Er is hard gewerkt aan het realiseren van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven voor zowel de patiënt als hun naasten. Er liggen veel handvatten klaar die helpen om patiënt en hun naasten beter te begeleiden.
In interviews vertellen projectleiders en zorgverleners van afgeronde projecten meer over de resultaten en wat deze betekenen voor beleid, onderzoek, onderwijs en praktijk. De interviews staan per thema gebundeld in de publicatie 'Resultaten Palliantie'.
Palliatieve zorg draait om ziekte en behandeling, maar aandacht voor patiënt en naasten is minstens zo belangrijk. Hoe werkt dat precies? Dat hoor je in dit luisterinterview met leden van het transmuraal palliatief team van het OLVG.
In de afgelopen 5 jaar is door verschillende partijen keihard gewerkt aan een verbetering van de palliatieve zorg voor patiënten en hun naasten. 10-tallen projecten zijn opgezet, uitgevoerd en omarmd door de praktijk. We laten graag zien wat er inmiddels is bereikt en wat voor moois er nog in het verschiet ligt.
Henk-Jan Leppink (55) verloor zijn vrouw Ineke midden in de coronatijd. De restricties van toen hebben veel invloed gehad - positief en negatief - op hun omgaan met deze fase van hun leven. Henk-Jan en Ineke’s zus Annechien blikken terug op deze intense en bijzondere tijd en delen hun ervaring van afscheid nemen van Ineke, binnen deze zeer bepalende context waar veel mensen mee werden geconfronteerd.
Op zoek naar praktische hulpmiddelen die ondersteunen in het geven van goede palliatieve zorg? In dit boekje staat een selectie van hulpmiddelen uit Palliantieprojecten die zorgverleners in hun dagelijkse werk kunnen gebruiken. Denk aan hulp bij palliatieve zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, het op tijd herkennen van de laatste levensfase of omgaan met ethische dilemma’s. Download het boekje hier.
Bijna 25% van de Nederlanders heeft moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Om deze mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden mee te laten beslissen over de zorg in de laatste levensfase, is begrijpelijke communicatie nodig die goed aansluit op deze groep patiënten. In dit interview komen nieuwe hulpmiddelen aan bod die hierbij helpen.
Voor mensen in de palliatieve fase is het belangrijk om te praten over levensvragen. Bij patiënten met dementie of een migratieachtergrond ervaren zorgverleners het soms als een uitdaging om met deze patiënten hierover in gesprek te gaan. Hoe sluit je de zorg goed aan op wat zij echt nodig hebben? Het gespreksmodel Diamant geeft zorgverleners in 5 thema’s handvatten om gesprekken hierover te voeren.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.