Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Geestelijke verzorging thuis: een overzicht voor professionals

Omslag rapport Geestelijke verzorging thuis

In opdracht van ZonMw maakte de Universiteit voor Humanistiek een brede inventarisatie van de initiatieven en mogelijkheden voor alle professionals en organisaties in de eerste lijn inclusief het sociale domein.

Rapport Geestelijke verzorging thuis

Programma Zingeving en Geestelijke verzorging

Een schelp op het strand vlak bij de branding

Zingeving en Geestelijke verzorging is een praktijkgericht programma voor kennisontwikkeling en -implementatie voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie.

Bekijk het programma en de subsidiemogelijkheden

Actueel

UMCG borgt zingevingsgesprekken al in 10 afdelingen

In het ZonMw-Parelproject ‘Als niet alles is wat het lijkt’ speelde een digitale leerwerkplek een belangrijke rol. Het is inmiddels een onmisbaar hulpmiddel in het borgen van een nieuwe zingevingsaanpak in het UMCG. Sectordirecteur Hayo Schultink: ‘De organisatie moet het zélf willen.’

Portretfoto van Hayo Schultink
Hayo Schultink
Nieuws

Programma Zingeving en Geestelijke verzorging van start

Begin mei 2020 heeft het ministerie van VWS opdracht gegeven voor de uitvoering van het ZonMw-programma Zingeving en Geestelijke verzorging. Tot 2023 ondersteunt het programma de verdere ontwikkeling en aandacht voor zingeving en inzet van geestelijke verzorgers. Ook stimuleert het programma het inbedden van zingeving en geestelijke zorg in de thuissituatie.

Programmabeeld
Nieuws

Morele ondersteuning op de intensive care vraagt maatwerk

Hoe help je zorgverleners om te gaan met morele stress en het maken van de juiste keuzes? Voor het bespreken van ethische dilemma’s kan het moreel beraad een richtinggevend instrument zijn. Wie meedoet, hangt af van wie betrokken is: denk aan artsen, verpleegkundigen, paramedici, geestelijke verzorging, maatschappelijk werk en psychologen.

Programmabeeld Leren en verbeteren Ondersteuning zorginstituut
Pagina
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 52 97
Vivian van Heekeren

Vivian van Heekeren

Programmasecretaris

+31 70 349 50 63
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website