Zingeving en Geestelijke verzorging
Aanleiding
Het ZonMw-programma Zingeving en Geestelijke verzorging startte in 2019 om de professionalisering van het werkveld geestelijke verzorging thuis (GV-thuis) te ondersteunen met kennisontwikkeling. Dit programma loopt door tot en met 2025.
Belangrijk onderdeel hiervan is de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging, die startte in 2021 en gericht is op de professionalisering van de uitvoering van taken door de geestelijke verzorgers (geestelijke verzorging). Deze is in 2022 uitgebreid met (een kenniswerkplaats gericht op) aandacht voor zingeving binnen andere beroepsgroepen werkzaam voor mensen die thuis wonen (zorg voor zingeving). In deze gezamenlijke kenniswerkplaats werken stakeholders uit praktijk, onderzoek en onderwijs samen aan de professionalisering van het werkveld: de geestelijke verzorging en zorg voor zingeving. Beide kenniswerkplaatsen/projecten ronden af eind 2024. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verleende in april 2024 opdracht aan ZonMw om als vervolg op het ZonMw-programma Zingeving en Geestelijke verzorging een addendum op te stellen en de kenniswerkplaats voort te zetten van 2024 – 2028.
Doelstellingen
Het doel van ons programma Zingeving en Geestelijke verzorging is om de ontwikkeling en implementatie van kennis over zingeving en geestelijke verzorging in zorg en welzijn te stimuleren. Dit programma geeft meer inzicht in hoe zingeving en geestelijke verzorging ingebed kunnen worden in zorg en welzijn in de thuissituatie en wat daarvoor nodig is. Het programma richt zich op alle mensen van alle leeftijden die een beroep doen op professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn.
De doelstellingen van het (vervolg)programma zijn:
- Zingeving en geestelijke verzorging integreren in zorg en welzijn
Deze programmalijn richt zich op activiteiten die de samenwerking tussen professionals in zorg en welzijn, geestelijk verzorgers en vrijwilligers ondersteunen en bevorderen. - Methodieken en interventies
Deze programmalijn richt zich op de ontwikkeling van methodieken en interventies, en onderzoek naar de effectiviteit ervan. De methodieken en interventies betreffen het versterken van de aandacht van professionals voor zingevingsvragen en een concreet hulpaanbod. Het gaat niet alleen om interventies van de geestelijk verzorger, maar ook om interventies van andere professionals in zorg en welzijn en die van vrijwilligers. - Voortzetten van de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging en de Kenniswerkplaats Zorg voor Zingeving in de thuissituatie (eind 2024 tot en met 2028), met de focus op de professionalisering van de praktijk zingeving en geestelijke verzorging.
Beoogde resultaten
Concrete resultaten van het programma zijn:
- Opgebouwde kennisinfrastructuur is doorontwikkeld
- Implementatie en verspreiding van kennisprocessen en -producten
- Realisatie van regionale hubs rondom specifieke thema’s en doelgroepen.
- Landelijk onderzoek met impact in de regio
- Vervolg van behoefteonderzoek en effectonderzoek rond geestelijke verzorging
- Beroepsgroep is verder geprofessionaliseerd door initieel onderwijs en nascholing
- Leergemeenschap 2022-2024 is voortgezet
Publicaties
Programmacommissie
Waarnemend voorzitter
H.P.M. (Huub) Sibbing
Leden
dr. M.J.H.E. (Marie-José) Gijsberts
dr. N.M. (Nicolette) Hijweege-Smeets
dr. J.P. (Janneke) Schermers
prof. dr. F. (Fedde) Scheele
drs. E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink
Waarnemer
M.K. (Marjanne) Berkhout - van der Meulen, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Secretaris
drs. M.T. (Margo) van den Berg
Artikelen
-
Masterclasses zingeving en geestelijke verzorging
In november 2023 organiseerden Agora en ZonMw 3 online masterclasses...
-
Hoe zinnig is het meten van zingeving?
Het vak van geestelijk verzorger is zo oud als de mens. Vraagtekens...
-
Zingeving en geestelijke verzorging thuis
In 7 projecten gaan actieonderzoekers samen met projectleiders...