Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Uitgelicht

Programma Zingeving en Geestelijke verzorging

Schelp op strand

Het programma richt zich op kennisontwikkeling en –implementatie voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager.

Meer over het programma

Zingevingsvragen in de eerstelijnszorg

Moeder en dochter in gesprek

Hoe kun je zingevingsvragen herkennen en bespreekbaar maken? En wat zijn bronnen van zingeving van ouders die thuis zorgen voor een ernstig ziek kind?

Lees het interview

'Huisartsenzorg gaat ook over wat voor iemand echt van waarde is'

Portret Maria van den Muijsenbergh

De Nijmeegse huisarts Maria van den Muijsenbergh zit in de commissie van het programma Zingeving en Geestelijke verzorging. ‘Ik praat altijd met patiënten over wat het leven voor hen de moeite waard maakt.’

Lees het interview

Actueel

E-magazine over de waarde van kunst en cultuur in de zorg

Wat is de waarde van kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning, in het bijzonder voor ouderen? Dat is waar het ZonMw-programma Kunst en cultuur in de langdurige zorg en ondersteuning over gaat. In deze publicatie gaan we vanuit dit programma in op onderzoek en benodigde kennis, praktijkvoorbeelden en de ambitie om de inzet van kunst en cultuur te verduurzamen in de langdurige zorg en ondersteuning.

Pagina

Video: zingeving in de huisartsenpraktijk

Huisartsen en praktijkondersteuners spelen een cruciale rol in het herkennen van zingevingsvragen, en het verwijzen naar de juiste ondersteuning, zoals een geestelijk verzorger. Bekendheid voor zingevingsvragen en geestelijke verzorging voor thuiswonenden is van groot belang. ‘Levensvragen zijn onderdeel van het leven zelf. Ik zie mijn rol als huisarts als de brug naar de geestelijk verzorger toe,’ zegt huisarts Jaap Schuurmans.

Still Jaap Schuurmans
Elders gezien

3 voorbeelden van zingeving in de praktijk

Hoe breng je betrokken partijen bij zingevingsvragen samen? In een interview komen onder andere 2 projectleiders aan het woord. Bijzonder aan het project SamenZin is dat samenwerking tussen geestelijk verzorgers in de eerste lijn en POHGGZ wordt bevorderd door ze samen te laten leren. Doel van het project ZIN-samen is de samenwerking tussen geestelijk verzorgers thuis en vrijwilligers Levensvragen te versterken.

Still Gaby Jacobs
Elders gezien
Toon meer

Agenda

Toon alle agenda-items

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 52 97
Odile Baijer

Odile Baijer

Programmasecretaris

+31 70 349 54 39
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website