Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Onderwerpen

Uitgelicht

Zorg voor zingeving samen versterken

Portret Gaby Jacobs en Ilse Frank

Hoe kunnen geestelijk verzorgers en praktijkondersteuners ggz van huisartsenpraktijken samenwerken en elkaar versterken bij de zorg voor zingeving?

Lees het interview

Overview zingeving en geestelijke verzorging thuis

Illustratie zingeving thuis

Het programma Zingeving en Geestelijke verzorging richt zich op kennisontwikkeling en -implementatie voor zingeving in de thuissituatie. Weten welke initiatieven er allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van zingeving en geestelijke verzorging in de thuissituatie in Nederland?

Bekijk het overzicht

Zinvol samenwerken

Foto Willemien Schep en Aliza Damsma

Hoe kunnen we optimaal samenwerken om geestelijke verzorging beschikbaar te maken voor thuiswonende ouderen en mensen in de palliatieve fase? ‘Persoonlijk contact tussen professionals blijkt een belangrijke sleutel voor goede samenwerking.'

Lees het interview

Actueel

Zorgverleners krijgen training en handvatten om gesprek over zingeving aan te gaan

Hoe krijg je tijdig en meer aandacht voor zingeving bij patiënten in de palliatieve fase? Onderzoeker Yvonne Engels en verpleegkundige Jolande IJsseldijk vertellen over een ontwikkelde training en hulpmiddelen daarvoor. In de training leren multidisciplinaire zorgteams bewuster omgaan met signalen van patiënten, die haakjes vormen voor een gesprek over wat voor hen belangrijk is.

Gecombineerde foto van Yvonne Engels en Jolande IJsseldijk
Pagina

Nieuwe instrumenten helpen bij zingeving en levensvragen

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn of in de palliatieve fase zitten, krijgen vaak te maken met levensvragen of vragen over zingeving. Ook in de thuissituatie. Hoe ga je daar als zorgverlener mee om? En hoe zorg je dat er goede afstemming is tussen zorgverleners en geestelijk verzorgers, die specialist zijn op dit gebied? Deze nieuw ontwikkelde instrumenten helpen hierbij.

Illustratie van 2 mensen die met elkaar in gesprek zijn
Nieuws

Zorg voor zingeving samen versterken

Hoe kunnen geestelijk verzorgers en praktijkondersteuners ggz van huisartsenpraktijken samenwerken en elkaar versterken bij de zorg voor zingeving? Hoogleraar Geestelijke Verzorging Gaby Jacobs en geestelijk verzorger Ilse Frank vertellen over hun actieonderzoek.

Portret Gaby Jacobs en Ilse Frank
Pagina

Passende ondersteuning bij zingevingsbehoeften

Sinds 2019 is ondersteuning bij zingeving in de thuissituatie in een stroomversnelling gekomen. Veel professionals hebben onvoldoende kennis van hun regio op dit gebied: Welk aanbod is er al en welke doelgroepen zijn er? Actieonderzoek Linking-Zin bracht deze doelgroepen en het aanbod in 3 regio’s in kaart. Bekijk de resultaten zoals een infographic, trainershandleiding en praatkaart.

Illustratie geestelijk verzorger en client thuis in gesprek
Pagina
Toon meer

Agenda

Slotbijeenkomst voor POH-GGZ en geestelijk verzorgers

Bent u POH-GGZ of geestelijk verzorger in de thuissituatie? En wil u zich verder ontwikkelen op het gebied van zingeving? En daarin samenwerken met andere professionals in de eerstelijns zorg- en hulpverlening? Kom dan naar de slotbijeenkomst van actieonderzoek SamenZin!

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 54 63
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website