echt weet, zegt Jeroen Dikken, senior onderzoeker en hoofddocent verpleegkunde aan de Haagse Hogeschool. Het Connect-project onderzoekt dat nu met een leerinterventie over voeding en ondervoeding. Dat levert nuttige nieuwe inzichten op.

Lees over deze nieuwe inzichten

Onderzoeksnetwerk stimuleert praktijkgericht onderzoek in wijkverpleging

Op vrijdag 12 april is de Wetenschappelijke tafel wijkverpleging gelanceerd. Dit onderzoeksnetwerk van onderzoekers en zorgprofessionals gaat praktijkgericht onderzoek stimuleren en laten aansluiten bij de snelle professionalisering van het vakgebied wijkverpleging.

Wat gaan ze precies doen?

Actieonderzoek leren en verbeteren: 8 projecten van start

In het programma ‘Kwaliteit van zorg – Ondersteuning Zorginstituut’ is aan 8 projecten subsidie toegekend. Binnen deze projecten staat het stimuleren en onderzoeken van het onderling leren en het verbeteren op de werkvloer centraal.

Lees over de 8 projecten

Subsidieoproepen Kwaliteitsstandaarden Verpleging en Verzorging

Er staan momenteel vijf subsidieoproepen open binnen het programma Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden Verpleging en Verzorging. U kunt indienen tot 28 mei 2019. Hebt u aantoonbaar ervaring met het uitvoeren van knelpuntenanalyses ten behoeve van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden?

Bekijk de subsidieoproepen

Nieuw programma Verpleging en Verzorging

We ontwikkelen een nieuw programma op het gebied van verpleging en verzorging. Hiermee gaan we de kennisinfrastructuur versterken en borgen, nieuwe kennis hieruit inbedden en praktijkvoorbeelden ontwikkelen en delen. Dit nieuwe programma borduurt voort op de resultaten van Zichtbare schakel en Tussen Weten en Doen.

Lees meer over het nieuwe programma

Duurzame kwaliteitsverbetering in verpleging en verzorging

Model V&V
Model voor duurzame kwaliteitsverbetering in verpleging en verzorging

Verpleegkundigen en verzorgenden vind je in alle zorgsectoren. Zij zijn dé onmisbare schakel in preventie, zorg en ondersteuning. Met verpleegkundigen en verzorgenden wil ZonMw bijdragen aan een duurzame kwaliteitsverbetering. Hoe we dat precies doen?

Bekijk het kwaliteitsmodel

Versterken van de wijkverpleging

Er is al meer aandacht voor zelfredzaamheid van de cliënt en ruimte voor de zorgprofessionals om passende zorg en ondersteuning te bieden. Lees meer over de voorbeelden van de projecten en initiatieven die bijdragen aan het versterken van de wijkverpleging.

Hoe versterken we de wijkverpleging?

Nieuwsbrief Kwaliteit van zorg

Eerdere edities staan in het archief.

Geïnteresseerd in de onderwerpen en berichten op deze pagina? Schrijf u in voor de nieuwsbrief 'Kwaliteit van zorg'. U ontvangt dan om de maand een nieuwsbrief.

Direct inschrijven

Zelfmanagement

Artikel over Zelfmanagement

ZonMw heeft de afgelopen jaren veel onderzoek naar zelfmanagement gefinancierd en ontwikkelprojecten in gang gezet. Dat heeft uiteenlopende inzichten en resultaten opgeleverd.

Om de verschillende aspecten van zelfmanagement nader te verkennen, maken De Eerstelijns en Zorgenz een artikelenreeks over zelfmanagement.

Lees de artikelen

Met leiderschap de praktijk én verplegingswetenschap verbeteren

Verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek vergt leiderschap. Daarnaast vraagt ook de profilering van de beroepsgroep om leiderschap, zodat verpleegkundigen en verzorgenden zelf invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de financiering in de zorg.

Lees meer over leiderschap in V&V

Actueel

Volg via RSS

‘Ondersteun mensen vooral bij het maken van keuzen’

Zelfmanagement kan ingewikkeld zijn. Zeker aan het einde van het leven of bij dementie. Online tools kunnen je hierbij helpen, vertelt Anneke Francke, hoogleraar Verpleging en Verzorging. Lees het 5e artikel, verschenen in onze artikelenreeks Tussen Weten en Doen. In deze reeks laten we zien hoe de onderzoeksresultaten jou - als verpleegkundige of verzorgende - helpen in je professioneel handelen.

Elders gezien

Actieonderzoek leren en verbeteren: 8 projecten van start

In het programma ‘Kwaliteit van zorg – Ondersteuning Zorginstituut’ is aan 8 projecten subsidie toegekend. Binnen deze projecten staat het middels actieonderzoek, stimuleren en onderzoeken van het onderling leren en het verbeteren op de werkvloer centraal. Met als doel het verbeteren van de lokale en complexe zorgpraktijk door zorgprofessionals en belanghebbenden.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Gender en Gezondheid – Implementatieronde II

Onderwerpen

  • Sekse- en gendergerelateerde verschillen in gezondheid en zorg
  • Twaalf inhoudelijke thema’s (zie programmatekst)
  • Toepassing van kennis in de praktijk
  • Verbetering kwaliteit professioneel handelen

Onderdeel van programma

Gender en Gezondheid

Geplaatst op

20 februari 2019

Deadline

7 mei 2019,
14.00 uur

Bekijk
Toon alle subsidieoproepen

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Agenda

Slotbijeenkomst Tussen Weten en Doen

Graag toosten we samen met alle betrokkenen van het ZonMw-programma 'Tussen Weten en Doen' op de mooie opbrengsten. Het belooft een feestelijke en inspirerende slotbijeenkomst te worden! Dagvoorzitter Inge Diepman maakt samen met alle aanwezigen de balans op. We bespreken wat er is gerealiseerd en sluiten de middag af met een blik op de toekomst.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Dineke Abels

Dineke Abels

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 51 46
E-mailadresabels@zonmw.nl
Ineke Voordouw

Ineke Voordouw

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 53 48
Denise Temmink

Denise Temmink

Programmamanager

Telefoonnummer+31 70 349 54 66
E-mailadresTemmink@zonmw.nl
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website