Hoe kan aandacht voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie ingebed worden, rekening houdend met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager? Om deze vraag te beantwoorden, investeren wij in kennisontwikkeling en -implementatie.

Uitgelicht

Start kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging

Schelp op strand

De kenniswerkplaats richt zich op het vergroten van de aandacht voor zingeving en het professionaliseren van geestelijke verzorging thuis. 3 doelen zijn: de opbouw van een kennisinfrastructuur, het starten van een leergemeenschap en het uitvoeren van effectonderzoek.

Meer over dit project

Zingevingsvragen in de eerstelijnszorg

Moeder en dochter in gesprek

Hoe kun je zingevingsvragen herkennen en bespreekbaar maken? En wat zijn bronnen van zingeving van ouders die thuis zorgen voor een ernstig ziek kind?

Lees het interview

Programma Zingeving en Geestelijke verzorging

Schelp op strand

Het programma richt zich op kennisontwikkeling en –implementatie voor zingeving (levensbegeleiding en geestelijke verzorging) in de thuissituatie. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijkheden van professionals en behoeften van de zorgvrager.

Meer over het programma

Actueel

Dag van de Levensvragen: aandacht voor zingeving

Op 25 juni is het de Dag van de Levensvragen. Ben je als professional of vrijwilliger actief op het gebied van zingeving? Gebruik deze dag dan om de aandacht voor levensvragen te vergroten en om te stimuleren dat mensen hier lokaal over in gesprek gaan.

Man praat aan tafel met oudere man
Elders gezien

Structurele inbedding van geestelijke verzorging in de thuissituatie

Hoe zorgen we dat geestelijke verzorging onderdeel wordt van de normale zorg in de thuissituatie? In een interview vertellen een actieonderzoeker en de coördinator van de netwerken Palliatieve Zorg in Friesland wat hun onderzoek oplevert voor de praktijk. 3 belangrijke thema’s binnen het onderzoek zijn bekostiging, professionalisering en de geestelijk verzorger als ondernemer.

Portret Carina Pittens
Pagina

Start Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging

De Universiteit voor Humanistiek start samen met de Rijksuniversiteit Groningen, de Protestantse Theologische Universiteit en verschillende maatschappelijke en wetenschappelijke partners, een Kenniswerkplaats. De werkplaats is gericht op het vergroten van de aandacht voor zingeving en het professionaliseren van geestelijke verzorging thuis en is mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Zingeving en Geestelijke verzorging.

Schelp op strand
Nieuws

‘In de zomer werd het personeel al klaargestoomd voor de tweede golf coronapatiënten'

‘Vorig jaar zomer konden we even op adem komen en leek alles weer enigszins normaal. Maar ondertussen werd ons personeel al klaargestoomd voor de tweede golf. Ze kregen scholing om op de cohort-afdelingen, de IC en de Eerste Hulp te staan. Op dit moment zijn we ons aan het voorbereiden op code zwart en zwart-zwart.', vertelt Afkemarij ten Hoeve-Heida. ‘Gelukkig wordt ons personeel hier opgevangen door een geestelijk verzorger of een psychiater.’

Portretfoto Afkemarij ten Hoeve-Heida
Pagina
Toon meer

Contact

Margo van den Berg

Margo van den Berg

Senior programmamanager

+31 70 349 52 97
Odile Baijer

Odile Baijer

Programmasecretaris

+31 70 349 54 39
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website