De afgelopen 5 jaar is er hard gewerkt aan het realiseren van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven voor zowel de patiënt als hun naasten. Er liggen veel handvatten klaar die helpen om patiënt en hun naasten beter te begeleiden.

Uitgelicht

Magazine 5 jaar Palliantie

In de afgelopen 5 jaar is door verschillende partijen keihard gewerkt aan een verbetering van de palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten. 10-tallen projecten zijn opgezet, uitgevoerd en omarmd door de praktijk. We laten graag zien wat er inmiddels is bereikt en wat voor moois er nog in het verschiet ligt.

Naar het magazine

Aandacht voor het verhaal van de patiënt en hun naasten

Foto van huisarts Marike de Meij en verpleegkundig consulent Nicolette Gunnink-Boonstra

Palliatieve zorg draait om ziekte en behandeling, maar aandacht voor patiënt en naasten is minstens zo belangrijk. Hoe werkt dat precies? Dat hoor je in dit luisterinterview met leden van het transmuraal palliatief team van het OLVG.

Beluister het interview

Resultaten van 5 jaar Palliantie

Moeder en dochter op de foto

In interviews vertellen projectleiders en zorgverleners van afgeronde projecten meer over de resultaten en wat deze betekenen voor beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk. De interviews staan per thema gebundeld in de publicatie 'Resultaten 5 jaar Palliantie'.

Naar de resultaten

Actueel

Digitale tool helpt mantelzorgers die zorgen voor een ongeneeslijk zieke naaste

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms zwaar. De nieuwe tool MantelzorgBalans helpt mantelzorgers de balans te (her)vinden tussen zorgtaken en andere activiteiten in hun leven. Zo bevat het oefeningen die helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, maar ook verdiepende informatie over hoe je thuiszorg regelt.

Foto van mantelzorger Petra
Elders gezien

Nieuw informatiesysteem geeft inzicht in kwaliteit palliatieve zorg

Het Nivel zette met Stichting PalZon het Informatiesysteem Palliatieve Zorg op. Dit geeft inzicht in de kwaliteit van palliatieve zorg, zonder zorgmedewerkers en patiënten te belasten met extra registratiedruk. Het systeem koppelt bestaande bevolkingsgegevens aan routinematige registraties van huisartsen en ziekenhuizen.

Oudere patiënt in ziekenhuisbed
Elders gezien

PaTz-groepen ontwikkelen zich tot grote steun van patiënten

In een PaTz-groep bespreken huisartsen en verpleegkundigen de zorg voor mensen die in de regio palliatieve zorg nodig hebben. Diverse nieuwe initiatieven verhogen de kwaliteit van hun samenwerking. Zoals de ontwikkeling van een applicatie die helpt bij het markeren van de palliatieve fase.

Foto van een overleg tussen verschillende zorgprofessionals
Elders gezien

'Neem naasten meteen bij het eerste contact serieus'

Hoe betrek je naasten bij de zorg voor ongeneeslijk zieke patiënten? 'Voor het bieden van de best mogelijke palliatieve zorg is de naaste een cruciale bron van informatie,' vertelt palliatieverpleegkundige Noeska Schrijver. De Oog voor Naasten-methodiek helpt bij het aansluiten op hun behoeften.

Foto van Noeska Schrijver met de Oog voor Naasten-methodiek
Noeska Schrijver met de Oog voor Naasten-methodiek
Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website