Samenwerking en informatieoverdracht

Interviewreeks over samenwerken in de palliatieve zorg
Bij de zorg en ondersteuning voor patiënten in de palliatieve fase en hun naasten zijn diverse disciplines en organisaties betrokken (van zorg én welzijn). We stimuleren goede samenwerking, coördinatie en warme informatieoverdracht tussen deze partijen door het financieren van hulpmiddelen.

Versterken van samenwerking

De voordelen van een interdisciplinair zorgteam zijn talrijk. Door goede communicatie en overdracht tussen verschillende zorgverleners te bevorderen, kan uw team de patiënt in de palliatieve fase de best mogelijke zorg op maat bieden. Hierdoor ervaren patiënten meer tevredenheid door betrokkenheid en voelen ze zich gehoord tijdens afspraken.

Met ons programma Palliantie zetten we ons in voor een goede kwaliteit van leven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten. Dat betekent dat zij zorg en ondersteuning krijgen die aansluit op hun wensen en behoeften. Goede samenwerking en overdracht tussen zorgverleners speelt daarbij een belangrijke rol. Lees de aanbevelingen in onderstaande artikelen over het versterken van samenwerking in de palliatieve zorg. 

 

Afbeelding

Digitale gegevensuitwisseling in de palliatieve zorg; hoe maken we het mogelijk?

De voorkeuren, wensen en behoeften van patiënten ten aanzien van hun huidige en toekomstige zorg zijn vaak onvindbaar en moeilijk uitwisselbaar tussen verschillende zorgverleners. Ziekenhuizen in het oncologienetwerk Concord willen de best passende zorg leveren met betere digitale gegevensuitwisseling.
Afbeelding

Datagestuurd leren en verbeteren in de palliatieve zorg

Dossiers en databronnen bevatten veel waardevolle informatie over palliatieve zorg waarmee zorgverleners hun kwaliteit van zorg kunnen verbeteren. Maar leren van al die gegevens blijft een complexe uitdaging. Het LeVePZ-project zet stappen richting datagestuurd leren en verbeteren.
Afbeelding

Transmurale samenwerking in de palliatieve zorg voor mensen met psychische aandoeningen

Goede samenwerking en overdracht tussen zorgpartners is nodig voor palliatieve zorg die aansluit op behandelwensen. Hoe maak je hierover werkafspraken die op lange termijn ook actief worden nagevolgd? Projectleider Stasja Draisma vertelt over haar onderzoek.
Afbeelding

Dit leerde onderzoek ons over transmurale palliatieve zorg

Transmurale zorg, ook wel ketenzorg genoemd, is de zorg die muren doorbreekt. Want tijdens de palliatieve fase zien patiënten diverse zorgverleners uit meerdere zorgorganisaties. Hoe werken deze zorgverleners samen voor de zorg van 1 patiënt? Lees wat onderzoek naar transmurale samenwerking hierover leert.
Afbeelding

'Hoe meer huisartsen zelf contact houden met hun patiënt, hoe beter'

Palliatieve patiënten die buiten werkuren van de huisarts spoedzorg nodig hebben, kunnen contact opnemen met de huisartsenpost. Lees de aanbevelingen van huisarts Paul Giesen en onderzoeker Erik Plat over hoe je beleid afspreekt en wensen van de patiënt uitwisselt.
Afbeelding

PaTz-groepen ontwikkelen zich tot grote steun voor patiënten

Voor PaTz (Palliatieve zorg Thuis)-groepen zijn er nieuwe initiatieven om de kwaliteit van samenwerking en de PaTz-werkwijze in de palliatieve zorg te verbeteren, en het oprichten van nieuwe PaTz-groepen te stimuleren. Lees meer over deze nieuwe initiatieven.
Afbeelding

‘Bouw tijdig aan de vertrouwensrelatie, samen met huisarts’

Als wijkverpleegkundige heeft Muriel Houthuijse een belangrijke rol in palliatieve thuiszorgteams in Amsterdam. Net als de huisarts heeft zij een goede vertrouwensband met patiënten en signaleert ze vaak eerder welke behoeften iemand werkelijk heeft.
Afbeelding

Consultatiefunctie voor betere palliatieve zorg voor dak- en thuislozen

Mensen die dak- en thuisloos zijn kampen vaak met complexe problemen waar niet veel kennis van is in de palliatieve zorg. Lees hoe het vormen van een consultatieduo met een maatschappelijke zorgverlener je kan helpen om met deze groep te praten over het levenseinde.