Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Onderwerpen

Uitgelicht

Zingevingsvragen in de eerstelijnszorg

Moeder en dochter in gesprek

Hoe kun je zingevingsvragen herkennen en bespreekbaar maken? En wat zijn bronnen van zingeving van ouders die thuis zorgen voor een ernstig ziek kind?

Lees het interview

Subsidieoproep Zingeving en Geestelijke verzorging

Schelp op strand

De subsidieoproep voor de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging staat open. Een subsidieaanvraag indienen? Dat kan als onderzoeksorganisatie namens een breed samenwerkingsverband.

Naar de subsidieoproep

'Huisartsenzorg gaat ook over wat voor iemand echt van waarde is'

Portret Maria van den Muijsenbergh

De Nijmeegse huisarts Maria van den Muijsenbergh zit in de commissie van het programma Zingeving en Geestelijke verzorging. ‘Ik praat altijd met patiënten over wat het leven voor hen de moeite waard maakt.’

Lees het interview

Actueel

Video: zingeving in de huisartsenpraktijk

Huisartsen en praktijkondersteuners spelen een cruciale rol in het herkennen van zingevingsvragen, en het verwijzen naar de juiste ondersteuning, zoals een geestelijk verzorger. Bekendheid voor zingevingsvragen en geestelijke verzorging voor thuiswonenden is van groot belang. ‘Levensvragen zijn onderdeel van het leven zelf. Ik zie mijn rol als huisarts als de brug naar de geestelijk verzorger toe,’ zegt huisarts Jaap Schuurmans.

Still Jaap Schuurmans
Elders gezien

3 voorbeelden van zingeving in de praktijk

Hoe breng je betrokken partijen bij zingevingsvragen samen? In een interview komen onder andere 2 projectleiders aan het woord. Bijzonder aan het project SamenZin is dat samenwerking tussen geestelijk verzorgers in de eerste lijn en POHGGZ wordt bevorderd door ze samen te laten leren. Doel van het project ZIN-samen is de samenwerking tussen geestelijk verzorgers thuis en vrijwilligers Levensvragen te versterken.

Still Gaby Jacobs
Elders gezien

Praktijkervaringen van geestelijk verzorgers tijdens de coronacrisis

De NOS besteedde in een reportage aandacht aan de praktijkervaringen van 3 geestelijk verzorgers tijdens de huidige coronacrisis. Ze vertellen over het effect van de langdurige coronamaatregelen op hun cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg, in het ziekenhuis en in de thuissituatie.

2 vrouwen in gesprek
Elders gezien

Zingeving extra relevant in de coronacrisis

Mensen met een beperkte levensverwachting, zoals bewoners van verpleeghuizen, hebben vaak veel zingevingsvragen. Die stellen ze alleen lang niet altijd. Hoe ga je daar als professional mee om? In dit interview vertellen projectleider Michael Echteld en netwerkcoördinator Joceline Kranenburg over een hulpmiddel hiervoor: de 'Patient Dignity Question'.

Foto's van Michael Echteld en Joceline Kranenburg gecombineerd
Pagina
Toon meer

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 52 97
Odile Baijer

Odile Baijer

Programmasecretaris

+31 70 349 54 39
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website