Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Uitgelicht

Zorgprofessionals ondersteunen om zingevingsvragen te signaleren en te bespreken

Portret Ghislaine Mulder en Rianne Hoopman

Hoe kunnen we zorgprofessionals ondersteunen om met thuiswonende cliënten te praten over levensvragen? In een interview vertellen een actieonderzoeker en projectleider Geestelijke Verzorging Thuis over de toolbox die zij ontwikkelden voor geestelijk verzorgers.

Trainingen die aansluiten bij de praktijk

Inbedding geestelijke verzorging in de thuissituatie

Hoe zorgen we dat geestelijke verzorging onderdeel wordt van de normale zorg in de thuissituatie? 3 belangrijke thema’s binnen actieonderzoek hiernaar zijn bekostiging, professionalisering en de geestelijk verzorger als ondernemer.

Opbrengsten voor de praktijk

Programma Zingeving en Geestelijke verzorging

Schelp op strand

Het programma richt zich op kennisontwikkeling en –implementatie voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager.

Meer over het programma

Actueel

Oog voor naasten

In de nieuwe editie uit het magazine Pal voor U leest u ervaringsverhalen van naasten, en hoe zorgverleners ook hen kunnen ondersteunen in de palliatieve zorg. Zowel voor, tijdens als na het ziekbed van hun dierbare.

twee mensen omarmen elkaar
Nieuws

Infographic over zingevingsvragen in de huisartsenpraktijk

Hoe blijf je dicht bij mensen wanneer ze een ongeneeslijke aandoening blijken te hebben? Hoe voer je het gesprek daarover en naar welke andere professionals kun je als huisarts eventueel doorverwijzen? Bekijk de nieuwe infographic over de fasen na een slechtnieuwsgesprek.

Illustratie ouder echtpaar bij huisarts
Elders gezien

Laagdrempelige en passende ondersteuning bij zingeving

Wethouder Sven de Langen vertelt over de behoefte aan zingeving bij ouderen, het belang van het herkennen van levensvragen, de niveaus van ondersteuning, de rol van verschillende professionals en de samenwerking tussen het gemeentelijk sociaal domein en geestelijk verzorgers.

Still van youtube fragment Sven de Langen
Elders gezien

Zorgprofessionals ondersteunen om zingevingsvragen te signaleren en te bespreken

Hoe kunnen we zorgprofessionals ondersteunen om met thuiswonende cliënten te praten over levensvragen? In een interview vertellen een actieonderzoeker en projectleider Geestelijke Verzorging Thuis over de toolbox die zij ontwikkelden voor geestelijk verzorgers. De trainingen daaruit zijn niet alleen gericht op zorgprofessionals, maar ook op zorgvrijwilligers, professionals in het sociaal domein en artsen.

Portret Mulder en Hoopman
Pagina
Toon meer

Agenda

Masterclass Zingeving in het sociaal domein

Bent u geïnteresseerd in zingeving in het sociaal domein? Tijdens deze online masterclass die ZonMw en Agora samen organiseren komt u onder andere meer te weten over actieonderzoeken op dit gebied. Ook zijn er verdiepende gesprekken in break-outsessies.

Lees meer

Masterclass Zingeving in de praktijk van Praktijkondersteuner huisartsen GGZ

Gaby Jacobs, docent Geestelijke verzorging aan de Universiteit van Humanistiek, leidt deze masterclass in en vertelt over haar kennis van zingeving. Ook hoort u meer over actieonderzoek ZIN-samen over Zinvolle samenwerking tussen Geestelijk verzorgers en Vrijwilligers Levensvragen. En u wordt uitgenodigd om mee te praten!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 52 97
Odile Baijer

Odile Baijer

Programmasecretaris

+31 70 349 54 39
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website