Wist u dit over antimicrobiële resistentie?

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een probleem dat zich niet aan landsgrenzen houdt, en is iets dat ons allen aangaat. Als Nederland hebben we een koplopers rol en proberen we het probleem onder controle te houden door het via verschillende strategieën aan te pakken: van ontwikkeling van nieuwe therapieën, tot surveillance en de ontwikkeling van interventies. Het is urgent om als Nederland, en wereldwijd, te blijven investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van antimicrobiële resistentie. Het ontwikkelen van een infectie met een resistente bacterie is namelijk iets wat iedereen kan overkomen. We moeten ernaar streven om de stijging van het gevaar van antibioticaresistentie tegen te blijven gaan. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica.

Lees hieronder wat wij eraan doet om het probleem aan te pakken.

Wist u dat

 • De 13de JPIAMR subsidieronde gesloten is? Een projectidee indienen, kon tot 16 maart 2021. Lees meer over deze oproep.
   
 • Tijdens de 10de JPIAMR subsidieoproep over onderzoek naar de aanpak van antimicrobiële resistentie twee netwerken met Nederlandse coördinatoren zijn gehonoreerd? Het doel van deze oproep was om netwerken te vormen die strategieën ontwerpen en implementeren ter ondersteuning van onderzoek naar antimicrobiële resistentie. Bekijk hier de projecten.
   
 • Henk Schallig op 19 november 2020 een Parel heeft ontvangen voor het RAPDIF-project? Hij heeft samen met onderzoekers in Burkina Faso en de WHO een betrouwbare sneltest ontwikkeld. Deze diagnostische test leidt tot een betere diagnose van koortsende ziekten, beter voorschrijfgedrag van medicijnen, minder onnodig antibioticagebruik en minder antibioticaresistentie. Bekijk hier de uitreiking.
   
 • U in onze preventienieuwsbrief maandelijks meer kunt lezen over antimicrobiële resistentie? Neem een abonnement.
   
 • Wij namens Nederland deel uitmaken van het internationale samenwerkingsverband Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR)? Lees meer over de recente publicaties van internationale AMR-projecten met Nederlandse bijdrage.
   
 • Wij 8 nieuwe onderzoeksprojecten over antibioticaresistentie en FAIR-data hebben gehonoreerd? Het bijzondere aan deze projecten is dat zij bij de aanpak van antibioticaresistentie gebruikmaken van bestaande data en deze meer FAIR maken.
   
 • JPIAMR in juni en september 2020 Engelstalige webinars hebben gehouden waarin wereldleidende onderzoekers en clinici discussieerden over de prevalentie van bacteriële co-infecties, best practices en passend gebruik van antibiotica? Ook discussieerden zij over de kansen en uitdagingen voor onderzoek naar antimicrobiële resistentie tijdens de COVID-19- pandemie. Bekijk de webinars op de pagina over internationale samenwerking.
   
 • Er een overzicht van collecties, databanken en diensten van onderzoek naar antimicrobiële resistentie beschikbaar is? De resultaten zijn beschikbaar in een publiek rapport en in een interactief dashboard.
   
 • Onlangs leden van JPIAMR besloten hebben om een expert consultatie uit te voeren om de onderzoeksprioriteiten op het gebied van antischimmelmiddelen/resistentie te identificeren? Lees hier meer over de op de pagina over internationale samenwerking.

Lees meer over resistentie op onze themapagina

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website