Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.
De subsidieoproep voor de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging staat open. Een subsidieaanvraag indienen? Dat kan als onderzoeksorganisatie namens een breed samenwerkingsverband.
De Nijmeegse huisarts Maria van den Muijsenbergh zit in de commissie van het programma Zingeving en Geestelijke verzorging. ‘Ik praat altijd met patiënten over wat het leven voor hen de moeite waard maakt.’
Huisartsen en praktijkondersteuners spelen een cruciale rol in het herkennen van zingevingsvragen, en het verwijzen naar de juiste ondersteuning, zoals een geestelijk verzorger. Bekendheid voor zingevingsvragen en geestelijke verzorging voor thuiswonenden is van groot belang. ‘Levensvragen zijn onderdeel van het leven zelf. Ik zie mijn rol als huisarts als de brug naar de geestelijk verzorger toe,’ zegt huisarts Jaap Schuurmans.
Hoe breng je betrokken partijen bij zingevingsvragen samen? In een interview komen onder andere 2 projectleiders aan het woord. Bijzonder aan het project SamenZin is dat samenwerking tussen geestelijk verzorgers in de eerste lijn en POHGGZ wordt bevorderd door ze samen te laten leren. Doel van het project ZIN-samen is de samenwerking tussen geestelijk verzorgers thuis en vrijwilligers Levensvragen te versterken.
De NOS besteedde in een reportage aandacht aan de praktijkervaringen van 3 geestelijk verzorgers tijdens de huidige coronacrisis. Ze vertellen over het effect van de langdurige coronamaatregelen op hun cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg, in het ziekenhuis en in de thuissituatie.
Mensen met een beperkte levensverwachting, zoals bewoners van verpleeghuizen, hebben vaak veel zingevingsvragen. Die stellen ze alleen lang niet altijd. Hoe ga je daar als professional mee om? In dit interview vertellen projectleider Michael Echteld en netwerkcoördinator Joceline Kranenburg over een hulpmiddel hiervoor: de 'Patient Dignity Question'.
Pagina
Laad meer tijdlijn items
Toon meer
Programma's
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.