3 drukbezochte masterclasses zingeving en geestelijke verzorging

In november 2022 organiseerden Agora en ZonMw 3 online masterclasses, in samenwerking met onderzoekers, zorgprofessionals, geestelijk verzorgers en cliënten. De deelnemers aan de masterclass waren professionals uit zorg, welzijn en geestelijke verzorging. Zij kregen de nieuwste inzichten uit onderzoek, gingen in gesprek met elkaar en aan de slag met praktische tools.

Masterclass Samen zorgen voor zingeving

Een zeer diverse groep van ruim 200 professionals uit zorg, welzijn en geestelijke verzorging deed enthousiast mee aan de interactieve masterclass ‘Samen zorgen voor zingeving’. Met name de live case, waarin praktijkondersteuner Reina Schimmel in gesprek ging met de ongeneeslijk zieke Willem (een acteur), leverde veel reacties op in de chat en ook mooie inzichten. Aandacht voor zingeving van cliënten in de thuissituatie is belangrijk voor hun kwaliteit van leven, zeker in de palliatieve fase.

Meer weten? Bekijk de terugblik Masterclass Samen zorgen voor zingeving

Masterclass Zin in het latere leven

Hoe vinden ouderen zingeving? En hoe ondersteun je als het niet vanzelf gaat? Veel ouderen halen voldoening uit hun sociale contacten, vrijwilligerswerk, sport, kunst en andere bronnen van zingeving. Maar niet iedereen vindt het eenvoudig om zin te ervaren in het latere leven. Met welke levensthema’s worstelen deze ouderen? Hoe herken je deze thema’s als professional? En hoe werk je effectief samen om ouderen te ondersteunen bij zingevingsvraagstukken? Daarover ging de masterclass ‘Zin in het latere leven’. Tijdens de interactieve middag gingen ruim 160 deelnemers aan het werk met een inspirerende casus.

Meer weten? Bekijk de terugblik Masterclass Zin in het latere leven

Masterclass Structuur en creativiteit als basis voor geestelijke verzorging

Het gespreksmodel ‘In dialoog met je levensverhaal’ geeft geestelijk verzorgers handvatten om gestructureerd te werken en creatieve werkvormen toe te passen. Geestelijk verzorgers en cliënten die het model uitprobeerden zijn overwegend positief, bleek tijdens de masterclass. ‘Dit gespreksmodel kan gesprekken naar een diepere laag brengen.’

Meer weten? Bekijk de terugblik Masterclass Structuur en creativiteit als basis voor geestelijke verzorging 

ZonMw en zingeving

Om aandacht voor zingeving thuis in te bedden investeren we in professionalisering door kennisontwikkeling en -implementatie. Zoals (actie)onderzoek, een kennisdatabank en  tools voor samenwerking tussen professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn bij levensvragen. Ook stimuleren we de ontwikkeling van hulpmiddelen die handvatten bieden om spirituele en existentiële vragen van patiënten in de palliatieve fase en naasten te herkennen en hierover in gesprek te gaan.