Kennis over Kraamzorg

Vijf onderzoeksprojecten op het gebied van kraamzorg ontwikkelen inzicht in de effectiviteit en de invulling van (onderdelen van) kraamzorg. 'Zorg op maat' is hierbij een belangrijk uitgangspunt. De kraamzorgprojecten zijn onderdeel van het programma Zwangerschap en geboorte II.
Afbeelding

Kraamzorg waardevol bij continue begeleiding van barende vrouw

In Limburg vond onderzoek plaats naar het effect van continue begeleiding tijdens de bevalling door de kraamzorg. Het onderzoek laat zien dat dit leidt tot minder keizersneden en ruggenprikken. Het bespaart daarmee kosten, maar ook leed door al of niet bijkomende complicaties.
Afbeelding

Kraamzorg volop in ontwikkeling

De kraamzorg maakte in de afgelopen jaren sprongen vooruit. De resultaten van vijf onderzoeksprojecten geven een extra impuls aan de professionalisering. De uitkomsten bieden handvatten voor vernieuwing van de zorgindicatie en betere afstemming op de behoefte van cliënten.
Afbeelding

Kwetsbare zwangere heeft informatie op maat over kraamzorg nodig

Kwetsbare zwangeren nemen vaak weinig en soms helemaal geen kraamzorg af, terwijl ze er gezien hun omstandigheden juist veel baat bij kunnen hebben. Resultaten uit project ‘De beste start’ bieden aanknopingspunten voor verbetering.
Afbeelding

Flexibele kraamzorg kent nog uitdagingen

Levert het gezondheidswinst op voor moeder en kind wanneer het aantal uren kraamzorg flexibel wordt ingezet? In het project SOS kraamzorg werd het onderzocht.
Afbeelding

Samen met het kraamgezin de zorgbehoefte inschatten

Met de GIZ-methodiek kan de kraamzorg meer worden afgestemd op de behoefte van cliënten. Binnen een pilot stapten drie kraamzorgorganisaties volledig over op deze nieuwe manier om het intakegesprek te voeren.

Vragen?

Neem contact op via onderstaande contactinformatie.

Marieke Hendriks-Breden / Milly Vesters

Senior programmamanagers
zwangerschap_en_geboorte [at] zonmw.nl