Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Onderwerpen

Uitgelicht

Zorg voor zingeving samen versterken

Portret Gaby Jacobs en Ilse Frank

Hoe kunnen geestelijk verzorgers en praktijkondersteuners ggz van huisartsenpraktijken samenwerken en elkaar versterken bij de zorg voor zingeving?

Lees het interview

Overview zingeving en geestelijke verzorging thuis

Illustratie zingeving thuis

Het programma Zingeving en Geestelijke verzorging richt zich op kennisontwikkeling en -implementatie voor zingeving in de thuissituatie. Weten welke initiatieven er allemaal bijdragen aan de ontwikkeling van zingeving en geestelijke verzorging in de thuissituatie in Nederland?

Bekijk het overzicht

Zinvol samenwerken

Foto Willemien Schep en Aliza Damsma

Hoe kunnen we optimaal samenwerken om geestelijke verzorging beschikbaar te maken voor thuiswonende ouderen en mensen in de palliatieve fase? ‘Persoonlijk contact tussen professionals blijkt een belangrijke sleutel voor goede samenwerking.'

Lees het interview

Actueel

Betere spirituele zorg in de palliatieve fase

Hoe praat je over zingeving met je cliënt of patiënt in de palliatieve fase, die thuis zorg ontvangt? Wanneer verwijs je door naar een geestelijk verzorger? En hoe kunnen geestelijk verzorgers en zorgverleners uit de eerste lijn goed met elkaar samenwerken en afstemmen? Daar zijn nu verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld.

Zorgprofessionals en cliënt in gesprek over zingeving
Pagina

3 drukbezochte masterclasses zingeving en geestelijke verzorging

Afgelopen weken organiseerden Agora en ZonMw 3 online masterclasses, in samenwerking met onderzoekers, zorgprofessionals, geestelijk verzorgers en cliënten. De deelnemers aan de masterclass waren professionals uit zorg, welzijn en geestelijke verzorging. Zij kregen de nieuwste inzichten uit onderzoek, gingen in gesprek met elkaar en aan de slag met praktische tools.

2 vrouwen praten
Nieuws

Zingeving in de zorgpraktijk - praten over levensvragen

Bekijk de video waarin Alina van Dalen (verpleegkundige, verpleegkundig consulent palliatieve zorg en docent) en Etje Verhagen (geestelijk verzorger, consulent palliatieve zorg en docent) vertellen over de ondersteuning van mensen bij zingeving en levensvragen. Zij geven ook training en onderwijs en vergroten de kennis en vaardigheden over zingeving bij (aankomend) professionals.

Screenshot film Zingeving in de zorgpraktijk
Elders gezien

Samenwerken rond zingeving

Hoe en met wie werk je optimaal samen om thuiswonende ouderen en mensen in de palliatieve fase te ondersteunen bij zingevingsvragen? Hoe kunnen geestelijk verzorgers en verpleegkundigen samenwerken en van elkaar leren bij de zorg rond zingeving? Bekijk de nieuwe film ‘Samenwerken rond zingeving in de zorgpraktijk.’

Screenshot film samenwerken zingeving
Elders gezien
Toon meer

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 54 63
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website